Gyerekvállalás a mai, bizonytalan világban?
Férjemmel tavaly volt az esküvőnk, azóta sokat beszélgettünk már a gyerek témáról, de bizonytalanok vagyunk, főleg anyagi okok miatt.
Félünk, hogy nem tudnánk mindent megadni neki, amit szeretnénk, hiába dolgozunk mindketten nagyon sokat, a fizetés sajnos magyar viszonylatban nem túl kecsegtető…(kb 500.000-600.000 Ft a kettőnk fizetése együttvéve) ami azt gondolom, nem túl sok, főleg, hogy mennyibe kerül havi szinten egy baba. Illetve én vállalkozóként dolgozom, egy kis vállalkozást vezetek, ahol nekem mindig változó a bevétel, attól függ mennyire keresek jól, hogy mennyi vevőm van, ezért sem vagyok annyira nyugodt az anyagiakat tekintve, hogy be merjek vállalni egy kisbabát.
A korom pedig egyre csak sürget, idén leszek 30 éves…
Sokszor elgondolkozok azon, hogy megéri-e egyáltalán a mai világba gyereket vállalni, milyen világ várna rá, hacsak az oktatást nézem.. vagy inkább utazzunk körbe a világot ketten a férjemmel..
Nagyon nehez elhatározás ez, mert a család is nagyon várja már az unokát, és mi is eddig szerettünk volna, de átbeszéltük mennyi minden változna meg, és mennyibe kerülne, és ez miatt kicsit elbizonytalanodtunk.
"főleg, hogy mennyibe kerül havi szinten egy baba"
Miért, mennyibe kerül?
Az enyém kereken 1 éves, kell neki 2 doboz tápszer (7000 ft), egy nagy doboz pelenka+popsitörlő (13000 ft), Marketplacen szoktam venni ruhát ( nemtudom, havi 3 ezerre jöhet ki átlagban?), néha 1-1 játék, mondjuk legyen átlag 5 ezer ez is. Ez havi 30 ezer, meg néha jön valami nagyobb kiadás, ez nem fér bele 600 ezerbe? :O
Persze, ahogy nő, nőnek a költségek is, de a 3,5 évesem sem kerül szerintem havi 60 ezernél többe.
Elsore is
Nem KELL mindent megadni a gyereknek! Ez egy bullshit. Azt kell csak megadni amire szuksege van. Az pedig alapjaiban nem sok. Draga akkor lesz ha TE azt akarod. Mivel mindenre van mar alternativ olcsobb megoldas.
Az alapfelszereles sem kerul aokba ha ugyes vagy. De sokan benyaljak h DEEE kell a 200e kisagy es a felmillas babakocsi. Na meg a babaruhabol os a legmarkasabb legdragab. Aztan a gyereken jo ha 2x van.
Baromira sok dolog lesz plane az elso 3 evben amire a gyerek pont nem erdekli. 0l h a kisagya 20e imeas vagy 500e brendon. Ami erdekli h anya apa ott van e? Kap e enni. Ha baja van megoldjak e? De nem erdekli h kek piros vagy lila e a babakocsi es h csilivili vagy snasz. A celnak megfelel elviszi Abol Bbe? Akkor jo.
Nekem 500e a nettom de egyedul nevelek 2 gyereket es csaladi hazban lakunk. 92e a hitelem.
Megyunk nyaralani igaz nem BoraBorara. Kb uj ruhakat veszek igaz nem zara vagy mi. DE nalunk a borso szedes nagyobb elmeny mint a mekizes. Pedig pesten lakunk.
Szoval neveles kerdese es a TE TI igenyeitekrol fugg h mennyit koltotok. Lehet szerenyen de megis elmenyekkel teli gyerekkor. De lejet sivar is. Lehet luxust nyujtani de kerdes h megeri e? Minden csak pioritas kerdese.
12-essel egyetértek. Nem szerencsés MINDENT megadni, ami a tárgyakat illeti. Az elején úgysem ez fogja érdekelni, később pedig nem tesz jót neki, ha egy túlzsúfolt játéklerakatban él. Ugyanez a programokkal, különórákkal... meg kell találni az egyensúlyt. Szerintem amúgy nem a babakorhoz kell a sok pénz, hanem később. Persze, el lehet egy babára szinte bármennyit is költeni, de pont ez az időszak, amikor a tárgyi dolgokat jóval olcsóbban is ki lehet hozni anélkül, hogy a baba hátrányt szenvedne. Sajnos vannak olyan helyzetek, amikor egy baba is többe kerül (tápszer, fejlesztés), de később ezek szerintem hatványozottan jelentkeznek.
Egyébként meg nem vagy-vagy: Ha úgy gondoljátok, most még utaznátok és van rá lehetőségetek, utazzatok! Később, esetleg gyerek mellett ezekből az élményekből is tudtok töltekezni. Nem muszáj luxusutakra menni, olcsóbb lehetőségek is vannak. Ha olyan típusú emberek vagytok, így még nagyobb élmény is lehet. Igazad van, ha 30 évesen már nem szeretnéd a gyerekvállalást a végtelenségig húzni, de pár év még belefér. Addig utaztok, próbáltok valamennyit félre is tenni és meglátjátok.
"DE nalunk a borso szedes nagyobb elmeny mint a mekizes"
Amúgy igen :)
Itt a nyàr, a 4 évesem szedte a borsót, saraz a kertben, jön velem locsolni, neki ez élménynek számít.
Persze, nincs ingyen egy gyerek, de annyira túlgondolják a vele járó költségeket meg azt, mit kell megadni.
A világ szar, a szülők egész nap dolgoznak, és alig van idejük a gyerekre, ráadásul rengeteg pénzbe is kerül a nevelése. Az állandó stresszről ami pluszban vele jön, nem is beszélve. + Főleg ha valami betegsége lesz pl. Nem lehet előre tudni.
Ma már lecsapják a suliban is a saját társai ha ahhoz van kedvük ( más szülők nevelésének hiányára ugye nem lehetünk hatással).
Az egészségügy pocsék, az oktatás szintén, és sajnos rengeteg dologtól nem tudod megvédeni.
Megéri e a gyerekvállalás? Szerintem nem. Mi a magunk részéről inkább nem vállaljuk ezt, van jobb dolgunk is, mint az a sok nyűg amivel jár, és legalább anyagilag sem megyünk nullára hónap végére.
De ezt neked kell érezni, hogy neked megéri e az állandó aggódás, idegeskedés, kialvatlanság, 0-24ben készültség, a házasságod háttérbe szorulása, a szabadságod elvesztése, az anyagi terhek, hogy egy ilyen helyre vállalod ahol már az általános iskolában sem lehet biztonságban stb stb. Erőszaktevők gyilkosok, pedofilok, háborúk, járványok stb világába.
Neked kell érezni hogy ez neked megéri e. Általában azok akiknek mindenáron gyerek kell, nem szokták mérlegelni milyen életminősége lesz annak a gyereknek, milyen világban fog élni, csak megcsinálják.
itt a lényeg, hogy nem akartok gyereket.
Ha akarnátok, belevágnátok és nem ilyeneken agyalnátok.
Mi ketten 600ezret keresünk,2 gyerekünk van és bőven megélünk, nyaralni járunk, nem turiból öltözködünk....
szóval itt nem az anyagiakon a hangsúly, hanem csak erre húzod rá, hogy nem akarsz. Régen sem volt jobb. Sőt, évek múlva sem lesz.
17 ...
Most 13 eves es meg mindig elmeny a kerteszkedes es a borso szedes is. 🤣
Bocs h kiabranditottalak.
De 13 evesen az epitkezes is elmeny. Hogy bonthatja es dobalhatja a cserepet a kontenerbe vagy a teglat. Vagy h a meg ures padlason rohangalva meseli hol lesz a szekreny. Es siman hordja amit kel. Segit a szigetelesben. Vagja a fat. De volt h olyan munka volt akkor ebedet fozott. Oke kellett a segitseg h mit hogyan de finom lett es buszke ra. En is! Nagyon!
Most a meggy es cserko szedes volt a slager faramaszhatott! Aztan befalt ott vagy 1kilot belole.
Ja es lany. 😁
Havonta a szinhaz sem sok kb 5-8e kettonknek a jegy. Strandra is jarunk, kirandulni, moziba, foglalkozasra, de sok esetben a amugy mindennapi dolgokban zalal oromet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!