Hogy kaphatnék GYES-t? Nem azt a 20 ezet ft körülit, hanem tisztességes összeget.
GYED-hez én úgy tudom, hogy legalább egy év munkaviszony kell, hogy egyáltalán jogosult legyél rá, annyi ideig kapod, ameddig dolgoztál, de maximum 2 évig. Utána egy évig jár GYES.
Ha nem mész dolgozni, nem fogsz gyedet kapni sehogy se. Én már hívtam ezügyben az illetékes hatóságot, azt mondták, hogy egyetem alatti TB-jogviszony olyan, hogy ellátást kapunk ingyen, de juttatásokra (pl. táppénz, gyed) nem jogosít fel.
Szóval sorry, muszáj lesz dolgozni valahol, ha gyedet akarsz. /Amúgy énis ilyen gány helyzetben vagyok, júliusban végeztem az egyetemen, munkát nem találok, hibába pályázok, viszont babát szeretnénk már mi is, de könyörgöm, gyesre, meg egy fizura...?/
Dolgozz tisztességesen aztán kapsz tisztességes gyedet.
A gyest meg örüljünk hogy van. Máshol ennyi sincs. Ha nem tetszik lehet menni dolgozni. Basszus ilyen a magyar. Ha danak valamit az sem jó, ha nem adnak az sem. Inkább értékelni kellne ami van.
Ahhoz, hogy gyedet kapj, az egyetem után még legalább 185 napot kell dolgoznod, hogy jogosult legyél tgyásra, és gyedre.
Ezen kívül még a gyedhez az is kell, hogy az igényléskor legyen meg a munkaviszony (vagy valamilyen biztosítotti jogviszony - a magad után fizetett tb nem tartozik ide), a tgyás hoz meg az kell, hogy szüléskor, vagy szülést megelőzően 42 napon belül még legyen munkaviszony.
Ha a családi bt-be be vagy jelentve, akkor az munkaviszonynak számít. Ha csak tag vagy, az semminek nem számít.
A legegyszerűbb, hogy menj keress munkát, és ha találtál, akkor kezdjetek el dolgozni a babán. Mire kiderül, hogy terhes vagy, túl vagy a próbaidőn, és dolgozhatsz még pár hónapot, és meglesz a munkaviszony.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!