Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Aki ért hozzá, az segítene...

Aki ért hozzá, az segítene nekem megmondani, hogy jól számolta e ki az OEP a gyed-em lejárati idejét?

Figyelt kérdés
2009.11.15-től volt munka viszonyom, 2012.12.08.-án szültem, és a szülés után kezdtem meg a TGYÁS-t is. Az oep most azt írta, hogy idén május 31-ig kapom, de szerintem tovább járna, segítene valaki, aki ért hozzá?
2012. máj. 10. 16:06
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkin!Én is így számoltam, mint az utolsó, akkor érdemes szólnom az oepnek?
2012. máj. 11. 07:34
 12/21 anonim ***** válasza:

2010 dec.08-án szült. A gyermek most 1 éves és 6 hónapos,tehát gyedet kap. eddig igaz?

Érdekes amiket itt olvasok,mert 1x a tgyás is biztosítási időnek számít!

2x ha 2009.11.15-től volt munkaviszonya,a gyermeke születéséig dolgozott,akkor 1nem egészen 13 hónapig volt munkaviszonya,ergo addig biztosított volt! Számold csak ki hány nap?

3x én 8 hónapig dolgoztam,majd táppénzre mentem,és a gyed a gyermekem 2 éves koráig kaptam

Nem vagyok szakember,csak egy linket tudok ide "biggyeszteni" !

Itt szó van a méltányossági alapon elbírált gyedről is! Jó olvasást!!

[link]

2012. máj. 11. 14:02
 13/21 anonim ***** válasza:

Igen a tgyás is annak számít, de ha megnézed figyelmesen a jogszabályt, akkor látod, hogy a biztosítási időt a SZÜLÉSIG számolják - vagyis a szülés UTÁNI tgyás ideje már nem növeli a gyed hosszát. Vitatkozhatsz nyugodtan, ha úgy tartja kedved, de attól még ami tény, az tény is marad.

Kérdező, igen, beszélj az OEP-el mindenképpen.

2012. máj. 11. 14:08
 14/21 anonim ***** válasza:

Bocs Fiatalság,de valami nagyon elkerülhette a figyelmeteket! A linket megnézve azon akadt meg a szemem,hogy

"Ki jogosult a gyed-re?

A 2010 május 1-jét követően született gyermekekre tekintettel igénybe vehető gyed jogosultsági

feltételeként szükséges előzetes biztosítási idő – főszabály szerint – 365 napra emelkedett. Ez alapján

gyermekgondozási díjra jogosult:

a biztosított, gyermeket szülő anya, ha a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át

biztosított volt,

a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését megelőzően két éven belül 365 napon át

biztosított volt,

a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességigyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt szűnt meg feltéve, hogy a terhességigyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszony fennállta alatt keletkezett és a

szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt "

Csak én látok ott olyat,hogy a szülést megelőző két évben 365 nap- az az 1év! - biztosított jogviszonya volt,annak jár a gyed?

Ha bele gondolok,igaza van a 75 %-os válaszadónak,mert elvileg 13 hónapot dolgozott a Kérdező,az tudjuk,hogy több mint 365 nap!

Vagy én is vitatkozni akarok?- nem hiszem! Ahogy azt sem gondolnám,hogy a 75%-os vitatkozni akar!

Én Kedves Kérdező,a helyedben felvenném a kapcsolatot az illetékes Egészség Pénztárral,hogy kiderítsem,mi az igaz és mi nem,hogy ha úgy gondolod,hogy elszámoltak valamit,akkor Nekik jelezd!

További szép estét Mindenkinek!

2012. máj. 11. 20:27
 15/21 anonim ***** válasza:

Ha figyelmesen olvastál, akkor

1. mindenki teljesen tisztában van azzal, hogy a kérdezőnek több napja volt, mint 365 - le is írtam, hogy 389 -ez több, mint 365.

2. ugyanezt javasoltuk mi is, hogy beszéljen az OEP-el, mert elszámolták neki a napjait.

Szerintem sem vitatkozni akart, csak megjegyeztem, hogy talán nem kellene kötnie az ebet a karóhoz, miután többszörösen is bebizonyosodott, hogy téved.

2012. máj. 11. 20:40
 16/21 anonim ***** válasza:

Na, majd én jövök kötekedni:)

75%-os válaszoló, és Paraszt-anyó, áruljátok már el nekem, miért érzitek szükségét annak, hogy olyan kérdésre is válaszoljatok, amihez lövésetek sincs? AZ internetről összeolvasgatott ilyen-olyan információk birtokában már szakértőnek érzitek magatokat? Hát nem vagytok azok.

Számomra teljesen nevetséges, hogy amikor nyilván nem vagytok képben, akkor is kötekszetek olyannal, aki egyértelműen felkészültebb szakmailag (kedves 88%, nagyon sokat olvasom a témában a válaszaidat, és nagyon köszi, hogy veszed a fáradtságot, és a sok hülye kötekedős ellenére is válaszolsz fáradhatatlanul a kérdésekre ebben a témában).

75%: az a szabály, amire hivatkoztál (2 éves korig jár a gyed mindenképp) már 2010!-ben, több, mint két éve megváltozott. Plusz, a tgyás, mint gyedhez szükséges biztosítotti idő - bocsi, de bárki olvas ebben a témában az első, ameddig eljut, hogy MINDENHOL szülésig szól a számítás. Ez nem is volt kérdéses, - rajtad kívül persze - senkinek.

Paraszt-anyó: ha már vetted a fáradtságot, hogy elolvasd amit linkeltek, arra is vehetted volna, hogy a válaszokat is elolvasod, így láthatnád, hogy abszolút nyitott kapukat döngetsz.

Kérdem én: mi értelme ennek? Vagy nehéz elismerni, ha valamihez nem értetek? De ha egyszer ez a helyzet, nem szégyen ez, inkább fogadjátok el, hogy más ért hozzá, ti meg nem.

88%, te meg kérlek el ne riadj, sokan számítunk rá, hogy TE fogsz válaszolni a kérdéseinkre:D Köszi!

2012. máj. 11. 20:48
 17/21 anonim ***** válasza:

Nem kötekedem,válaszolok és megyek aludni,mert 3 kicsi gyermek várja holnap,hogy anyuci fitt legyen!

Ezt is abból a linkből másoltam,amit a 75-ös tett ki,ami az OEP hivatalos honlapján van,akár az,amit az előbb bemásoltam. Nem kell "szakértőnek" lenni ahhoz,hogy valamit elolvassak és felfogjak. De ez az én véleményem. Ha Ti nem értetek ezzel egyet,és le vagyok hülyézve,az nem az én bajom. Kisebb gondom is nagyobb annál,hogy ezzel foglalkozzam. Szomorú,ha valakit támadtok,de ez sem az én bajom.

"Hatályos 2012. január 1-től"

Ha figyelmesen elolvastátok a linkből kimásolt részt,akkor

látható,hogy 2012 január 1-től hatályos,és a 2010 május 1. utántól van ez így. Vagy ezt máshogy is lehet értelmezni? Nektek biztos megy.

Az ügyintéző tudja mit csinál,nem poénból kapja a fizetését. És bár én nem értek hozzá,de a segítő szándékom meg volt! Kár,ha más ezt puszta "minek ütöd bele az orrod"-ként fogja fel...

Álmodjatok angyalkákkal!! :-)

2012. máj. 11. 21:18
 18/21 anonim ***** válasza:

Magamra kellene vennem a "hülye kötekedős" jelzőt??

Az OEP hivatalos honlapjára mentem fel,néztem meg és onnan linkeltem!!

Lehet hogy "nem értek hozzá",de legalább vettem a fáradságot,hogy megnézzem a gyed-re vonatkozó dolgokat az OEP honlapján!! Ahogy előttem írta Paraszt-anyó,a segítő szándékot kell nézni,mert bennem is csak az volt!

És nem kötöm az ebet a karóhoz!! Nincs mit kötni!! Csak nem látom a logikátokat! Legalább is az alapján,amit az OEP honlapján olvastam,amit P.Anyó is ide másolt! Az alapján a Kérdezőnek meg van az 1 év biztosítási jogviszonya,ami a gyermek két éves koráig járó gyed-hez kell. Nem tudom mennyire sikerült megértenetek,amit ki akartam "nyögni" ?

2012. máj. 11. 21:37
 19/21 anonim ***** válasza:

A segítő szándék, és a hozzáértés nélküli okoskodás között azért van némi különbség, de legyen, inkább bocsánatot kérek tőletek.

de utolsó gondolatként ezt azért leírnám 75%-os:

"Az alapján a Kérdezőnek meg van az 1 év biztosítási jogviszonya,ami a gyermek két éves koráig járó gyed-hez kell"

ÉRTSD MÁR MEG, HOGY EZ HÜLYESÉG. Ennél egyértelműbben nem tudom leírni, TE LINKELTED BE, legalább vedd a fáradtságot és OLVASD el amit linkeltél.

De leírom én MÉG EGYSZER, mert csak kötöd azt az ebet...

A MINIMÁLISAN SZÜKSÉGES 365 NAP BIZTOSÍTOTTI JOGVISZONY NEM ELÉG A GYEREK 2 ÉVES KORÁIG JÁRÓ GYEDHEZ. Ahhoz, hogy valaki két éves korig gyedet kapjon MINIMUM 562 NAP biztosítotti jogviszony kell.

A gyed annyi ideig jár, amennyit biztosításban töltöttél - ha ez 365 nap, akkor a tgyás lejártát követően 365 napig (a gyermek nem egészen másfél éves koráig), Ha pl. 450 napod volt, akkor nagyjából a gyermek 1 év 8-9 hónapos koráig, stb. stb.

Akkor nem kötekednél, ha végre beismernéd, hogy NEM ÉRTESZ HOZZÁ. Ehelyett hajtod tovább a butaságaidat - zárójelben jegyem meg, hogy mindezt egy olyan kérdezőnek, aki egyértelműen jobban tudja mint te.

Akkor most miről is beszélünk? Te jó ég...

2012. máj. 12. 13:31
 20/21 anonim ***** válasza:

Jaj, ne veszekedjetek már!

80%- köszi szépen, hogy kiálltál mellettem, nem tervezem, hogy ezentúl hanyagolom a válaszadást:)

Ahelyett, hogy vitázni kezdünk, inkább tegyük tisztába a dolgokat, így legközelebb a többi válaszoló is pontosabb választ fog adni.

Kezdem az elején:)

"Érdekes amiket itt olvasok,mert 1x a tgyás is biztosítási időnek számít!"

Az oep link, amit bemásoltál ezt írja:

A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya által igénybevett gyed esetén a szülést megelőző két éven belül megszerezett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek második életévének betöltéséig jár.

Itt a kulcsszó az, hogy a biztosításban töltött napoknak a szülésig legkésőbb meg kell lenniük, illetve az, hogy ahány napig biztosításban voltál annyi napig jár a gyed. Így már érted? A 365 nap a minimálisan szükséges idő, de ha ez megvan, még nem jár automatikusan 2 éves korig a gyed.

2. "ha 2009.11.15-től volt munkaviszonya,a gyermeke születéséig dolgozott,akkor 1nem egészen 13 hónapig volt munkaviszonya,ergo addig biztosított volt! Számold csak ki hány nap?" Kiszámoltam, ez 389 nap. Ami annyit jelent, hogy a tgyás lejárta után 389 napig jogosult a gyedre. A gyerek két éves koráig a tgyás lejárta után még 562 nap van hátra.

3. "én 8 hónapig dolgoztam,majd táppénzre mentem,és a gyed a gyermekem 2 éves koráig kaptam" A táppénz is biztosítotti idő, vagyis ha valaki 6 hónapot dolgozik, és további 6 hónapot van táppénzen akkor is megvan a 365 napja.

"Csak én látok ott olyat,hogy a szülést megelőző két évben 365 nap- az az 1év! - biztosított jogviszonya volt,annak jár a gyed?

Ha bele gondolok,igaza van a 75 %-os válaszadónak,mert elvileg 13 hónapot dolgozott a Kérdező,az tudjuk,hogy több mint 365 nap! "

Igen, jól látod, hogy annak jár a gyed, aki 365 napon át biztosított volt - de mint fentebb írtam, ez nem jelenti azt, hogy a kicsi két éves koráig jár.

Összefoglalva: 365 nappal jogosult vagy gyedre, de csak 365 napig. 562 nappal is jogosult vagy gyedre - a kicsi két éves koráig. Ez ennyire egyszerű:D

2012. máj. 12. 14:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!