Hogyan lehet gyereket vállalni, családot alapítani pénz nélkül?
Kifutok az időből, szóval ez van... 😕 nem akartam nyomorba, nélkülözésbe gyereket vállalni, mert rossz volt nekem is anno, hogy a szüleim mindig a pénzen aggódtak, nem vehettem semmit, nem mehettem sehova. Nekem sem jött össze az élet eddig, hiába lettem diplomás.
Mit lehetne tenni így? Albérletben élünk párommal, tengődünk, elvagyunk, de előre nem lépünk. Szerinte alapíthatunk családot így is, de én nem értem hogyan... ő talán nincs felelősséggel erre, azt mondja, hogy megoldjuk, szüleink is megoldották. De nem is ezt akarom megérteni.
Hanem hogy ti hogyan csináltátok mostanában? Nem tudnánk megvenni egy csomag pelenkát se, nem lenne a gyereknek saját szobája (oké, első években nem is kell feltétlenül, de később?)
Ez még rosszabb, mint amiben én nőttem fel.
Ne haragudj, kérdező, ha komoly egyáltalán ez a kérdés, nem most kellene elgondolkodnotok ezen a témán. Ha már kifutsz az időből, az azt jelenti, hogy 18 éves korotok óta volt legalább 13-18 évetek (!) megteremteni legalább az alapokat, ha még erre sem voltatok képesek gyerek nélkül, akkor mit akartok ti gyerekkel?
Az elmúlt másfél évtizedben tanulnotok kellett volna, dolgoznotok, spórolnotok, keresnetek a lehetőségeket, vàltoztatnotok. Én is szegény családban nőttem fel, ahol még normális kajára sem telt, a férjem sem kapott útravalóul pénzt, 30 éves korunkra mégis megteremtettük a gyerekvállalás feltételeit. Van berendezett otthonunk, autónk, pénzünk, munkánk.
Évekig külföldön is kellett geccsolnunk érte, sz*r volt, de bevállaltuk sírás helyett, nektek is ezt kellett volna tenni. Most már fogadjátok el, hogy nem tettetek a gyerekért, akkor ez van.
És mit tettetek az elmúlt 5 évben, hogy többet keressetek? Hány új nyelvet tanultál? Hány helyre adtad be az önéletrajzod? Továbbképezted magad?
Ajánlott olvasmány:
Plusz a többi cikk az oldalról.
Nyilván olyan is van, hogy pech. Tényleg nekifutottál többször, jól átgondolan, de nem jött be. De ez a ritkább. Ebben az esetben nem a ti hibátok, hogy halasztani kell a gyerekvállalást.
Mivel te is nélkülözésben nőttél fel, ha most gyereket vállalsz, kvázi kitermeled a következő generációt, aki nélkülözhet.
És neked még az a mentséged sincs, hogy nem volt más opció, mert felismerted a helyzetet, mégis belevágsz. Ellentétben egy mélyszegénységi, borsodi faluban élő cigánylánnyal, aki nem is lát más opciót.
Egyébként meg diplomás létedre, két keresetből nem boldogultok, csak tengődtök, valamit igen rosszul csináltok. Talán a talpraesettség hiányzik. A változtatásra való igény. Ez esetben pedig nem az a megoldás, hogy gyereket vállaltok, hanem összeszeditek magatokat.
Diplomások vagyunk, diplomás állásban, 330 és 280 ezres fizuval. A büdös életben nem fogunk tudni félretenni semmire. Ez jelenleg arra elég, hogy a szüleimtől kapott autót fenn tudjuk tartani, azzal tudok munkába járni, stb. 5 év alatt a megtakarításunk 4 millió forint, ami semmit se ér, nem elég önrészre se.
Én az elmúlt 2 és fél évben kb 700 helyre adtam be az önéletrajzomat, egyszer váltottam is, de nem lett jelentősen jobb a fizetés, csak a munkakörülmények.
Milyen diplomások van hogy ilyen keveset kerestek?
És nem erten az elottem válaszolókat, ketten keresnek 600-at és ez nem sok, ha egyedül kell felnevelnie a gyereket 300ból, albérletbe nem lehet gyereket felnevelni ezen kár veszekedni.
4 millió tartalékra nem fog kapni hitelt még csokkal sem, a csokknak is megvannak amúgy a kritériumai, vagy olyan hitelt kap maximum amit majd a gyerek is fizethet.
A szukolkodes, nyomorúság állandó feszültséget okoz csak.
Tehát havi 550000-ből éltek mert kb havi 66000-et félre tudtok rakni.
Le kell faragni a költségeiteket!
Javaslom az excel táblát, mert könnyű vele számolni és átlátható.
Ha ezt szorgosan írjátok akkor havi 1-2000 ft-nál nagyobb eltérés nem lehet a bevétel-kiadás össze hasonlításában. 3-4 hónap után látni fogjátok mennyi felesleges dologra költötök. Vagy azt amire sokat költöttetek, ki tudját elemezni hol lehet megfogni némi pénzt.
Nekem több csoportba dolgozik az excelem: 1 bevételek, 2 rezsi+hitel (üzemanyag is itt van, biztosítás stb), 3 kaja rendelések és munkahelyi kajálás, 4 autó(szerviz, egyéb javítások), 5 ház (ha veszek valamit, vagy csináltatok valamit), 6 havi bevásárlások (kaja, kutya kaja, általános tisztítószerek, háztartási dolgok) 7 minden egyéb. Van egy összesítő részem, ami megmutatja mennyi pénzem maradt hó végére, és mennyi az eltérés (hanyagság miatt)
Ez most így bonyolúltnak tűnik, de egy ilyen excel tábla össze állítása max 1 óra alatt megvan. utánna már csak minden hónapba tovább kell másolni új fülre.
Amióta ezt írom, azóta nagyon meg tudom fogni a pénzt. Nem spórolok, csak egyszerűen átgonolom így az évek múltán, hogy amit meg akarok venni az tényleg kell-e. Előbb utóbb teljesen tudatosan fogsz miatta vásárolni, mert vissza nézve látod a sok felesleges vackot amit megvettél (amelyekre az agyad nem is akar emlékezni).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!