Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Anyukák, nem aggódtok az...

Anyukák, nem aggódtok az anyagiak miatt második/többedik gyerek vállalása előtt?

Figyelt kérdés

Lehet felszínes dolog, de én sokat aggódok emiatt. Egy gyerekünk van, még picike, másfél éves, és most azt mondom hogy átlagosan élünk. Meg tudunk venni mindent ami kell, igyekszünk egészségesen étkezni, sportolunk, fenn tudunk tartani egy autót, néha elmegyünk moziba vagy egy cukrászdába, étterembe, és még évi egy nyaralásra is futja belföldön. Viszont azért erősen néznünk kell az akciókat, és van olyan hónap, hogy semmit nem tudunk félretenni, vagy nagyon minimális összeget. Minden olyan drága lett sajnos. :(

Szerencsére saját lakásunk van, ezen van 10 millió babaváró hitel, ami jelenleg szünetel. Ha visszamegyek dolgozni, kicsit több lesz a bevételünk, de ugye fizetni kell majd a hitelt, ami havi 50 ezer. Plusz egy óvodás, majd iskolás összehasonlíthatatlanul több pénzbe kerül, ha belegondolok, hogy ha a mostani bevételünkből kell egy tinédzser kiadásait is fizetnünk, hát tényleg meg kellene gondolni mire költünk, és több gyereknél egyenesen elképzelhetetlennek tartom, hogy tudjuk tartani ezt az életszínvonalat, ami pedig semmi extra most sem.

Többször szóba került már a kistestvér kérdés, de félünk bevállalni. Ti nem szoktatok ezen aggódni?

2023. máj. 24. 12:07
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
88%

Nem, hiszen tudatosan egy gyerek marad, hogy ne is kelljen semmiben nélkülöznünk.

Anyósék büszkén mesélik, hogy volt olyan karácsony, amikor egy kis 5 centis autót kapott a két gyerek karácsonyra, meg heti egyszer két kocka csokit. Az volt ám az élet! Aztán szült még kettőt 🤣🤣🤣

Szóval, mi vígan megélünk hárman, nem fogok se én, se a gyerekem nélkülözni. Arról nem is beszélve, hogy ha valamelyik szülővel történik valami, még rosszabb helyzetbe kerülhetsz.

2023. máj. 24. 12:13
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem aggódtam ezen, mert akkor simán belefért. Most kettővel vagyok egyedül és még mindig belefér, de persze már jóval neccesebb. De hátha még változik a kormány meg gazdaság jó irányba, mert egyébként a szakmám kelendő és azon belül is jól keresek.
2023. máj. 24. 12:16
 3/18 anonim ***** válasza:
100%
Lehet pár év múlva is második gyerek, ha esetleg akkor jobban kerestek. Nekünk úton a második, de én csak úgy vállaltam be, hogy biztosan nem lenne anyagi gond. Borzasztó lehet, ha kér valamit a gyerek, amit megadnál neki, de nem tudod. Vagy nemrég olvastam egy cikket, hogy egyre többen adnak vizezett tehéntejet, mert túl drága a tápszer. Nagyon szeretnék három gyereket, de inkább lemondanék róluk, minthogy ilyesmi problémáink legyenek.
2023. máj. 24. 12:18
 4/18 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk szerintem az átlaghoz képest egy kicsit jobb az anyagi helyzetünk, két gyerek simán belefér, ha szigorúbban vennénk, szerintem 3 is, de nekem mentálisan kettő az ideális. És nem butaság ezen gondolkozni, mi is nagyon átszámoltunk férjemmel mindent, és jelentősen több tartalékkal álltunk neki a gyerekvállalásnak, mint az bárki szerint is értelmes lett volna. Mi kb 5 millió ftot tettünk félre, mivel sajnos több ismerősünk is járt úgy, hogy meghalt a házastárs/rokon, hirtelen kellett temetés, vagy baleset miatt tartósan munkanélküli lett és ápolásra szorult, tehát nem csak válásnál üthet be a szar, és nem mindig csak párszáz ezer ft hirtelen költsèg merül fel. Ezekre soha senki nem gondol, mert a "rossz dolgok csak mással történnek", aztán meg megy a hápogás.

Ha nem érzed biztonságosnak az anyagi helyzeteteket akkor vagy engedjétek el a második gyereket, vagy gondoljátok végig hogy lehetne növelni a bevételedet. Ha sehogy, akkor a magyar szociális hálót ismerve nem biztos, hogy kockáztatnék.

2023. máj. 24. 12:59
 5/18 anonim ***** válasza:
29%
Nem aggódtunk,mivel terveztük a babát így nyilván van mihez nyúlni ha esetleg valami beutne.
2023. máj. 24. 13:12
 6/18 anonim ***** válasza:
90%
Én aggódom. Ezért van eszem, hogy nem szülök másodikat, csak egynek tudunk megadni mindent. Kettő vagy több már nem fér bele. Sajnos sokan nem gondolkodnak el tudatosan, hány gyereket bírnak mentálisan, fizikailag, időbeosztásilag és anyagilag.
2023. máj. 24. 13:23
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

Ha aggódtam volna, nem vállaltam volna.

2 gyerekkel se kell figyelnünk az akciókat.

Annó anyukám a város másik végére elment egy kiló kenyérért, ha az 1 forinttal is olcsóbb volt, tudatosan nem akartam ilyen életet.

Hülyeségekre nem költünk, de amire kell, arra van. Pl: nem tartunk fent kocsit, mert nagyon jó a tömegközlekedés felénk, plusz mindketten hibrid dolgozunk, ha be kell menni is 20 perc az út biciklivel is. Iskola, óvoda, bolt köpésre.

Évi egy külföldi nyaralás belefér.

Fejlesztésre, szemüvegre, fogszabályzóra...stb. van pénz, megtakarításra is futja.

2023. máj. 24. 13:24
 8/18 anonim ***** válasza:
52%

Igazából, hacsak nem vagy multimilliárdos, akkor úgysem tudsz felkeszülni anyagilag sem mindenre.

Mi tudatosan vágtunk bele, saját ház, félretett pénz, kis korkülönbség, hogy hamar vissza tudjak menni dolgozni a harmadik után, az utca egyik végén bölcsi és ovi, a másikon általános iskola, azt gondoltuk, hogy mindenre felkeszültünk. Ja, persze, csak az autizmusra, ADHD-ra, szorongásra, szelektív étkezésre, beszedfogyatékosságra, székletvisszatartásra, diszekre és a csoda tudja még mire nem... Na mi megkaptuk az élettől gazdagon! A félretett pénz onnantól kezdve, hogy kiderült a baj, nem hogy 3, de 1 gyerekre is kevés volt, mert tsmt, logopedia, szorongásoldás és társaik. A tízezrek csak úgy repültek ki a számláról.

Igaz, olyan szempontból nem panaszkodhatunk, hogy együtt csináljuk, kiderült, hogy a kapcsolatunk nem csak 1, de 3 sérült gyerkőcöt is elvisel, sőt, szorosabbá fonta közöttünk a szálakat. Azóta jóval lazábban kezeljük a 'mindenre felkészülést'. Nem vágyom arra, hogy mindent megszervezzek, elég csak napról napra megtervezni az életet és a nagy célokat apránként elérni.

2023. máj. 24. 13:32
 9/18 anonim ***** válasza:
100%

8, nálunk is van minden, de mivel az első gyerekkel "szo...tuk be", ezért úgy vállaltuk a másodikat is, hogy ha ugyanaz vagy súlyosabb lesz is a csomag bírjuk.

7-es voltam.

2023. máj. 24. 13:40
 10/18 anonim ***** válasza:
100%
Ha aggódtam volna, akkor nem vállalok másodikat. Ez ilyen egyszerű. De felmértük, hogy két gyerekkel mi fér bele és mi nem, és így vágtunk bele. Hatmadik már nem lesz, nem tisztán anyagi okokból, de részben ez is benne van.
2023. máj. 24. 13:57
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!