Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit csináljak a lányommal,...

Mit csináljak a lányommal, hogy ne csinálja ezt?

Figyelt kérdés

A lányom 9 éves. Egy nagyon vidám, cuki gyerek.

Viszont egy valamit nem tudom miért csinál.

Ezt most úgy kell elképzelni, hogy mondjuk pár napja a lépcsőházban találkoztunk a szomszéd nénivel és kérdezte tőle, hogy szeret-e suliba járni. A kérdés után a lányom rám néz és néz. Annyira kellemetlen érzés. Most is szóltam neki, hogy ne rám nézz, hát nem én kérdeztelek.

És ez mindig így van. 2 hónapja mikor kórházban voltunk, ott is kérdezték tőle, hogy hol fáj, hogy van. És minden egyes alkalommal engem néz.

Az egész teljesen úgy jön le mintha azért nézne rám, hogy azt várja, hogy mit mondhat. Pedig soha nem mondtam meg neki, nyugodtan elmondhat mindent.

Többször mondtam már neki, többször beszélgettem vele, hogy ezt ne csinálja mert baromi kellemetlen helyzetbe hoz.

Már tanácstalan vagyok. Tegnap is a régi óvó nénije megkérdezte, hogy hányadikos és, hogy hogy van és néz rám a lányom mint borjú az újkapura.

nov. 9. 07:28
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
58%

"Tudnia kell, hogy az ő viselkedése nem oké, és ezzel a szituációval nincs baj, nem szabad hagyni, hogy a képzelt önsajnáltatós helyzetében ragadjon, tovább kell gördíteni a helyzetet és felhívni a figyelmét arra, hogy válaszolni kell és ez nem a világ."

Az nem önsajnáltatás, hogy kellemetlenül érzi magát egy gyerek. Az orvos lehet ijesztő egy gyereknek. Ha odavitted, akkor tudod, hogy mi baja van, el tudod mondani helyette, ha neki ez kellemetlen, meg van ijedve.

A szomszéddal, óvónénivel nem feltétlenül van jóban a gyerek. Lehet igen, lehet nem. Ráadásul a "na milyen a suli" egy olyan kérdés, ahol már gyerekként is sejted, hogy valamilyen választ várnak tőled, és zavart kelt, hogy most akkor mit mondhatsz. Na erre való a small talk, de egy negyedikes nem tud small talkolni.

És ja, a 20-asnak igaza van, az nem egy normál párbeszéd, hogy valaki feletted álló válaszra kényszerít. Felnőttként ezt tudod hárítani a jó öreg small talkkal, de gyerekként nem tudsz ilyet, mert gyerek vagy.

"Pláne nálunk a dokinál, leül, kérdezi, mid fáj, és nem mondja, hogy a torkom, csak néz rám. Aztán, ha mondom, hogy szégyellős és ne nézzem rám, nem nekem fáj, nem ijesztő a doktornéni, megszólalhat, akkor összekapja magát válaszol és már megy minden normálisan."

Csak azt kéne megérteni, hogy itt nem azért válaszol egy gyerek általában, mert tudja, hogy nincs baj, hanem azért, mert tudja, hogy a szülő nem fog helyette válaszolni, és nincs más választása, ha nem akar kellemetlenebb helyzetet.

"Szerintem marhaság a szülőnek azt a megerősítést adnia, hogy rendben van, ha egy negyedikes nem válaszol egy kérdésre."

Pedig rendben van. Nem úgy lesz önbizalma a gyereknek, hogy amikor önbizalomhiányosabb pillanatban van, akkor rászólnak, hogy legyen magabiztos, "viselkedjen" rendesen.

Korának megfelelően egyre több feladatot kell adni, fokozatosan elengedni a kezét, és idővel megoldja. Ha tud beszélni az orvossal, az egyéb emberekkel a kialakuló kommunikációs helyzetben, akkor nem kell lenyomni, hogy márpedig anyuka/apuka válaszol helyette, de ha nem megy éppen, akkor kontraproduktív noszogatni. Nekem speciel ezekből az maradt meg, hogy fel lett hívva a figyelem arra, hogy milyen gáz, hogy rám kellett szólni, hogy válaszoljak. Ahelyett, hogy három másodperc alatt túlléptünk volna a témán azzal, hogy anyám közli az orvossal, hogy a torkom fáj.(csak hogy a dokis példánál maradjak)

nov. 9. 19:26
 22/24 anonim ***** válasza:
29%
Szomorú, hogy a teljesen józan 18-as van lepontozva, és hogy egy ilyen egyszerű, hétköznapi élethelyzetet ennyire túl kell gondolni. Az, hogy hogy megy az iskola, NEM egy érzékeny, személyes kérdés! Felszínes, de ártalmatlan small talk, csevegés. Teljesen normális, ha egy szégyenlős kislány nem mer válaszolni, de nem baj, ha mégis elvárjuk tőle. Megszégyeníteni, minősítgetni, leszidni nem kell, de helyette válaszolni sem.
nov. 9. 19:33
 23/24 anonim ***** válasza:
64%

De 9 évesen sok gyereknek nem megy a small talk. A csendeseknek meg pláne nem.

Felnőttként ki tudod vágni magad, ha kellemetlen, de gyerekként, anyád-apád mellett, nem. Én magam is azt tapasztaltam gyerekként, meg a környezetemben, melóban, ha szülővel jön a gyerek, akkor is rendszeresen tapasztalom azt, hogy a hogy megy a suli kérdésre, ha annyit mond a gyerek, hogy jó, akkor noszogatva van a gyerek, hogy mondjon többet.

Az meg felnőttként sem egy alap társalgási szituáció, hogy kikényszerítenek belőled egy választ.

Meg attól, hogy te tudatosan nem szégyeníted meg a gyereket azzal, hogy "elvárod" a választ (azt, amit nem kéne elvárni), de gyerek szemmel, ha rádszól egy felnőtt, az sokkal rosszabbnak tűnik.

nov. 9. 19:42
 24/24 anonim ***** válasza:
18%
Hát ha az személyes kérdés, hogy tetszik-e az iskola, inkább nem mondok semmit 😂 akkor mi nem az? Attól is zavarba jön valaki, hogy "szereted a rántott húst?" Vagy "szereted a telet?" Akkor mit lehet kérdezni? Semmit? Maradjunk kussban, hozzá se merjünk szólni egy 9-10 éves, szinte már kiskamasz gyerekhez, mert ha meg merjuk kérdezni, jo-e a suli, szégyelli azt mondani, hogy ő nem szeret járni? Ne már. Nem vagyok öreg abszolut, 26 vagyok, de nekem ez egyáltalán nem azokhoz a kérdésekhez tartozott anno, amiktől zavarba jöttem volna, pedig nagyon introvertalt vagyok a mai napig...ha azt kérdezte tőlem 10 évesen valaki, hogy ki tetszik az osztályból, na azt NE. De azt ki mertem mondani, hogy nem, nem szeretem a sulit, mert ebben semmi nincs 😅 és empatikus is vagyok egyébként, szerintem sokkal jobban is, mint az átlag, de ezt valahogy már én se tudom aterezni, pedig egyébként még akkor is bűntudatom van kb, ha véletlen eltaposok egy bogarat, mert hát őt is várta haza az anyukája, meg ilyenek.🤷 Foglalkozni kell a gyerekek lelkével, nagyon is, de azért valóban ne essünk át a ló túloldalára!
nov. 9. 20:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!