Hogy kaphatnék GYES-t? Nem azt a 20 ezet ft körülit, hanem tisztességes összeget.
GYES_t bárhogy kaphatsz, szülsz egy gyereket és kész. Annak fix az összege és 25 ezer forint, akár dolgoztál akár nem és bármennyi is volt a fizud.
Amiről te beszélsz az a GYED. Nem kell két év munkaviszony, hanem 2 éven belül 365 nap, de ebből fél év lehet nappali tagozatos tanulmány, tehát elég lenne neked a terhességed idejére munkaviszony illetve biztosított jogviszony. Utána kell járnod alaposan mit, hogyan, mennyi bérrel. De nem ezen az oldalon, hanem egy szakértőnél.
Mert például én úgy voltam, hogy nappali tagozat, két hónap munkaviszony és aztán táppénz, THGY, GYED.
Nekem semmit nem vizsgáltak. Az ismerősőmet behívták és megkérdezték az iroda falának színét is, szimultán egy kolleganővel és aztán mivel egyeztek a válaszok (valóban ott dolgozott egyébként) kaphatott GYED-et. De ugranak a színlelt szerződésekre.
13:56-nak, marha könnyű ugatni, ezek szerint te még nem voltál (örülj neki!) olyan helyzetben, hogy csak pályázol-pályázol az összes szóbajöhető állásra, meg kuncsorogsz, kilincselsz, hogy van-e valami munka, de mindenhonnan csak elhajtanak a francba. Illetve nem is. 10 pályázatból 9-re semmiféle visszajelzés nincs, annyi se, hogy fordulj föl, kedves pályázó.
Pályakezdőként, hátszél nélkül, nőként le se köpik az embert. Nem tudom, hol laksz, lehet, hogy ott nem ilyen rossz a helyzet, de a Dél-Alföld, ahol én lakom, kilátástalan. Két egyetemi diplomám van, két nyelvvizsgám, publikáltam tudományos folyóiratban, mégsem tudok a szakmámban elhelyezkedni, mert a közsszférába ma nem lehet protekció nélkül bekeülni. A titkárnői, asszisztensi állásokra százszoros a túljelentkezés, a kedves munkáltató azt is meghatározhatja, hogy hány szál haj legyen a fejeden. Még mielőtt jönnél a hipermarketekkel, jelentkeztem a METRO-ba, Lidl-be, JYSK-be, fenyőbútorboltba, nem fogod kialálni, ODA SE KELLETTEM, holott van eladói gyakorlatom, diáklmunkában hosszabb időn keresztül dolgoztam kínai boltban eladóként.
Tehát a "dolgozz tisztességesen, és akkor lesz majd gyeded", rohadtul nem olyan egyszerű, mint azt egyes szerencsés helyre, vagy korba született emberkék elképzelik. Ítélkezni persze a legkönnyebb.
Üdv!
26/N
Kedves 15.37-es. Én zemplénben lakok. Szintén két diploma, két nyelvvizsga. Miután végeztem 1 évig kerestem munkát. Minimum50 helyen voltam interjún, meg az összes fejvadászcégnél ami szóbajöhetett, szóval hidd el hogy tudom miről beszélsz, nem csak az észt osztom. Sajnos lépni kell, ha akarsz valamit. Ha nem megy a lakhelyeden akkor váltani kell! Éppen ezért nem szerencsés a suli után rögtön szülni, mert a mai világban még egyedül, vagy a pároddal is rohadt nehéz munkát találni, nem még gyerekkel. Gyerekkel ráadásul már költözni sem olyan egyszerű.
És mielőtt azt hinnéd hogy karrierista vagyok, elmondom hogy miután végeztem és végre sikerült elhelyezkednem (nem a szakmámban, de ha egyszer már bent vagy egy cégnél, akkor lehet helyezkedni), legolgoztam 5 évet, és szültem két gyereket. Most mikor mennék vissza, megint gondban leszek, mert váltanom kellesz, ugyanis itt iskola, óvoda kritikán aluli, és a beosztásom sem családbarát, szóval nekem sem olyan jó, de mégis fenntartom amit mondtam.
A kérdezőnél egyébként nemmaga a kérdés verte ki nálam a biztosítékot, hanem az a bizonyos tisztességes szó.
A gyes tisztességes! Ismétlem, hogy máshol ez sincs. Örülhet minden anyuka, hogy otthon lehet a gyerekével, és a gyes mellett lehet munkát vállalni is. És mielőtt lehurrognál, mit szólnál ahhoz ha olyan fizudlenne mint külföldön, viszont 6 hét után mehetnél vissza dolgozni különben kirúgnak, mint a barátnőm aki amerikába ment férjhez, és azért sír mert szinte nem is látj a 9 hónapos gyerekét.
Szerintetek mennyi lenne tisztességes???
ÉS mindenkinek járna? Annak is aki soha nem dolgozott még egy napot sem? Annak is ai szüli a gyerekeket egymás után, 20évig?
Van Tgyás, 6 hónapig, amit a fizetésed arányában kapsz. Akinek nem tetszik a többi, menjen vissza dolgozni, vagy próbáljon kiegészítést találni hozzá. Érdekes hogy azért a többség otthon marad, csak jobb itt háborogni.
Kedves 17:36-os!
Rendben, értlek. Ezek szerint tudod, hogy milyen nehéz.
Nálunk a probléma amiatt is van, mert a párom már betöltötte a 38-at, ezért "kellene" már a baba. Az én korom miatt még ráérnénk. Szóval érted.
Bocsi, hogy kiakadtam, de eléggé megvisel ez a helyzet, és érzékenyen érintenek azok a reakciók, hogy "el kell menni dolgozni és kész". Manapság azért ez jóval komplikáltabb, mint akár 5-10 éve.
Üdv! :)
26/N
Kedves 18:06-os, /gondolom többek között te pontoztál le/!
Tudod mi lenna a tisztességes???? Az, ha minden dolgozni akaró fiatalnak (én nem fiatalnak) lenne munkahelye, hogy családot tudjan alapítani és fenn tudja tartani normális körülmények között. Ne legyen titkolni való "szégyen" az állásinterjún, ha később anya akarok lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!