Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Van-e értelme arra nevelni a...

Van-e értelme arra nevelni a gyerekeket, hogy idegenekkel ne álljon szóba?

Figyelt kérdés

Közhelyként hallottam sokszor, amikor kicsi voltam szinte minden "tekintélyes" felnőttől: szülők, tanár.

Én tudom hogy sajnos vannak felnőttek akik vissza akarnak élni a gyerekek jóindulatával. De azt gondolom hogy ők amúgy is elég cselesek aljasok, hogy egy kis gyerek ne tudjon kellően védekezni ez ellen. Ráadásul sokszor nem is idegenek.

Viszont ez a nevelés később felnőtt korban eléggé visszaüthet, ne állj szóba idegenekkel, egy befelé fordult zárt személyiséget eredményezhet.

Pl. egy fiúnál aki nem mer megszólítani lányokat egy szórakozóhelyen... egy eladó aki nem mer odamenni a lehetséges vásárlókhoz.

Az élet sokkal inkább új kapcsolatok és ismeretségek létrehozásáról szól, a bratyizós haverkodós emberek mindig előnyben lesznek a gátlásos zárkózottakkal szemben.

Egy gyerek később felnőve is tudtán kívül ennek a parancsnak engedelmeskedhet.

2023. jún. 6. 20:00
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
90%
Miért ne állhatna szóba idegenekkel? Ne menjen idegennel sehova és kész.
2023. jún. 6. 20:17
 2/23 anonim ***** válasza:
97%

Erről van egy sztorim. Velem előfordult egyszer egy játszótéren, hogy egy másik anyuka épp nem figyelt a 2 év körüli kisgyerekre, és a kisgyerek nyújtotta felém a kezét, mert félt továbbmenni a mászókán. Én is anya vagyok, ösztönből megfogtam, és mondtam neki, "hopp már meg is van, el ne ess." Bár ne tettem volna mert elkezdett papolni az anya, hogy többé ne tegyem, mert a gyerek ne szokja meg hogy idegenekkel szóbaáll.

Hát elszégyelltem magam, mert ciki volt, hogy így reagáltam, igaza volt. De annyiban nem, hogy mi lesz így azzal a gyerekkel, hogy senkiben se szabad majd megbíznia?

2023. jún. 6. 20:19
 3/23 anonim ***** válasza:
84%
Hát nézd. Az én gyermekemnek semmi, de semmi az ég adta világon zéró, 0 félelem érzete az idegenekkel szemben. Sajnos bárkivel elmenne 2 kedves szó után, és ez sem normális.
2023. jún. 6. 20:42
 4/23 anonim ***** válasza:
75%
Nem. Én mindig azt mondom a gyerekemnek, hogy bàrkivel beszèlhet, ès senkivel ne menjen el. Àtbeszèltünk pàr gyerekrabló trükköt, mint mikor kisàllattal próbàljàk elcsalni. Nagyobb az esèly, hogy ismerős bàntja. Van ismerős gyerekek szülei közt par elèg gàz.
2023. jún. 6. 21:50
 5/23 anonim ***** válasza:
93%
Velem nem olyan rég történt meg, hogy a játszón voltunk a kisfiammal, férjemmel. A fiúk elmentek egy másik játékhoz, én lassabb vagyok (36. hét :D), lemaradtam… egy teljesen ismeretlen kislány megszólított, 2 perc múlva már egy csomó infom volt róla, többek közt az, hogy hol laknak pontosan és hogy jövő héten 2 hétre elutaznak. Azért ilyeneket ne kotyogjon ki random idegeneknek…
2023. jún. 6. 22:12
 6/23 anonim ***** válasza:
93%

Jobbat mondok, engem a ne álljak szóba idegenekkel mellett arra is tanítottak, hogy ne adják kölcsön senkinek semmit, mert nem fogom visszakapni. Képzelheted milyen ciki volt amikor valaki otthon hagyta a tolltartóját, kért volna egy ceruzát én meg közöltem, hogy nem adhatok, mert anya azt mondta nem lehet.

És aztán csodálkoztak, hogy miért nincsenek barátaim...

2023. jún. 6. 22:59
 7/23 A kérdező kommentje:

5. Igen sajnos ha azt akarod hogy valami kitudódjon mond el a gyerekednek...

6. Azt a milyen pld.

Tanulságos annyi szent.

Engem kiskoromban tiltottak a verekedéstől és hogy nem szabad verekedni, így amikor mások megtámadtak egyben az önvédelmet is megtiltották. :(

2023. jún. 6. 23:11
 8/23 anonim ***** válasza:
24%
Én inkább azt mondom ne beszéljen idegennel ha én nem vagyok ott, mert mi amúgy szoktunk beszélgetni bárkivel. Kérdező! Amit egy ovisnak mondasz az nem lesz már érvényes a felnőtt korára, legalábbis én egy felnőttet se ismerek aki pl. hinne a mikulasban.
2023. jún. 7. 05:00
 9/23 anonim ***** válasza:
91%

8. amit egy ovisnak mondasz az az egész gyerekkorát befolyásolhatja, ami aztán a felnőttkorát fogja meghatározni. Pl. az itt említett "ne szólj senkihez, akit nem ismersz" ahhoz vezethet, hogy félni fog az idegenektől, gyerekkorában nem beszél senkivel, akit nem ismer, ezért bizalmatlan marad és nehezen fog ismerkedni felnőttkorában is.

Ha már mikulás: vannak, akik a mikulásban nem hisznek, de a laposföldben és egyéb hülyeségekben viszont igen.

2023. jún. 7. 10:40
 10/23 anonim ***** válasza:
89%
Nekem 4 éves a gyerekem, alapból nincs soha egyedül utcán, vagy játszótéren, és egy ideig biztos nem is lesz, szóval beszélhet idegenekkel, közelebb/távolabb úgyis ott vagyok vele. Ha majd iskolás lesz, nagyobb, akkor majd megbeszéljük mik azok, amiket nem lehet elmondani, illetve hogy szabad viselkedni, és ne menjen el senkivel sehová. Inkább a helyes viselkedésre, és a gyanúfogásra tanítom, mert aztán ha tiltom, és olyan antiszoc lesz mint én, az se jó.
2023. jún. 7. 10:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!