Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Akinek több kicsi gyereke...

Akinek több kicsi gyereke van, hogx oldja meg a nyarat?

Figyelt kérdés
A bölcsi és az ovi 1-1 hónapig zárva van. Természetesen véletlenül sem egyszerre. Az én munkáltatóm 2 hét szabit enged a nyárra. A férjemé szintén. Anyu is kivesz 2 hetet, de ez még így is kevés és akkor még ott a 10 éves SNI-s, aki rövidebb ideig elvan egyedül, de egész napra ő sem. A suli szünet pedig nagyon hosszú.
2024. máj. 7. 05:13
1 2 3 4 5
 31/46 anonim ***** válasza:
17%
Ja valóban jó buli a gyerekeknek nyáron 40 fokban összezárva lenni idegen nevelőkkel és gyerekekkel..valóban. Azt meg gondolhattad volna szerintem hogy ha autista a gyereked akkor még úgy sem maradna el idegen helyen idegen nevelőkkel és gyerekekkel, ha mehetne nyári ügyeletbe.
2024. máj. 9. 05:37
 32/46 anonim ***** válasza:
85%

Hagyjuk màr ezt, hogy fel kellene készülni az iskolás nyarakra évekkel korábban, ki képes ennyire évekre előre megmondani, mi lesz vele, mire odajut?

Mondom ezt úgy, hogy én magam is a felelősségteljes gyerekvállalásban gondolkodom, nekem is csak akkor született meg a gyerekem, mikor már volt saját ingatlanunk és megtakarításunk, mert azt mondtam, muszáj ennyire előre gondokodni.

De azt pl. nem gondoltam, hogy majd jön a covid és annyira betesz a cégnek, ahol dolgozom, hogy nem tudok oda visszamenni dolgozni (visszavesznek, de mondták, hogy megtartani nem tudnak, nincs is már meg a "munkaköröm"). Most gondolkodhatom, hova vesznek fel Kelet-Magyarországon két kisgyerekkel dolgozni és hol tolerálják, ha táppénzen kell lennem, mert betegek, mert több ismerősöm is van, aki emiatt nem talál munkát. Érted. Lehet, hogy sehova, lehet, évekig munkàm sem lesz. Akkor éhen éppen nem halunk, de biztos nem tudnánk félrerakni bébiszitterre meg táborokra évekkel előre.

Persze, tudja az ember, hogy megtörténhet minden, de ez már tényleg olyan, hogy akkor senkinek, de senkinek nem szabadna gyereket vállalni, akinek nincs 10 évre előre likvid tőkéje a komplett gyerekvállalással járó költségekre. Akkor nem is vállalna tényleg senkim

2024. máj. 9. 06:17
 33/46 anonim ***** válasza:
75%

Meg tényleg tök jók ezek a táboros ötletek, de két kicsi gyerekről beszélünk. A legtöbb tábor nem vállal ovis korosztályt, vagy csak nagyon kevés, nagyon drágán, a bölcsisekről meg ne is beszéljünk. Mondjuk egy bölcsisnek nem is való a tábor, szerintem, túl kicsi még, de a saját (egyébként teljesen egészséges, nem autista, nem sni, semmi speckó, tök átlagos) 3,5 éves lányomból kiindulva, a kiscsoportos ovisoknak is még azért elég határeset, személy szerint őt sem szívesen vinném még táborokba. De iskolás koráig nem lehet egyik gyereket se a szögre akasztani a nyári szünetben, és nálunk az ovis és a bölcsis ügyeletek amúgy nem fedik egymást, az oviban akkor van 3 hét szünet, amikor a bölcsiben van ügyelet, és fordítva, a bölcsi is akkor áll le 3 hétre, amikor az oviba technikailag lehetne vinni, így van 6 hét a nyárból, amikor nem megoldott a gyerekek intézményesített felügyelete. Na most, én ugye abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy segítségem is van és home office-ból is tudok dolgozni, de ha nem így lenne, akkor sem tudnék táborokat keresni egy 2 és egy majdnem 4 éves gyereknek. A 2 évest nem is fogadják sehol, a majdnem 4 évest meg ha fogadják is, azért 2-3 hetes tábor neki még biztosan sok lenne. Akkor is, ha mindig más, akkor is, ha ugyanaz a tábor. Bébiszitter meg óránként 3500, akit ismernek a lányok és én is, aki alkalmanként jön hozzánk vigyázni rájuk, úgy belefér, de azért 6 hétig 8(+, ha utazni is kell a munkahelyre) órában azért ez egy kicsit húzós. Azért ennyi pénzt kiadni nyaranta addig, amíg a gyerekek elég nagyok lesznek, hogy egyedül lehessenek otthon, hát bmeg, ne legyen már ez az alap. Márpedig 14 éves koráig elvileg törvény bünteti, ha egyedül hagyod otthon órákra. Szóval mindenki vágjon bele úgy a gyerekvállalásba, hogy legyen ~14M forintja előre lekötve a számlán, amit a nyári bébiszitterre tud fizetni? :D :D :D Nem reális, bocs.

Kérdező, nem vagy egyszerű helyzetben, sok sikert kívánok a megoldáshoz.

2024. máj. 9. 06:55
 34/46 anonim ***** válasza:
16%
32# Felkészülni nem csak anyagi értelemben kell lehet, hanem fejben is, hogy minél több gyerek, vélhetően annál több betegség, amik időben többnyire eltolódnak és mindegyik intézménybe kerül egyszer, a nyáriszünetek hossza pedig cirka 20-30 éve biztos nem változott. Vagyis nem ér meglepetésként, hogy ezt valahogy meg kell oldani és nem hőzöngsz minden felvetett ötleten, hogy mit képzelünk mi. Meg kell oldani, kész, pont, senkinek nem könnyű, mégis így működik 20+ éve.
2024. máj. 9. 07:50
 35/46 A kérdező kommentje:

És ha tudom fejben hogy minél több gyerek, annál többet betegek, akkor máris nem lesznek annyit betegek?

Amúgy szó sincs a betegségről. A nagyokat alig betegek. Amíg sokat betegeskedtek, otthon voltam, nem volt gond. A kicsi sem vészesen sokat beteg, de rá amúgy bitang sok táppénzes nap van. Mint írtam, a táppénz nem gond. Persze ha beteg. Csalásra nyilván nem kérem a gyerekorvost, nem is menne bele.

Persze értem én a nem túl szolid célzást: minek szültem ennyit. Miért a 2-3 gyerek a milliomosok kiváltsága csak? Mert ez 20+ éve biztosan nem így volt. Mi is hárman vagyunk testvérek és anyu is, apu is dolgozott. Ja, hogy akkor nem dolgoztak a nagyszülők kb halálukig és tudtak vigyázni ránk egész nyáron.

Persze tetvezhettem volna vele, hogy anyósom demens lesz 70 évesen és nem lehet majd rábízni a gyerekeket, ahogyan a párom tesójának gyerekeit még lehetett. Vagy azzal is tetvezhettem volna, hogy apu 62 évesen meghal. Ja, hát örülök, ha valaki képes megtervezni az életét évtizedekre előre és minden terve úgy is alakul, ahogy kigondolta.

2024. máj. 9. 14:46
 36/46 A kérdező kommentje:

31, hol jó buli a gyereknek nyáron a 40 fokban?

Az enyémek a panelban sem érezték jól magukat. Amúgy itt a hatodikon is kb 40 fok van. Én meg főzök, mosok, takarítok, nem érek rá egész nap játszani. Ez sem nagy buli. Ettől már a gyerektársaság sem rosszabb. Főleg, hogy a kánikulában én sem viszem ki őket napközben, csak már délután.

Mondjuk a strandon ellenének minden nap, az igaz. Nyilván arra is félre kéne tenni, hogy egész nyáron napi 10 ezres belépő fejében strandon legyen a gyerek.

Amúgy a méregdrága táborokban nem idegen nevelők és gyerekek társaságában van? Ott nincs meleg nyáron?

2024. máj. 9. 14:55
 37/46 anonim ***** válasza:
24%

Szándékosan nem akarod érteni mit mondok, el is engedem, ez az utolsó kommentem.

A felkészülés nem azt jelenti, hogy tudod 20 év múlva milyen élethelyzetben leszel és akár egy vagyont félreteszel rá (bár ez is az, ha megteheted, tedd meg). A felkészülés az, hogy nem ér váratlanul, hogy van nyáriszünet és van rá terved. Az sem váratlan, hogy a szülők már sok esetben nem tudnak segíteni, mert aktívak, vagy éppen baromi idősek. Életkori sajátosság.

Ez mind mind mind kiszámítható dolog. A demencia, vagy egyéb eü problémák, a halál eset, a munkahely elvesztés, stb. bizony váratlan dolog, amivel nem tudsz tervezni, de ha megtörténik, kénytelen vagy újratervezni. Nem mondom, hogy tök jó ez a helyzet, mert mindenkinek rohadt nehéz ennyi időt lefedni. Pláne betegségeket PLUSZ még a szüneteket is megoldani. De ez van, attól hogy hisztizik az ember, nem oldódik meg és igazán nem lehet rá azt mondani, hogy váratlan helyzet. Minden évben eljön a nyár.

2024. máj. 9. 16:06
 38/46 anonim ***** válasza:
17%

Kérdező, alapból annyi gyereket kell vállalni ahánynak meg tudod oldani TE ÉS A FÉRJED a felügyeletét. nem nagymama, keresztülők szomszéd néni.. ti, akik vállaltátok.

Elég undorító hozzáállás szerintem hogy szülök egy valag gyereket a nagyszülők úgyis csicska hopp majd megoldják.

2024. máj. 9. 19:12
 39/46 A kérdező kommentje:

Hát ilyen hozzáállással már rég kihalt volna az emberiség. Kb az őskorban, amikor a nagycsalád (nagy, mint több generációs) divatba jött.

És lehet, hogy számodra elképzelhetetlen, de bizony a legtöbb nagyszülőnek nem teher az unokája, mert szereti és szívesen tölt vele időt. Az én nagymamám ilyen volt, az én anyám is ilyen. Nem csak addig szereti az unokákat, amíg fényképet kell mutogatni róla.

Ráadásul abban pszichológusok is egyetértenek, hogy a jó és minőségi együttléten alapuló gyerek-nagyszülő kapcsolat mindkét félnek hasznos.

Tényleg sajnálom, ha ez nálatok nem adott, mert a nagyszülő nem nyitott rá. Méginkább ha nyitott lenne, de te a most divatos "mi mindent meg tudunk oldani nagyszülő nélkül" vonalat képviselve nem engeded nekik megélni ezt a kapcsolatot. Nagy csodától fosztod meg őket. De azért közben elmondhatod, hogy neked aztán nem kell segítség.

2024. máj. 9. 20:28
 40/46 anonim ***** válasza:
94%
38# Nem bántásból, de most őszintén te soha nem voltál a mamáknál gyerekkorodban?:D Konkrétan nálunk ment a vita részükről, hogy mikor kinél legyünk. Olyan kirándulásokat szerveztek meg programokat nekünk tesómmal, élményeket, hogy mai napig emlegetjük. Volt hogy anya mondta, hogy most nem tudunk menni és kb ki voltak akadva. A nagyapám, aki már azért idős konkrétan a lányaimat, a dédunokáit rendszeresen kérdezi, jön látogatni, és nyilván nem tudna ő már vigyázni rá, de rendszeresen mondja, hogy szeretné pedig. Az én dédim is ilyen volt, amíg élt. Sajnálom, hogy nem tapasztalhatod meg ezt komolyan.:/ Ráadásul ebből soha nem volt semmi elvárt, sőt, mert anya mindig mindent egyedül akart és oldott is meg, de ők állandóan jöttek, hogy szeretnének időt tölteni. Tiltotta volna meg?:D
2024. máj. 9. 20:42
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!