Anyukák! Hogyan, min szoktatok spórolni? Persze főleg azoktól kerdeznék, akiknek kell spórolni.
Olyan élethelyzetbe kerültünk, hogy kissé szűkös a havi pénzünk és ötleteket gyűjtök, hogy kinek mi vált be a költségek lecsökkentésére. Tippek, praktikák, ötletek...
Előre is köszönöm szépen!
Magamon, mint gondolom mindenki. Sajnos, nagyon béna vagyok pénz beosztásban, pedig nincs sok. Mióta gyerekem van, ugyanúgy szórom a pénzt, mint addig, csak már nem magamra, hanem rá.
Szerintem amúgy nem tudsz olyan tippet kapni, amit magadtól ne tudnál. Főzés valamivel olcsóbb, mint a kajarendelés, használt ruha olcsóbb, mint az új, olcsóbb pulcsit felvenni, mint feltekerni a fűtést, ilyesmi. De ha ezek megvannak, mit lehet még tenni? Dönts el, hogy eszel vagy fűtesz? Van az szint, ahol már nem lehet jobban.
Én mit csinálnék, ha nagyon szorult helyzetben lennék:
- lemondanám a Netflix előfizetést (nekünk más ilyen nincs, de ha lenne lemondanék mindent. Spotify, YouTube prémium, disney+....)
- ritkán járok ilyen helyekre, de ha járnék az első lenne amit megvágnék: nincs körmös, kozmetikus, fodrász, pillás stb.. Natúr körömmel és megnövesztett hajjal is lehet élni
- ha nincs rá hűség akkor olcsóbb internet/tv/telefon csomag. Feltöltőkártyásnak lenni a legolcsóbb, főleg ha nem beszél az ember senkivel telefonon. (Én konkrétan havi 3000 Ft-al töltöm fel, ebből kijön a mobilnet is, ilyen olcsó előfizetéses csomag egyik szolgáltatónál sincs)
- Nem megyünk semmi extra dologra. Pl nem lenne karácsonyi fotózás, állatkertezés, semmi ilyen. Gyerekeknek marad a játszótér, kirándulni ingyen is lehet.
- Nincs kaja rendelés, nincs étterem. Csak otthon főzés, és azt is lehet olcsón. Főzelékek olcsók és egészségesek.
- Kevésszer menni boltba. Kevesebb az impulzus vásárlás.
- Nincs édesség, csoki, chips, puding, krémtúró és társai. Ezek nélkül is lehet élni, egy kiló alma vagy nyers sárgarépa olcsóbb és egészségesebb.
- Nincs felnőttnek ruha vásárlás. Ami van az jó egy ideig.
- Gyereknek használt ruha, használt játék.
Extrémebbek, extrém időkre:
- Figyelni, hogy kevésszer menjen a sütő. A sütő sok áramot fogyaszt, a tűzhely gáz, amire fix összeget fizetünk akármennyit fogyasztunk (társasház, méretlen).
- Nagymam féle spórolás: kádból a használt fürdővizet kimerni vödrökbe és azzal leönteni a WC-t.
Hat szégyen vagy nem, az utóbbi egy évben nagyon romlott az anyagi helyzetünk.
Sosem kerek, de amit adnak azt elfogadom
A gyerekeimnek a ruhákat vadászok az ingyen elvihető csoportokban(két gyerekem van)
Magamnak nem veszek semmit csak ha muszáj..Kabát, csizma jó nekem a tavalyi is
Ami marad étel azt fagyasztom, majd pár nap múlva kiveszem a fagyról és így még van oldva, nem kell annyit főzni.
Csak akkor megyek üzletbe ha nagyon muszáj(három hetente nagybevasarlast csinálunk, közte max csak a kenyérért megyek és gyümölcsert)
Ha van pelusos: mosható pelus és mosható popsitörlő (akár annyi, hogy nem használt régebbi pólót, bármit szétvágsz), még egyszerűbb csapban mosni a baba fenekét.
1-2 fokkal alacsonyabb alaphőmérséklet a lakásban.
Fürdés helyett zuhanyozni, langyos vízzel meleg helyett, szappaonozás, samponzás közben a vizet elzárni.
Kenyeret otthon sütni (ez ugye csak hosszabb távon, mert a sütőt meg kell venni hozzá).
Felvágottak helyett csirkemellet, más húsokat nyersen megvenni, otthon ízesíteni, főzni, szeletelni.
Ha nekem most nagyon kéne spórolni, ezekkel kezdeném:
- netflix, hbot lemondanám
- nem vennék magamnak ruhát, csak ha már lerohadt rólam
- gyereknek használtan vagy turisat, esetleg lidlben extra akciósakat
- kaját csak komoly menüterv szerint, előre eltervezve és kiszámolva főznék
- alapanyagot piacról vagy akciósan
- mindennek az egységárát nézném (ez alapnak tűnhet, mégse megy sokaknak)
- ha nagyon nagyon nagy bajban lennénk a macskától is megválnék (csak akkor, ha a gyerekeim látnák kárát, ha marad, egyébként nem kerül sokba)
- nem járok se körmöshöz, se fodrászhoz, se ilyesmi, de ha lenne, oda se mennék
- nem vennék semmi piperét, mindenki kapna egy szappant
- ha ez se elég, elkezdeném eladogatni, amit lehet
- ha ez se, akkor csökkenteném a kaja fejadagokat, vízhasználatot, ilyesmi
De nem tudom mi kéne, hogy ideáig jussak. Eleve a tartalékainkból évekig ellennénk, ha nem keresünk semmit. Meg én nem vagyok úrilány, ha kéne takarítanék hétvégén, lenne másodállásom, bármi. Nem tudom, hogy jutnék el odáig, hogy erről a szintről visszaessek addig, hogy nem tudok enni adni a gyerekeimnek.
Egy rövid ideig működik,hogy az etelen sporolsz,hogy nem veszel ún ruhát,hogy szappanal fürdesz,stb
A kérdés az,ez átmeneti,látni a a végét,vagy egyelőre átmenetinek tűnik,de nem látni a végét?
Az első nagyon jót írt,szerintem te is tudod ezeket magadtól.
A többi...hát..nem mondom lehet marketplacen,vinteden aprópénzert bohockodni,ha egyáltalán van mit eladni,de én inkább keresnék valami masodallast,ami legalább pár tízezret hozna havonta pluszban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!