Spórolósak, min változtassak, hogy önállóan eltartsam magunkat?
6-os vagyok.
Az a baj, hogy amit leírtál az alapján nehéz bármit is tanácsolni, mert még azt is mondhatnám hogy nem költesz sokat. Pl. a havi 40 ezer a mindennapi bevásárlásra nekem kevés lenne. A benzinfogysztás is indokolt, így ahogy leírtad. Gondolom Pesten azzal sem lennétek előrébb, ha néha tömegközlekedéssel mennétek, mert akkor a bérletet is meg kell venni.
Én az albérletet és a lakás kiadását nem ajánlanám. Akkor már inkább azon lehetne gondolkodni, hogy eladod a lakást és veszel egy olyat, aminek kisebb a rezsije.
Én is az eladás mellett voksolok, mert ha kiadod, gyakorlatilag zsákbamacskát veszel. Ki tudja, h kik az albérlőid, normálisnak látszanak, aztán még a parkettát is felszedik :S
Ha reális áron árulod a lakást, akkor az el fog kelni, abból vehetsz egy kisebbet, és akár maradhat egy kis spórolt pénz is.
Na jó, tegyük fel, hogy eladom, kisebb lakásba költözöm, ahol a rezsi 68 ezer helyett csak 40. (Régen egy nyolcadik kerületi garzonban éltem, és ott is 10000 volt a közös költség.)
Ekkor 28 ezer forinttal vagyok beljebb egy hónapban, vagyis a kiadsaim 205 ezerről 177-re csökkennek, ami még midnig több, mint a fent leírt jövedelmek összegei...
? Tegyük fel 11 millió az irányár, 10ért eladod. 8ért veszel egy kisebbet, ügyvéd, átíratás stb. mondjuk fél millió.Már van 1,5 milliód alapnak.
Meg is próbálhatod kiadni, de csak vmi nagyon jó ismerősnek, vagy olyannak, akit egy nagyon jó ismerős ajánl. Ez sem tuti, de két fokkal jobb. Amúgy meg akkor ne menj albérletbe, mert az megint hül.eség lenne, hanem esetleg anyukádékhoz költözhettek.
Nem leszek népszerű, de én valahogy soha nem fogom megérteni, hogy valaki rendszeresen fizet megtakarítást, miközben a fogához veri a garast és a gyerekén akar spórolni.
Az én szótáramban a megtakarítás azt jelenti, hogy ha marad "felesleges" pénz, ami nem kell semmi fontosra, azt megtakarítjuk, eltesszük esetleges hozam reményében.
Már sok kérdésnél elmondtam ezt, mindig jól lehánytak érte, tudom mit kapok most is ezért, de reménykedem, hátha egyszer elmagyarázza már valaki, hogy miért akar a "nincs"-ből megtakarítani :)
a lakást 15.5-ért vettem 3 éve (plusz ügyvéd, átírás), legalább 4 millát beleöltem a felújításába, és most a piaci árakat nézve akkor tudnám gyorsan eladni, ha 18-ért kínálnám. Mindezt csak azért, hogy mindössze havi 28 ezerrel kevesebb legyen a rezsim. Ez nem tűnik ésszerű pénzügyi döntésnek. Számításba véve azt is, hogy ez a pénztelenség csak átmeneti időszak, kb. 1-2 év múlva biztosan helyrerázódom, és jobb keresetem lesz. Azt hiszem a pillanatnyi anyagi szorultságukban így herdálják el az emberek a kicsinyke vagyonukat is. De könnyen lehet, hogy én látom rosszul, és épp az ilyen megtartó hozzáállás a gátja az anyagi fejlődésnek. Mindenesetre a kiadáshoz jobban húz a szívem. Majd körbekérdezősködöm az ismerősöknél is.
A megtakarítást még akkor kötöttem, amikor jól ment minden, és gyerekem se volt. Éjszakánként jól kerestem az egyetem mellett pultozással. Csak azért fizetem még most is a nincsből, mert a szüleim támogatnak. Folyton vitázunk egy csomó dolgon: az ő álláspontjuk, hogy inkább fizetnek, csak ne csináljak hülyeséget, és ez alatt a következőket értik: megtakarítás felmondása, kocsi eladása, casco lemondása (márpedig ezt akkoris lemondtam), lakás eladása (ekkor aztán kemény csaták lennének, mert ők vették nekem), lakás kiadása (ezen rengeteget vitázunk), és még a biciklivel közlekedés is (ebbe már beletörődtek, de még mindig veszélyesnek találják a városban gyerekkel). Tudom, felnőttem, és nem kellene ennyire függenem a véleményüktől, de rengeteget segítenek, amire szükségem is van jelenleg, úgyhogy kicsit szorosabb a függő viszony, mint amennyire az egészséges lenne...
Azt pedig nem tudom, miből vetted le, hogy a gyerekemen akarok spórolni. A gyerekem nem szenved hiányt semmiben. Nem kap fölös holmikat tőlem, mint pl. a sokadik barbie vagy a napi kindertojás, de sok játéka, ruhája van, imád pancsolni és táncolni, úgyhogy a hobbijaira sem sajnálom a pénzt, ahogy olvashattad a kérdésben. Nyáron meg lovagolni akart, hát lovagolni járt. Magamon spórolok, nem rajta.
mi hárman élünk annyiból mint amit márciustól fogsz kapni, nagyon jó fizus lesz, szerencsés vagy :)
nekem a 14 éves autómra évi 45.000.- a kötelezőm, férjemnek picit magasabb, évi 60.000.- de neki teherautója van, én is csodálkozom ezen. már azért nagy kedvezményt kapsz ha interneten kötöd (biztositas.hu), lehet regisztrálni oldalakra, azért is járt nekem most 2 hónapja 20% kedvezmény :) plusz összehozhatod lakásbiztosítással is meg ilyenek, nézz utána.
mi a nagy 120nm-es házból egy kis 45nm-esbe költöztünk, olyan 25.000.- lesz a rezsink, nincs közösköltség és spórolunk amin tudunk. pl. egyikünk a gyerekkel fürdik, nem égetünk villanyt feleslegesen, mindent kihúzunk ami épp nem megy, ha mondjuk a mosógépet 2 napig nem használjuk, azt is. a sütőt is megcsinálta a férjem úgy, hogy áramtalanítjuk, digitális kijelzős így fogyasztja az áramot ha nem kapcsoljuk be is. ezek nem nagy spórolások, olyan havi 2000.- minusz ha figyelünk.
turit nem engedhetjük meg magunknak, nálunk 3000-4000.- kilója. vaterán ennyiért komplett ruhacsomagot veszek, múltkor postával 5000.-ért nyertem egy aukciót 50db ruhát :)
balett nincs ingyenes nálatok? nálunk a közösségi házban van ingyenes, nézz utána, hátha, marha sok megy el erre is szerintem.
kérhetsz az önkormányzattól is segítséget, nálunk az egyedülállóknak ingyenes az ovi, a fűtésre adnak havi 5.000.-ot ha rászorulsz és áramra is lehet kérni. van gyerekre is valami, azt hiszemen évente 3x5000.- Ft, ezt nem tudom, nem igényeltük
Az miért van lepontozva, aki optimális megoldási javaslatokat ír? :o)
Tudod hogy hányan vannak olyanok, akik kevesebből élnek és a szüleik se támogatják?
Valahol, elnézést, h megírom, de provokatívnak érzem ezt a kérdést.
Ha a legsz.rabb apja lenne egy férfi a gyerekének minimális gyerektartásra akkor is kötelezhető, ez az egyik. A másik, h 15 millás lakásról írsz, de közben meg spórolni akarsz. (?) Mindegy, ez magánügy.
Amúgy pedig lehet szüneteltetni az életbiztosítást is, azt hiszem egy évig (de lehet ez még több is) felfüggeszthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!