Mennyire számít nektek a védőnő?
20 éves vagyok, védőnőnek tanulok. Eltudom képzelni élethivatásomnak, hogy ebből csináljam meg az "életművemet".
Arra lennék kíváncsi, h az anyukáknak, kismamáknak mit jelent az, h védőnő, mennyire számít nektek a jelenléte, mennyire adtok a véleményére, hogy kikéritek-e, és hogy megfogadjátok-e a tanácsait. Tehát kb h mire számíthatok. :)Mert nagy erő kell az egyetemhez. :)
Nálunk egy tünemény a védőnő, mindenki szereti, de sok rosszat is hallok. Ha szerencsém van, akkor még tőle tanulhatom meg a szakmát. Nagy szerepe van abban, hogy ezt a hivatást választottam.
Én a saját helyzetemben egyelőre fölöslegesnek tartom a védőnőt. Nem csinál mást, csak átvezeti a labor eredményeimet a kiskönyvembe, megméri a súlyomat és a várnyomásomat (ezt az orvosom is megteszi). És totál másképp értelmezi a laborleleteket, mint a dokim.
Ha megszületik a baba, remélem, több haszna lesz, mint most.
Szeretem, mert kedves, rendes, de néha falra mászok tőle, olyan hülyeségeket mond. Pl. hogy egy 9 hónapos gyerek még nem tudatosan mondja azt, hogy tátá.
Pedig nem ma kezdte a szakmát!
De hogy ki mit mond, az ne befolyásoljon téged! Sok sikert és kitartást a tanulmányaidhoz!
Az enyémet nem szerettem. Egy ilyen ötven körüli nő volt, eszméletlen rigolyákkal, én komolyan kész voltam tőle, ha bejött a lakásba.
Na meg leginkább a stílus nem tetszett, ahogy előadta a dolgokat. Valahogy úgy állt hozzá, hogy olyan nem is létezik, hogy én magamtól (vagy mástól) tudok valamit, az úgy nem jó, csak úgy jó, ahogy ő mondja. De ilyen pitiáner dolgokról volt szó, hogy pl. szerinte a csapvíz még forralva is egyenesen MÉRGEZŐ még felnőttnek is, nemhogy babának. Meg ehhez hasonlók. Miközben szerintem ahány szülő, annyi vélemény és mellette érvek is vannak, és hát ugye a tudomány attól tudomány, hogy minden elméletet alá lehet támasztani érvekkel, de nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ez vagy az csak egy módon jó. Egy szülőnek meg szerintem megvan az a joga, hogy maga választhassa meg a gyerekneveléssel és gondozással kapcsolatos nézeteit. Na, szóval én az ilyen típusú embereket nagyon nem kedvelem. Egy védőnő szerintem javasoljon, tanácsoljon valamit, de ne parancsolgasson. Illetve azt is nagyra tudnám értékelni, ha több szempontból is tudna tanácsot adni.
Különben amikor szabadságon volt a védőnő, akkor egy nagyon fiatal lány volt a helyettese, na őt pl. nagyon szerettem. Nálam egyáltalán nem releváns, hogy a védőnőnek van-e gyereke vagy sincs, sokkal fontosabb számomra, hogy ne érezzem kioktatónak vagy lekezelőnek a stílusát, ne érezzem úgy, hogy utasítgat.
A 3. védőnőt fogyasztjuk, pedig még csak 3 hónapos a lányom és nem is költöztem. A terhességem közben az első, aki egy tündér volt, elment szülni. A második csak 2 hónapig volt, de semmi tanácsot nem tudott adni, és a határozatlansága miatt nekem, fiatal kismamának (24 év) totál hiteltelen és nem éppen bizalomgerjesztő volt. Ő itt kezdte a szakmát, a mélyvízben. A mostani egy nagyon szimpatikus, 10 év tapasztalattal rendelkező hölgy. Őszintén szólva nem is kérdeztem még, van-e gyereke.
Az első azért volt jó nekem, emrt kb hasonló korú terhes volt, így mindent első kézből tudhattam meg, a mostani pedig azért, mert nem remeg a hangja, ha beszélünk, mindig azonnal tudja a választ és a tapasztalataim azt mutatják, hogy igaza van. Eddig minden esetben bevált, amit mondott.
Én nagyon örülök a védőnői rendszernek. A kórházban, hol szültem, semmit nem mutattak meg, a rokonságom az ország másik felén, kisbabát mé csak mutatóban sem láttam a testvéreim születése óta, így életmentő volt számomra minden apró trükk, amit megtanulhattam és a bizalom, hogy hívhatom, ha baj van, rengeteget jelent még most is, és gyanítom, hónaopk múlva is ugyanígy lesz.
Szerintem gyönyörű hivatást választottál, a jó Isten vezessen az utadon és adjon benne és a gyermekekben sok örömet :)
Én nagyon kedvelem a védőnénit. Rengeteg tapasztalattal rendelkezik, neki is van kettő- már felnőtt- gyereke. Korát tekintve ő egyébként az anyukám lehetne.
Amikor én megszülettem, akkoriban kezdett dolgozni, generációk nőttek fel a "felügyelete" alatt.
Alapos, lelkiismeretes és végtelenül kedves. Ha megyünk hozzá vagy ő jön és a gyerekemmel foglalkozik, akkor mindig az az érzésem van, hogy az én gyerekem számára a legfontosabb a körzetben. Minden a fejében van, pontosan tudja, hogy miben hol tartunk, mikor milyen oltásra, vérvételre, vizsgálatra kell mennünk, vagy mentünk.
Szóval én tökéletesen meg vagyok elégedve vele.
A mi védőnőnk egy tündér volt,de soa semmi újat nem tudott mondani,mert én ilyen "mindennek utána olvasok százezer helyről" típus vagyok.
Egyszer kétszer segítségemre volt,etetéssel és szoptatással kapcsolatos trükköket mondott,amitől mindkét esemény jobban megy.
Ennyi.
Tündéri volt,aranyos volt,de haszontalan.
Ráadásul inkább zavart a látogatásaival,mint jót tett volna.
Amikro pici baba volt a lányom (pár hetes) akkro még csak-csak,hisz tényleg fontos a szakértői felügyelet",de később,mikor már tényleg semmi hasznosat nem tudott mondani,nem értettem minek járkál ki hozzánk,a márásekre mi is be tudtunk volna menni.
Most elköltöztünk,másik védőnőnk lett, ez meg olyan nyámnyila,hogy nem is hiszem el róla,hogy ért ehez az egész szakmához.
Köszönöm a biztatásokat!
Persze, könnyebb egy olyannak hinni, aki maga is átéli az anyaságot, de ez azért nem lehet mindig így. Most ha védőnő nem nem lehetne olyan, akinek nincs gyereke, vagy nem hisztek neki, mint szakember, akkor mi van a szülész-,nőgyógyászokkal? Egy férfinak még csak esélyes sincs átélni egy szülést pl. Az is igaz, hogy sok más is befolyásolja ezt, de mégis.
Amúgy protokoll szerint minden látogatást be kell jelenteni. De néha muszáj beiktatni egy váratlant, h valóba azt lássa ami van.
Sokat számít a véleményetek, mert szeretnék olyan szakember lenni, akihez szívesen fordulnak az anyukák. Sok tervem van már most, remélem a kellő határozottság, önbizalom és biztos tudás is meglesz hozzá, mert sajnos hajlamos vagyok arra, h abban is bizonytalan legyek néha, amit jól tudok :):)
Az en vedonommel nincs baj, nagyon lelkiismetes es allandoan hivogat es jon. De nekem igy ezzel elvesz egycsomo idot... nem az 5 perc, amig itt van, hanem ugy felbeszakitja neha a napot. Soha nem tudom elore, mikor sikerul elaludni meg ilyenek es tobbszor pont akkora van megbeszelve, mi meg aludnank vagy eppen szoptatok. Nagyon kenyelmetlen.
Tok jo , hogy van ilyen lehetoseg, de lehetne inkabb valaszthato vagy azoknak a csaladoknak kotelezo, ahova kell. Mert rengetegen vagyunk, akik ezt nem igenylik. Szemely szerint a mi csaladunkban sok orvos, koztuk gyerekorvos is van, a babanak ket gyerekorvosa is van, mindketto magan, az egyik hazhoz jar. Barmilyen tanacs kell, azonnal a csaladi gyerekorvoshoz fordulok vagy valamelyik csaladtaghoz. Es persze a korulmenyeket sem kell mar nezni, hiszen a vedono kijott mar a terhesseg alatt is es latta, hogy minden a legnagyobb rendben, sot. En csak azt szeretnem, hogy le lehessen mondani, ha nem igenyeljuk... Ugyanis, barmit tanacsol a vedono, ugyis az orvostol fogom megkerdezni. Tobbszor volt olyan, hogy rakerdeztem valamire.es rosszul tudta, amit mondott.
Csak ha le lehetne mondani, sokan megtennék, olyanok is, akikre tényleg ráférne a kontroll.
Ezt nem rád vonatkoztatva, csak eszembe jutott egy ismerős, orvos a nagypapa, és a gyerek 2 évesen még mindig pépeset eszik :) Csak úgy eszembe jutott, sztem nagyon durva. :)
Mostani védőnőmet imádom! Egyszerűen tünemény és baromi segítőkész. Bármikor problémám volt hívhattam 0-24-ig. Ő is családanya, két gyermeke van, de lelkiismeretesen végzi a munkáját.
Ha kérdezek, akkor válaszol. Nem 'sumákol', egyenesen a szemedbe mondja, hogy ez miért jó vagy miért nem. Tanácsot kérek tőle vagy információt vkiről/vmiről napra pontosan tud mindent.
Sok helyen olvastam és a terhes gondozóban is hallom, hogy némelyik védőnő milyen. Sokan arra is panaszkodnak, hogy 60-70 éves a védőnőjük, állandóan kioktat mindenki és 'le van ragadva' a korban/gondolkozásban.
Én megőrülnék egy ilyen nőtől, az biztos.
Mivel most költözünk át, így új védőnőt kapok. Sosem láttam még, nem is tudok róla semmi és ő sem tud rólam semmit... Szülés előtt jó, ha egyszer találkozunk. [Mondjuk meg kérem majd, hogy jöjjön fel hozzánk egy kis 'elbeszélgetésre.]
De számomra megnyugtató tény, hogy a mostani(nem sokára már régi) védőnőmet is bármikor felhívhatom, mert kedvesen felajánlotta ezt a gesztust.
Számomra ez többet jelent mindennél!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!