Jelenleg gyesen vagyok első gyermekemmel, most várom a következő babát, akinek születésekor még tartana a gyes ellátás. Hogyan jánék a legjobban?
MIndenképp szabi, aztán táppénz. A tgyás amúgy biztosan nem lesz annyi, mint az első gyerekkel, mert ha nincs 180 bérezett nap, akkor a tgyásnak is van maximuma, annyi mint a gyednek.
Viszont ha az igénylést megelőzően nagyobbrészt gyest kapsz, akkor a gyed csak a minimálbér alapján kerül megállapításra, ellenben ha táppénzen vagy nagyobbrészt, akkor ugyanannyi lesz, mint az elsővel.
Az első gyerekre járó ellátásokat biztos nem. Másolgatok neked pár érdekes dolgot: Gyedre akkor jogosult a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését- a gyermeket szülő anya esetében- a szülést megelőzően két éven belül 180 napon át biztosított volt, és a gyermek gondozása végett fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe.
A gyermekgondozási díj legmagasabb összege a minimálbér kétszeresének a 70%-a. 2010-ben 102.900.-Ft.
Itt lényeges lenne, hogy mióta vagy gyesen.
A másik pedig, az államkincstárral tudsz e-mailezni, segítenek hogy melyik a jobb.
A másik pedig, gyest csak 1 gyerek után fogsz kapni, hiába van kettő.
Szerintem mindenképp a tgyás, és utána való gyeddel.
Az első gyereknél lévő bruttó-dat már felejtsd el, nem azután fogod már kapni. Mivel gondolom, ott is voltál gyeden, ami 2 év.
A lényeget megtaláltam, erre nagyon figyelj oda!!!! Másolom: Ha a Gyedre jogosultnak azért nincs 180 napi rendszeres jövedelme, mert táppénzben , Tgyásban, vagy Gyedben részesült. Ebben az esetben az előzőleg folyósított ellátás alapját képező jövedelem alapulvételével kell megállapítani.
A második válaszhoz fűznék pár helyesbítést:
1. "Gyedre akkor jogosult a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését- a gyermeket szülő anya esetében- a szülést megelőzően két éven belül 180 napon át biztosított volt, és a gyermek gondozása végett fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe."
Nem 180 nap, hanem 365, már 2010. május 1 óta.
2. "A gyermekgondozási díj legmagasabb összege 2010-ben 102.900.-Ft." 109.200Ft, hiszen már 2011 van.
3. "A másik pedig, az államkincstárral tudsz e-mailezni, segítenek hogy melyik a jobb." Az államkincstár nem tud segíteni tgyás és gyed kérdésben, hiszen mindkét ellátás az oep hatásköre.
4. "Szerintem mindenképp a tgyás, és utána való gyeddel.
Az első gyereknél lévő bruttó-dat már felejtsd el, nem azután fogod már kapni."
Nem kell elfelejteni, hiszen ha nagyobbrészt gyedben tgyásban, táppénzben részesülsz, akkor ugyanaz a bruttó lesz az alapja az ellátásnak, mint az első babával, vagyis az a bruttó, amiből azt kiszámolták - az első baba előtti bruttó bér.
Le is írta a második a lényeget, csak rosszul hivatkozott rá.
Sziasztok!
Először is köszönöm a válaszokat!
Ha jól értelmezem, a második gyermekkel az előző gyermeknél járó tgyást már nem tudom megkapni (hacsak nem megyek vissza dolgozni).
A kérdésem az lenne, hogy ha most kiveszek egy pár nap szabit, és utána táppénzen lennék, akkor mi alapján számítanák a tgyást és gyedet?
Hogy számolják ha most gyesen maradok?
(Amit nem írtam, hogy első gyermekemmel tgyáson, majd gyeden voltam, és most gyesen vagyok.)
Úgy számolják, hogy megnézik az igénylést megelőző évet. Ha ekkor nagyobbrészt (6 hónapot meghaladóan) gyesen vagy, akkor a minimálbér alapján számolják a gyedet. A tgyást mindenképpen a minimálbér kétszerese alapján számolják majd, ha nem mégy vissza 180 napra dolgozni.
Ha nagyobbrészt táppénzen (gyeden, tgyáson) leszel az igénylést megelőzően, akkor az alapján a jövedelem számolják a gyedet, ami alapján az azt megelőző ellátást számolták, vagyis a max-ot kapod majd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!