Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Milyen lehetőségei vannak a...

Milyen lehetőségei vannak a szülőnek, ha kiderült hogy a gyermeke súlyosan fogyatékos? Értelmi és mozgásos téren is? Vannak ilyen otthonok? Be is vesznek ilyen gyermeket?

Figyelt kérdés

Nővéremnek 2 egészséges gyermek után (ők 8 és 5 évesek) a legkisebbről kiderült, hogy valószînűleg komoly betegsége van. 2,5 éves de nagyon furcsán viselkedik, nem beszél, agresszív sokszor, és a járása is nagyon bizonytalan. Nekem ugyan még nincs gyerekem (nagy köztünk a korkülönbség) de azt tudom, hogy a nagyobbakhoz viszonyîtva mindent sokkal később tanult meg mint kellett volna-járni nagyon későn kezdett és azóta is sután, hogy úgy mondjam. 2-3 komoly genetikai problémár keresnek, de mindegyik elég súlyos hatású betegség. Ha mégsem igazolódik be, akkor is nagyon durván autista lesz szerintem/szerintünk.

A tesók tartja magát.. eddig egész jól birta meg mindig bízott a kicsiben, hogy behozza a lemaradást, de most amiker felvetődtek ezek a betegségek eléggé kikészült. Beszélgettünk róla, hogy mi lenne ha..mivel így is már teljesen kivannak, felvetődött az otthonba adás, de egyenlőre még nem szeretné körbejárni a kérdést. Nagyon közel állunk egymáshoz és szeretnék segíteni neki. Nagyon nehéz volt a kicsivel az elmúlt 1,5 év és ha beigazolódik szerintem szóba fog kerülni az otthon lehetősége. Aki tud róla hogy megy az ilyen, mesélne. Leírná a menetét? Meg hogy egyáltalán mennyi esély van bekerülni?

Bizonyos mértékig a pénz nem akadàly, van egy örökölt közös lakásunk, abból szerintem úgymond tudna “helyet venni neki”. De nem tudom hogy megy ez. És hogy hetvegen vagy mikor lehet látogatni, esetleg mennyi a havi költsége egy ilyen otthonnak, hány éves kortól lenetne jelentkezni.

jan. 22. 15:32
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/74 anonim ***** válasza:
96%
Azért baj,mert semmi köze az egészhez.Neked se a tesód terhességéhez.Pláne nem egy kombinált tesztből.És ha már mindenáron a tesód méhében turkálsz, akkor nem az abortusznak,hanem a további vizsgálatoknak kellene utána nézned,mert vannak.De mivel nem te vagy terhes,nem téged fognak erről tájékoztatni,hanem a tesódat.Neki fogják elmondani,hogy milyen további lehetőségei vannak, illetve mennyire biztos,hogy baj van.Nem neked.A kérdező esetében is ez van.Nem az ő dolga Engem baromira bántana,ha előre elkönyvelné a testvérem,hogy a gyerekemnek mi a baja,mit kellene tennem,és helyettem intézkedne.Ezzel kvázi hülyének nézne,hogy én nem tudok egyedül dönteni,kérdezni, utánajárni valaminek.Én amúgy nem nyugodtabb,hanem sokkal idegesebb lennék,ha előre fel lenne térképezve egy olyan terep,amire lehet,hogy semmi szükség nem lesz.Ugyanis nem biztos még,hogy egyáltalán beteg az a gyerek,ha beteg is,hogy az a baja,amit te kitaláltál.Egyszóval az alapvető baj,az az ezzel,hogy olyanba ütitek az orrotokat,amihez semmi közötök a világon.Annak kell segíteni aki kéri,és abban amiben kéri.Semmi másban, semmilyen más módon.Ez olyan,hogy lehet,hogy neked jó,ha elmondod a világnak,hogy mi a bajod,más meg nem akarja megosztani senkivel.Egy gyerek betegsége csak a szülőkre tartozik.Se testvérre,se nagyszülőre,se Gizikére.Ha ők segítséget kérnek, akkor segíteni kell,ha nem is akarnak róla beszélni,az is az ő dolguk.Ennyi,pont.
jan. 23. 09:44
 62/74 anonim ***** válasza:
85%
60-as nem is várjuk el,hogy megértsd,annyi agyi kapacitással ami neked van,ha egy semmirevaló kombinált teszt eredmény esetén egyből abortuszon kezdenél el agyalni.Az a teszt egy kalap sz@rt nem ér, ezért van egy rakás más lehetőség utána még.És még ha valóban gond is lenne, akkor sem kötelező az édesanyának úgy dönteni,hogy elveteti a gyereket.Namost,ha én vagyok a kismama, kiderül,hogy mondjuk down-os lesz a babám,de én akkor is megtartom,közben a tesóm meg idejön gyászolni,a gyerekemet,meg a lelkemet ápolni,még elmondani,hogy ő utánajárt az abortusz menetének,meg hogy ez ENGEM lelkileg hogy érinthet,akkor úgy b@szom ki,mint a macskát sz@rni.De még ha el is vettem, akkor is kizárólag a gyerekem apjával akarom ezt megosztani minden tekintetben,belőle akarok erőt meríteni,mert vele együtt veszítünk el valamit/valakit.Nem a testvéremmel.Nem a szomszéddal.Semmi szükségem nem lenne arra,hogy valaki előre kotnyeleskedjen.Pont ezért nem is mondunk soha,senkinek semmit,csak amit valóban szeretnénk megosztani.
jan. 23. 09:59
 63/74 anonim ***** válasza:
100%

Amíg nincs diagnózis, szerintem nem kéne "temetni" a kisgyereket. Nagyon kicsi még. A testvéremék gyermeke pont ennyi idős, épp dackorszaka van, hát ezt át kell vészelni. A beszéde nagyon gyér, de problémát nem találtak, lassan de fejlődik. Valaki írta a hallásvizsgálatot, én is pont minap olvastam ilyet, hogy már ADHD-t mindent rámondtak a gyerekre mert agresszív az oviban, nem fogad szót, stb., aztán kiderült, hogy szegényke nagyot hall. Ennyi volt a probléma, korrigálták és végre boldog a kisgyerek, milyen frusztrált lehetett, hogy egy érzékszerve nem működik helyesen, persze hogy nem fogadott szót, meg a viselkedése sem volt tökéletes, és már leírták diagnózis előtt...

A férjem testvére szellemi és mozgás téren is sérült volt, míg kicsi volt, még tudott járni, aztán tolószék, aztán már csak fekve ápolták. Eszükbe se jutott otthonba adni, szintén 2 egészséges testvér mellé született. 55 évesen halt meg, az orvosok is mondták, hogy nem élt volna ennyi ideig, ha nem a szerető családja közt élt volna. Persze minden másként alakult volna, ha ő egészséges. Így nem mentek nyaralni stb., hisz a beteg testvér nélkül nem indultak volna el. De félredobnád, és gondolod boldogabban élnél tovább? Tudva, hogy a gyereked ott van valahol mások gondozásában.. Bah... Szomorú azért az ilyesmi. Én összetenném a két kezem, hogy ne legyen gond, ha baj is lesz, még van több opció biztos azon kívül, hogy kidobni otthonról, hogy rontja a levegőt, meg szobanövény, jóég... Ez egy élő gyermek. Lehet fogadni ápolót, akárkit, hogy segítsen, ha kell, nem egyből kipaterolni a családból, ha beteg, mert jaj nem jól sikerült, akkor nem kell. Inkább más opcióknak járj előbb utána, ha segíteni akarsz. Nem azt kéne kutatod, hogy lehet megszabadulni tőle gyorsan, egyszerűen, a pénz nem akadály... Látszik, hogy még nincs gyereked.

jan. 23. 12:32
 64/74 anonim ***** válasza:
19%

#61, #62, továbbra sem értitek, amit írok. Megpróbálom elismételni utoljára. Én utánanéznék - és a kérdezőnek is ezt javaslom - magamban, titokban, egy sötét, lefüggönyzött szobában, privát böngészőt használva. És utána kussban lennék róla egészen addig, amíg a tesóm fel nem veti, rá nem kérdez. És akkor se úgy, hogy "ó én ennek már utánanéztem, minden el van intézve, itt írd alá" hanem hogy "van a közelben ez és ez az otthon, róluk jókat hallottam". Ha soha nem kérdez rá, akkor soha nem beszélnék róla.

Azért tennék így, mert az ismeretlen nyomasztó. Ha 5% az esélye, hogy családban nem nevelhető fogyatékos a kérdésben kislány, vagy down kóros a tesóm magzata, akkor pontosan ekkora eséllyel fog felmerülni az otthonba adás vagy az abortusz kérdése. Tehát 95%, hogy "fölöslegesen" néztem utána. Valójában - az én számomra - ebben a 95%-ban sem volt fölösleges, mert így a reális, de ismeretlen rossz eshetőségből egy reális, de legalább feltérképezett rossz eshetőség lett.

Nyilván ha a kérdező olyan alkat, hogy szükség esetén nem tudja befogni a száját, akkor az a jobb, ha nem néz utána.

jan. 23. 14:57
 65/74 anonim ***** válasza:
100%
én meg kérdező testvėre helyében senkinek nem mondanek semmi infot egyik gyerekröl sem ezután.
jan. 23. 15:07
 66/74 anonim ***** válasza:
100%
64# De ez azért baromság,mert a testvére utána tud érdeklődni,be tud lépni csoportokba és tud az orvossal erről majd beszélni,PLUSZ a férjével is ketten. Ha döntenek róla,nem azonnali döntés lesz. Én például olyan vagyok,hogy nekem az a fontos,aminek én járok utána és nem más mondja,hogy "jót hallottam róla". Az egy dolog,semmit nem jelent. Nálam ez semmitmondó lenne. Ez ezért baromság. Ott van 2 felnőtt ember,anyuka-apuka,ők ismerik a gyereket,életüket,majd ők tudják ezt. Ha nincs apuka a képbe,akkor majd anyuka. Mondom ezt úgy,hogy a két lányomnak se kontárkodnék bele semmibe sem a hátuk mögött. Minden az ő döntésük,családjuké,ha ÚGY érzi,hogy segítség kell,az más tészta. Itt vagyok ha kellek,de nem nyomulok. Ha a tesó azt írja,hogy figyelj segítség már otthon keresni. Az más helyzet,nyilván. De ez itt a fontoskodó kategória,a kérdezőnek gondolom nincs élete,unatkozik.
jan. 23. 15:17
 67/74 A kérdező kommentje:

64#! Ott a pont!

Sok mindent írtam már, nem fogok ezügyben magyarázkodni. Nem az én döntésem lesz, csak tájékozódom. De a sok egyéni véleményen kívül semmi hasznosat kb nem írt egy válaszoló sem.

Bocsánat, de az én részemről a kérdés akkor itt lezárva, mert nem ezekért tettem fel.

jan. 23. 15:22
 68/74 anonim ***** válasza:
97%
Akkor ne nézessétek meg a fülét se.Az se hasznos infó,csak az,hogy biztos hülye a gyerek,kezelhetetlen lesz,adjuk otthonba.Bocs,de ez szánalmas.Leírtuk többen is,hogy miért nem is szabad ebbe belemenni.Mert bántó,sértő.Olyanintha azt mondanád,én utánanézek,mert ti nem vagytok rá képesek,holott esélyes,hogy nem is tudsz minden infót,hiszen nem vagy a gyerek anyja,apja.Nem beszélsz közvetlenül senkivel.Ha lesz diagnózis, akkor a szülőket minden aktuális lehetőségről fogják tájékoztatni,neked nem kell tájékozódni.Ők ketten fognak dönteni Nem kell mondanod semmit.Nem kell tudnod semmilyen lehetőségről.Egyébként diagnózis híján nem is tudsz tájékozódni sem,mert nem tudhatod,hogy hol vállalják a gyereket egyáltalán.Szóval sok hűhó semmiért.Tök mindegy mi vezérelt,baromi gusztustalan dolog a másik életébe kéretlenül így belefolyni.Részemről ha megtudnám,hogy egyáltalán érdeklődtél bárhol a tudom nélkül,soha többet azt se tudnád a gyerekemről,hogy él-e még.Abban az esetben lehet csak ilyen szinten is érdeklődni,ha megkérnek rá.És igen,ilyen horderejű dologban pont nem érdekel,hogy ki mit hallott valkitől valamelyik intézményről.Mondenképpen a saját szememmel,fülemmel győződnék meg a dologról.Sokat meg nem kell kutatni,van internet.Nem kellesz hozzá.Fogadd el,hogy igenis gusztustalan amit elkezdtél itt.És ha nem akarsz örök haragot a testvéreddel, akkor hagyd is abba ezen a szinten.
jan. 23. 15:37
 69/74 A kérdező kommentje:

Nem is értem ezt. Amúgy hasznos információ az érzékszervek vizsgálata. De gondoljátok, hogy ha már a genetikánál tartanak, akkor ezeken nincsenek túl. Voltak már pár orvosnál és sok vizsgálat megvolt már. Elvileg nincs baja sem a fülének, sem a szemének. De van egyfajta szenzorosság, ami lehet hogy agyi eredetű vagy az epilepsziával is összehozható. Mindent nagyon későn csinált ami a mozgasokat illeti. Úgy emlékszem eleve a forgást is. Járni majdnem 2 évesen kezdett. De nem ezek a legnagyobb bajok. Emellett mindenki elhiheti hogy én (de leginkább a tesóm is szerintem) akkor lenne a legboldogabb ha kiderülne hogy nem ilyen súlyos a baj és idővel beérnek a fejlesztesek.

Amúgy nagyon sok helyre hordták pici kora óta. Most pontosan nem tudom mikre, de dévényre biztos, úszni és most tsmt-zik is. Egyenlőre annak is örültek hogy mozgásban utolérte magát. De a többivel nagyon sok gond van. Ezért tettem fel a kérdést, engem megrémítettek a felmerülő betegségek és nem szeretnék már ennyi “fájdalmat” a tesómnak. Épp elég hogy 3 év alatt meghaltak a szüleink és az apósa is. Nem bújunk ki a bőrünkből.. csak szeretném ha egy picit könnyebb lehetne egyszer nekik. Nyilván nem kivanom hogy ezen múljon, és lehet hogy ők nem is fognak soha ilyen en gondolkozni. De én a testvére vagyok és szeretnék tudni neki adott esetben tanácsot adni. Nem kéretlent és nem előre. Csak ha szüksége lenne rá. Ennyi

jan. 23. 17:07
 70/74 anonim ***** válasza:
100%
Foglalkozz magaddal!Ők majd foglalkoznak magukkal,meg a gyerekükkel.Egyaltalán nem biztos,hogy azért,mert egyszer megnézték egy 3 év alatti gyerek fülét,tuti,hogy az jó is.Elvégre kicsi még,és nem tud mindent megfelelően jelezni.Szemével ugyanez.Ő nem tudja még elmondani,hogy nem látom ezt,meg azt,nem hallom,ezt,meg azt.Na mindegy.Hidd el,ezzel nem segítesz.Akkor kezdj el bármi után kutakodni,ha ők kérnek rá.Mozgásfejlődés késhet sima izomfeszesség miatt is,amire pl most tornáznak,és javul is.Beszéddel ,gondolkodással összefügg a mozgás.Lehet,hogy az is javulni fog.Agressziót is kivalthatott a sok felgyűlt energia amit nem tudott lemozogni.Persze ez is csak találgatás,úgy,ahogy az is,hogy autista,meg mit tudom én.Addig míg nincs diagnózis,az a gyerek nem egy leírandó valaki,akit le kell passzolni.Nem is lehet.Ha lesz bármi orvosilag megállapított baja, akkor a szülei majd átgondolják,hogy mit szeretnének csinálni.Nem a nagynéni.
jan. 23. 17:18
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!