Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Spórolósak, min változtassak,...

Spórolósak, min változtassak, hogy önállóan eltartsam magunkat?

Figyelt kérdés
Egyedül nevelem a 4 évesemet. Oviba jár. Én 4 órás részmunkaidőben dolgozom, mellette utolsó félévemet végzem az egyetemen, januárban diplomázom, utána februártól 6 órába vesznek fel. Jelenleg a bevételem 4 órára családipótlékkal együtt 95 ezer, de épp most kaptam fizetésemelést, és most már 108 ezer lesz csp-vel együtt, ha pedig 6 órában dolgozom már 151 ezer (szintén csp-vel együtt), de ugye csak márciusban fogok először ennyit kapni. Gyerektartást nem kapok, nem is akarok kérni. A szüleim segítenek. Saját tehermentes lakásban élek. A lakás hatalmas, nagy belmagasságú, gázfűtéses, és csak a gázszámlám 37 ezer (télen-nyáron, mert átalányt fizetek). Közös költség 16 ezer. Telefon, internet 5 ezer. Víz+villany 10000. Tehát csak a hitel+lakásrezsi 68 ezer. Még a gyermekem születése előtt kötöttem egy 8 éves megtakarítást havi 20 ezerrel, azt még mindig fizetem, mert ha felmondom, egy csomó hozamtól elesek. Ovi havi 8 ezer. Kocsi biztosítása 6 ezer havonta. Benzin 15 ezer úgy, hogy a munkába biciklivel járok. A lányom úszni és balettozni jár, ez együtt havi 18 ezer. Kajára, ruhákra, tisztító és tisztálkodási szerekre havi 40 ezer megy el úgy, hogy vadászom az akciókat, többnyire csak alapélelmiszereket veszek, olcsó ételeket főzök, és nagyon kevés nasit kap a gyerkőc, turiban vásárolunk és tusfürdő helyett kímélő szappant használunk, tescós mosószert, stb. És mindig akad valami extra kiadás, amik alatt ilyesmiket értek: gyógyszerek, ünnepekre ajándékok, utazások (300 km-re élő nagyszülőkhöz alkalmanként 20 ezer, és évente kétszer-háromszor megyünk), kazánjavítás (ami most 12 ezer volt), gumicsere, járok egy szakképzésre, annak a vizsgadíjait is fizetni kell, nyáron egy-egy strandolás, esetleg egy vidámpark (eddig összesen egyszer voltunk, de az is 10 ezer forint volt), két-három havonta állatkert, gyerekszínház, vagy előfordult, hogy rossz helyen parkoltam, és 15 ezer volt a kerékbilincs levetetése, és még sok ilyen eseti kiadás jön be, amikre havonta 30 ezret számolok, pedig igyekszem e téren is odafigyelni. Így összeen 205 ezer forintnyi kiadással kell számolnom. És nagyon spórolósnak érzem a mostani életmódomat, nehezemre esik még ennél is szűkebbre húzni a nadrágszíjat, szeretnék a gyermekemnek mindent megadni (és itt nem a csokikra és játékhegyekre gondolok). A keresetem és kiadásaim közti különbözetet a szüleim állják, de szeretném ezt valahogy csökkenteni, és idővel nullára redukálni. Mégis hogyan érjem ezt el? A legjobb lenne többet keresni, és hiszem, hogy idővel fogok is, de nem megy az úgy csak hip-hop egyik napról a másikra... Ötletek?
2012. okt. 27. 21:37
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

Nézd, ha közel 20 milliót tudtál költeni a lakásra és a felújításra ilyen alacsony fizetés mellett, akkor gondolom abban is a szüleid támogattak. Ha nekik nem okoz gondot a Te és a gyermeked anyagi támogatása, akkor a helyedben ezt továbbra is elfogadnám, főleg ha Ők nem nehezményezik. Én javasoltam a lakás eladását, de így ahogy leírtad a részleteket tényleg nem lenne jó döntés. A fundamentás megtakarítást szüneteltetni nem lehet? Nekünk is van ltp-nk, csak az Erste banknál, ott kétszer 6 hónapig lehet szüneteltetni.

Amúgy nincs abban semmi rossz, ha a szüleid segítenek, ha megtehetik. Mi is 32 évesek vagyunk, nem is keresünk rosszul, de mindkét részről szoktak a szülők segíteni. Nem pont rendszeres összeggel, de pl. most apósom felajánlotta, hogy megveszi az unokájának a Rota elleni oltást.

2012. okt. 28. 10:13
 22/26 anonim ***** válasza:
100%
A tesómék is nagy belmagasságú lakásban laknak, ők állmennyezetet rakattak fel, így kevesebb légköbméterre kell fűteni. Rövid távon biztos kiadás - ha ebben is segítenének a szüleid, az jó lenne, vagy a fundamentát erre felhasználhatnád esetleg -, hosszú távon talán megtérülne. Tényleg csak egy ötlet, nem tudom, mennyibe kerülne, de esetleg érdemes utánaolvasni.
2012. okt. 28. 15:30
 23/26 anonim ***** válasza:
bocsi, elütöttem: álmennyezet...
2012. okt. 28. 15:31
 24/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a válaszokat.

Amúgy sosem pontozok, nekem ne hányja szemre senki, ha le van pontozva, én mindenkiből segítő szándékot éreztem.

A kérdéssel nem provokálni, hanem ötleteket gyűjteni szerettem volna. Pl. a megtakarítás felfüggesztésére még nem is gondoltam, utánanézek hogy lehetséges-e.

Sosem lett volna pénzem erre a lakásra a szüleim nélkül. A felújítást sem én álltam, hanem az apa, amikor még jóban voltunk, cserébe viszont most nem akar gyerektartást fizetni, én pedig jobb szeretem a békességet.

Köszönöm minenkinek. Álmennyezetet nem fogok felrakatni, de erről a tanácsról eszembejutott, hogy két szobát simán lezárhatnék a lakásban, és majd a gyerkőccel ketten ellennénk a nagyszobában, és így a lakás felét nem kellene fűteni.

2012. okt. 29. 15:50
 25/26 Golan Trevize ***** válasza:

Először is a gyerektartást apukán kőkeményen behajtani.

Másodszor autót eladni, főleg, hogy biciklivel jársz dolgozni.

2012. okt. 29. 16:12
 26/26 anonim ***** válasza:
Azért vigyázz, hogy a nem fűtött helyiségekben is legyen min. 17-18 fok, különben penészesedni fognak a falak.
2012. okt. 29. 16:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!