Hogyan lehet gyereket vállalni, családot alapítani pénz nélkül?
Kifutok az időből, szóval ez van... 😕 nem akartam nyomorba, nélkülözésbe gyereket vállalni, mert rossz volt nekem is anno, hogy a szüleim mindig a pénzen aggódtak, nem vehettem semmit, nem mehettem sehova. Nekem sem jött össze az élet eddig, hiába lettem diplomás.
Mit lehetne tenni így? Albérletben élünk párommal, tengődünk, elvagyunk, de előre nem lépünk. Szerinte alapíthatunk családot így is, de én nem értem hogyan... ő talán nincs felelősséggel erre, azt mondja, hogy megoldjuk, szüleink is megoldották. De nem is ezt akarom megérteni.
Hanem hogy ti hogyan csináltátok mostanában? Nem tudnánk megvenni egy csomag pelenkát se, nem lenne a gyereknek saját szobája (oké, első években nem is kell feltétlenül, de később?)
Ez még rosszabb, mint amiben én nőttem fel.
"Milyen diplomások van hogy ilyen keveset kerestek"
???
A nettó mediánbér Magyarországon 270 ezer forint, azaz az emberek fele ennyit, vagy kevesebbet keres.
Én debreceni vagyok, itt a diplomás bér pont ennyi, amit itt leírt a kérdező.
Röviden összefoglalva a medián egy statisztikai középérték: ha egy számhalmazt sorba rendezünk (például növekvő sorba), a medián lesz a középső érték.
pl:
Számsorozat: 1; 1; 3; 3; 4; 6; 6; 7; 7; 7; 7; 9; 10
A sorbarendezett adatok középső értéke 6, tehát a medián 6 lesz.
A módusz is egy statisztikai középérték-mutató, ám ebben az esetben a számhalmaz leggyakrabban előforduló elemről beszélünk.
pl:
Számsorozat: 1; 1; 3; 3; 4; 6; 6; 7; 7; 7; 7; 9; 10
A sorbarendezett adatok leggyakrabban előforduló értéke: 7, tehát a módusz 7 lesz.
Szóval a medián egy semmit mondó szám, azért is használják. A módusz jól kalibrálva meg mondaná mekkora összeg a leggyakoribb fizetés. Persze kell neki adni ném szórást pl +-5000ft.
"És 2x270 ezer forintból nem jön ki egy csomag pelenka? Ha valaki gyereket akar, átlag fizetésből is el lehet tartani tisztességesen"
Én nem írtam ilyet, hogy nem jön ki. Egyébként szerintem a kérdezőéknél nem a bevétel a gond, hanem az, hogy albérletben élnek. Mint tudjuk, Magyarországon egyrészt nem szeretik albérletbe beengedni a gyerekeket, másrészt k*rva drágák az albérletek, ha talál is. Egy 1,5 szobás rezsivel városok környékén simán benne vannak 140-150 ezerben, ha az egyik fél gyedre megy, akkor a bevétel is csökken, mindjárt nem marad, csak havi 270-300 ezer.
Azért ilyen árak mellett ez nem olyan sok pénz. 100 ezer simán elmegy kajára, közlekedésre is pár tízezer, esetleg kocisszervíz, a háztartásba kellene 1-2 dolog, elromlik a mosógép. Ja, és a baba dolgai, azokat eleinte ki lehet hozni kevésbök jóesetben, de pl. a tápszerekről pont most vették le a támogatást, anyuka nem tud szoptatni, már mínusz 20-30 ezer.
Ja, egyébként azt gondolom, hogy ha 2 ember 30-35 éves korára nem tudott együtt semmit összehozni, még a kocsit is a szüleik vették, akkor bocsi, de ne vállaljanak gyereket, mert nem tudják kezelni a pénzügyeket, nem tudnak spórolni és gyerek mellett sem fognak tudni.
Mondjuk, a pénzügyi analfabétizmus tökéletes jele, hogy a pasi szerint jóvanazúgy, majd megoldják.
17:
30 körüliek vagyunk. 5 éve költöztünk össze, azóta tudunk gyűjtögetni. Előtte tanultunk, és/vagy nem volt annyi bevételünk, hogy tudjunk félrerakni.
20:
Kiadások rendben vannak. Mindig akciós és kuponos dolgokat vásárolunk.
Nyilván vannak dolgok, amikről le lehetne mondani, de sorolom:
Üdülésnek idén voltunk egy szlovák túrán, kemény 200 euró/fő volt (~75 ezer). Lesz még egy nyári kaland, szintén 100 ezer alatt. Erről is le kéne mondani?
Nagy értékű terméket nem vásároltunk már több, mint egy éve. Autó szerelése volt nagyobb kiadás, 240 ezer, nagyobb szerviz, vezérléscserével, stb... 4 évig nem kell hozzányúlni ezekhez (reméljük).
Egy éve vettem egy nagyobb monitort (tv nincsen, ezen filmezünk), 90 ezer, mínusz áfa, mert még ez is meg lett trükközve, hogy cég nevére legyen, visszaigényelték nekem az áfaöszeget. Telefont 3 éve vettünk, és nem is kell még mostanában új, bár enyémnek gagyi az akksija már, de powerbank még segít.
Váratlan kiadás a lakásban keletkezett, a tulaj rendezett mindent, nekünk semmibe se került.
Ami feleslegesnek mondható a bevásárlások során: kóla, gyümölcslevek, stb. Naponta 1-2 pohárral iszunk. Ilyenről kéne lemondani? Ez luxusnak számít? Vagy néha veszünk egy sparos édes pékterméket, mint pl kakaós csiga. De ettünk még pudingot is egyik nap. Szóval na, vannak ilyen dolgok, amik feleslegesek a szervezetembe, de ezek a legprolibb semmilyen filléres termékek.
Én magam reggelire zabkását eszek, kb 300 ft értékben, fehérjeporral, tejjel, magvakkal. Párom meg pelyheket, ami még olcsóbb (bár biztosan nem túl tápláló 😃)
Ebédre szendvics, legolcsóbb zöldségekkel, sajt, felvágott.
Ebédre főttétel, általában húsos, de ugye a csirke még hatósági áras, így töredék áron vásároljuk.
Hozzá rizs, tészta, akármi köret. Nagyon extra, de szoktunk venni még valamilyen savanyúságot is.
Konkrétan olyan kicsi a hűtőnk, ilyen pult alatti, hogy nem is tudunk mást venni, csak azt, amit meg is eszünk. Ritkán dobunk ki bármit.
Rendelni/éttermezni havonta 2x, de akkor is csak azért, mert már nincs erőnk magunkra főzni.
Szóval nem, nincs semmi extra kiadásunk, semmi olyan, amit egy csóri nyugdíjas ne engedhetne meg magának. Szóval igen, olyan 100 ezer/fő az étkezés.
Edzésről lemondtam már egy éve, mert a mostani munkarendembe már be se fért, de úszásra vissza kell járnom majd újra az egészségem miatt, az lesz kb 20 ezer ft/hó. Párom nem jár edzeni.
Az albira most 90-et fizetünk (plusz rezsi ~30), mert nem emelt a tulaj amióta itt vagyunk. Még ezzel is szerencsénk van, hogy szeret minket.
Páromnak van nagyobb kiadása még most, most fejez be egy levelező képzést másik szakirányon, mint amit korábban tanult. Így utolsó félévre fogyott el a támogatott féléve, 400 ezret fizetett.
Új munkahelye már megvan, a fizuja nem lesz jobb, de azt fogja csinálni, amit valóban szeret, és valóban jó benne.
Ilyenek vannak még, mint rokonlátogatás, havi 1x, ez elvisz fél tankot (olcsóbb, mint a vonatjegy két személyre), de ingyen kajálunk.
Évente kb 13-14x tankolok, tehát kicsit gyakrabban, mint havi 1x. Gázolajos autó, így elmegy 900 km-t egy tankkal, ~45 litereket tankolok.
Szóval most több pénzt tudunk félrerakni azért, 100 ezer felett. De ez rögtön nulla lenne egy új albérletben. Gyerekhez meg még itt is kevés.
Ami így rögtön szemet szúr, hogy kajára és autóra sok pénz megy. Meg szerintem a nyaralást is le lehetne csökkenteni évi egyre, ha szeretnétek félretenni. Mi hárman vagyunk egy gyerekkel, és havi 100 ezer forint körül költünk kajára összesen úgy, hogy kifejezetten változatosan, egészségesen eszünk. A beugrok a boltba egy ezért azért rengeteg pénzt tud elvinni, próbáljatok meg ritkábban annyit vásárolni, ami befér a hűtőbe (esetleg megkérni a főbérlőt, hogy vegyen egyet, hátha nyitott rá). És menjetek Aldiba, Lidlbe, ne Sparba meg Prímába (alkalomszerűen sem). Még a piacra járással lehet sokat spórolni. Rengeteg zöldség, gyümölcs, tojás, tejtermék van ott, ami sokkal jobb minőségű, mint egy multicégtől vásárolt, ráadásul támogatod vele a magyar gazdaságot. És sokkal olcsóbb. Pl. 1 kg eper a Tescoban 2500-3500 Ft jelenleg, a piacon 1300-ért gyönyörűeket lehet kapni. Próbáljátok csak akkor autót használni, ha tényleg muszáj. Pl. nagybevásárláshoz. Nem nagyon tudom elképzelni, hogy hogy drágább a vonatjegy a rokonokhoz, ha egy fél tank benzin 12 ezer forint. Évi 360 ezret költötök benzinre, 350 nyaralásra, ha tudtok spórolni a kaján, az még évi 1 millió 200 ezer (havi 100 forint/2 fővel számolva). Ez már évi majdnem 2 millió forint. Abból kijön pár csomag pelenka. :) Tényleg írjátok, hogy mire megy el a pénz, és kérdőjelezzetek meg mindent, amire költötök. Pl. le tudok mondani a fehérjeporról azért cserébe, hogy gyereket nevelhessek? Lehet, hogy csak havi 10 ezer, de pont az ilyen pici költségek adódnak össze és úszik el a pénz. A reggeli zabkását is le lehet cserélni házilag készültre. Apró szemű zab, chia mag, valami gyümölcs vagy mag, sokkal egészségesebb és finomabb, mint a tasakos bolti. Fehérje helyett meg lehet ebédre husit enni, zöldségekkel, tojással, sajtokkal. Egyél kevesebb tésztát, rizst, hátha segít az egészségeden is. Az úszást ki lehet váltani futással, biciklivel munkába járással. Az autózás helyett tömegközlekedés is meglepően megmozgatja az embert. :D Szóval ilyesmiken lehet változtatni.
Még egy utolsó megjegyzés, és befejeztem. Abszolút ne kritikának vedd, amiket írtam, nem bántani akartalak vele, nem ismerlek, biztos, hogy több dolog van, amit írtam, ami rátok nem működne. Csak egy szemléletet próbáltam elmagyarázni, hátha tud nektek segíteni abban, hogy tudjatok félretenni pénzt és nevelhessetek gyereket, mert ez tényleg egy olyan csodálatos élmény, amit kár lenne kihagyni. És anyukaként (főleg több gyerekesként) nagyon fontos képesség, hogy átlásd reálisan az anyagi dolgokat. :)
Nem bántás, de valóban jól írtam az elején,hogy mindenkinek más a pénztelenség. Évi 2 nyaralás,havi 200ezer kajára,és az a re geteg pénz amit benzinre költötök az nem a tengődés kategória.
Én is azt javaslom írd a kiadásaitokat,kevesebbet használjátok az autót, nézzetek át azt is amit ételre köktötök,mert ez rengeteg pénz, mi nem költünk ennyit élelmiszerre 4en pedig változatosan és egészségesen eszünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!