Nem tudunk spórolni, leírnátok, ti hogy csináljátok?
Szóval napi minimum 3000ft-ot költünk kajára ami szerintem nagyon sok.Bár minden másnap főzünk ,átlagban 8 féle ételt mert mással eddig nem próbálkoztunk ,hogy megtudjuk e főzni.De most ez is lecsökkent,mert szoptatok. Jó lenne az is ha leírnátok egy heti menütöket. Öblítőn ,tusfürdőn spórolni nem tudunk ,hogy olcsóbbat vegyünk ,mert nagyon érzékeny a bőröm.A babának is ,így csak drágább pelenkát veszünk,nem merünk kisérletezni.
Nem tudom mit kellene csinálni,mert az én anyukám kezéből is mindig kifolyt a pénz és fogalmam nincs ,hogy kellene csinálnom :( Muszáj lesz ,mert hó végére alig van pénzünk és az ,hogy havonta majdnem 100ezret elkajálunk szerintem rettentően sok 2 főre.
100ezer egy hóóónapban???
Hát mi pont azok közé tartozunk,akiknek 25-30 ezer forint bőőven elég egy hónapra étkezés szempontjából.
Tisztítószereket csak kéthavonta veszek,akkor nagy kiszerelésben,úgy olcsóbb is és nem kell a következő hónapban megint.
És ezt a napi 3000Ft-ot minden nap külön költitek el? Tehát minden nap boltba jártok?
Szerintem a legfontosabb,hogy nem szabad bemenni a boltba. Egy havi nagybevásárlás,aztán csak kenyér,tej,néha egy-két apróság.
Leírom a heti menünket ebédre:
Hétfő: garnélarákos-tejszínes spagetti (na ez mondjuk drága volt,de ilyen nem nagyon szoktunk enni,a garnélát leszámítva csak párszáz forint)
Kedd: fokhagymakrémleves és lasagne (a lasagne tésztát is lehet olcsó,nagy kiszerelésben venni és magad csinálni a szószt,úgy olcsóbb,a tetejére a kicsit olcsóbb sajt is szuper,hiszen úgy is rásül)
Szerda: ugyanez
Csütörtök: rakott krumpli
Péntek: páromnak tojásos lecsó,nekem pedig zöldborsófőzelék sült virslivel (ez sem túl drága ebéd és nagyon fini!)
Szombat,tehát ma: stíriai metélt
Vasárnap: Most nem itthon eszünk majd,mert vendégségbe megyünk
Nem tudom amúgy elképzelni,hogy mit esztek reggelire,ami 1000Ft. 4-500forintból szerintem ki lehet hozni. :)
Utolsó vagyok,amúgy rengeteg nagyon finom,egyszerű és nem a legdrágább ebéd készíthető:
lencsefőzelék,paradicsomleves,gombapörkölt,tojáspörkölt, rakott krumpli,brassói apró pecsenye,paprikás krumpli, valami laktatóbb leves és palacsinta,székelykáposzta, zöldborsófőzelék,milánói,carbonara spagetti, házi pizza bármivel,csirkepaprikás nokedlivel,hamis túrógombóc és reggelig tudnám sorolni,mi ezeket mind szeretjük! :)
Én a levest már jóideje csikefarhátból csinálom, mert annyira finom... Az jó olcsó! Lehet, sertés/marha csontot is venni levesnek, az is nagyon finom.
Lehet párizsit rántani a főzelékekhez, vagy tojásos nokedlit csinálni. Rászoktam, hogy apróbbra vágom a húst, és pörköltöt készítek feltétnek, sok tésztával és sok főzelékkel. A leves után két napig vadast csinálok a zöldségből tésztával, lefarigcsáljuk a húst a csontról feltétnek.
Sokszor veszek gombát, mert sokkal olcsóbb, mint a hús. Lehet, rántani, pörköltnek, levesnek. Amúgy meg a piacra járok, ott minden olcsóbb és finomabb.
A bableves nagyon kiadós és olcsó, egy kis darabka füstölt kolbász kell bele, a felét elteszem a mélyhűtőbe.
A kenyeret lefagyasztom, így egy kis serclit sem dobunk ki, mindig annyit veszünk ki, amennyi elfogy.
Nálunk is sok elmegy a kajára, mondjuk szinte minden nap főzök, négyen vagyunk.
Hetente csak 2x járok boltba, így jobban is spórolok.
Ha ennyire szeretitek az édességet, érdemes megtanulnod sütni! Sokkal olcsóbban ki tudtok jönni! Ezekhez fel lehet használni a csoki nyuszi/télapókat is.
Hasznos lehet a neten nézegetni receptet és azokat beosztani egy hétre, mert is így tudtam megfogni a pénzt, hogy csak azt vettem meg a boltban, ami kellett.
Én is írok menüt: 6 napra, hétvégén mamánál eszünk
Alapanyagok, amiket vettem: 1 kg csontos karaj, 1 nagy zeller, 2 kg sárgarépa, pár szál fehérrépa, fagyasztott borsó, virsli, 2 kg krumpli, pár csomag tészta, darabolt paradicsom konzerv, pár tojás, pár zsemle, hagyma
Lett belőle (minden 2 napra) vadas tésztával és zsemlegombóccal, krumplis tészta, borsófőzelék virslivel
Főztem 3szor levest, kb 10dkg húsból meg a zöldségek egy részéből nokedlivel gulyáslevest, a többi hús ment a vadashoz, a csont a fagyóba. Ha összegyűlik pár, akkor lesz belőle hatalmas adag húsleves (néha veszek még bele egy szelet marhahúst is, sok zöldséggel, olyankor ez a második is valamilyen mártással, gyümölcs, kaporszósz, stb.
Aztán főztem paradicsomlevest, meg zöldségpürélevest a zellerből, a krumplis tésztához főtt krumpli egy részével és a levével meg répával. Rántani sem kell, besűríti a krumpli, lehet bele egy kis tejet, tejfölt tenni, imádják a gyerekek levesgyönggyel.
Aztán még néhány ötlet:
- natúr joghurtot eszünk lekvárral (saját)
- tettem el befőttet is, meg fagyasztottam gyümölcsöt, nagyon kevésből már kiadós gyümölcslevest, szószt lehet főzni
- édességnek sütök, vagy főzök valamit, ha nagyon kívánjuk, pl. mákos gubát/tésztát, palacsintát, pudingot, tejberizst
- én sütöm a kenyeret (jénaiban, 2 órás kenyér recept, így meg lehet találni a neten)
- a felvágott nagyon drága, jobban jövünk ki, ha sütök egy darab húst pl. és vékonyra szelve esszük a kenyérrel, de sok ilyen receptet lehet találni, pástétomokat pl. amik hidegen jók, vagy tonhalkrém, cékla, cukkini, torma, padlizsánkrém, stb. mehet reggelire, vacsorára
- olcsóbb főzelékre feltétnek egy kis pörkölt (sok hagymával főzve, hogy sok legyen a szaftja), mint bármi készen kapható hústermék, és kevesebb kell belőle
- mindent kuponokkal vásárolok (Rossmann, DM), gyűjtöm a pontokat ahol lehet (tesco, spar)
- öblítő, vízkőoldó helyett ecetet használok, gyerekruhákhoz mosószer helyett reszelt mosószappant
- írok minden bevételt, kiadást
- nem próbáltam, itt olvastam: elosztod a havi kosztpénzt 30-31 borítékba, és csak annyit költhetsz egy nap.
- hitelkártyát használok, de mindig csak annyit vásárolok vele, amennyit előre meghatározok magamnak, és a határidőre pontosan visszafizetem. Így soha nem számolnak fel kamatot (ingyen használom a bank pénzét), és mivel évente a vásárlások összegének 1 %-át visszatérítik, nyerek vele jópár ezer forintot, még úgy is, ha levonom belőle a számlavezetés és a kártyaköltséget.
Egyelőre ennyi jutott eszembe :) Remélem van közte használható ötlet.
#5 vok :-)
pl ezen a héten
hétfő: tojás leves, káposztás tészta
kedd: gombapöri rizzsel savanyúság
szerda: borsófőzelék fasírttal
csüt-péntek: gulyás leves
szombat: paradicsomos káposzta sült virslivel süti
vasárnap: csirkés zöldborsó leves sülthal hagymás tört krumplival savanyúság
megmarad tészta: forróvízzel átöblíted hozzákeversz sajtot tejfölt tört foghagymát karika hagymát virslikarikát és irány a sütő
megmaradt húsleveslé: leszűröd majd megfőzöl benne sok zöldséget kockára vágva, kiszeded lehűtőd a levest majd zselatint készítesz a lébe teszed mikor kezd dermedni akkor beleteszed a zöldséget és egy kifolpakkozott sütőformában hagyod teljesen megdermedni -- pl reggelire nagyon finom
megmaradt hús + zöldség a levesből : lecsontozom a húst bele a turmixba a zöldséggel együtt + margarin ízlés szerint fűszer mustár hagyma stb.... jól át keverem simára majd irány a hütő -- fini pástétom lesz belőle
egyszerű gyors és finom ételek: fogok egy nagy sütőtálat (jénai vagy kerámia) megnézem mi van itthon, beledobálom összekeverem fűszerezem és megsütőm
eddig mindig jó lett :-)
mehet bele rizs tészta krumpli szardínia csirke sertés zöldségek bármi ami passzol egymáshoz szépen összesül az ízük
Nem tudom a kérdezőnek mennyit, de nekem sokat segítettetek. Nagyon - nagyon szépen köszönöm!
Kedves 5-ös, téged még tovább kérdezlek, ha nem bánod...A jénai tálas dolognál, mi az amit külön előre főzöl vagy sütsz? Gondolom a tésztát meg a rizst biztosan, de a többit? Húsokat? És leöntöt valamivel még? Gondolok itt tejfölre vagy ...???
Még egy kérdés, hogy lehet a szappant lereszelni? És ez miért jó?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!