Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit tegyek? Elsős lányom...

Mit tegyek? Elsős lányom előre tanulgat, ezért gyorsan végez mindennel, a tanára szerint ezt büntetnie kell. Kinek van igaza?

Figyelt kérdés

most elsős. nem mondom, hogy okosabb a többi gyereknél, nem tartom zseninek sem, akivel kivételezni kell. egyszerűen érdeklődő, szereti a sulit, idehaza mindig megnézi, hogy másnap mit tanulnak, saját füzetébe megcsinálgatja a másnapi matekfeladatokat vagy gyakorolja a következő betűt. mire sulis lett nagyjából olvasni is tudott(ő kérte, hogy tanítsuk). ezt sem tartom extrának, sok szülő mondja valamennyire próbálkozott olvasással a gyermeke iskola előtt.

szóval mivel előre tanulgat általában gyorsabban kész van órán a feladataival, mint a többiek. gyorsabban végez a dolgozatokkal. utána nem zavar senkit, nem szórakoztatja a padtársát, nem hangoskodik, olvasgat, rajzol a füzetébe. a tanárnője egy idősebb nő, amúgy rendes, de ma a lányom egy levéllel jött haza. azt írja a tanárnő, hogy a lányom rossz hatással van az osztályra és persze jó, hogy szorgalmas, de a jövőben büntetni kénytelen, ha tisztességtelen előnyre tesz szert azáltal, hogy előre tanulgat. például nem kaphatja meg a dolgozatok plusz feladataiért járó pontokat vagy ő nem kap piros pontot azért, hogy benne van az első 5ben, akik készen vannak egy adott feladattal. náluk úgy van, hogy kapnak egy feladatot és aki kész van jelentkezik. szerinte a lányom már akkor feltartja a kezét, mikor a többiek a felénél vannak, ezzel nem ösztönzi őket, hanem elveszi a kedvüket vagy elvonja a figyelmüket.

most mégis mit csináljak? nyeljem le, hogy bünteti érte? állítsam le a lányomat? nem tudom mi lenne a helyes.

2010. okt. 10. 17:14
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
0%

És miért nem anyuka veszi a fáradtságot ballag el egy nagy áruházba és vesz a gyermekének foglalkoztató füzetet? Vagy nincs rá egy ezres? Miért az iskolai munkafüzetét töltögeti szabadidejében? Én ezt sem értem, nincs játéka, miért nem beszélget a szüleivel, megy ki a játszótérre, ha készen van a házi feladattal. Miért nem gyakorolja az eddig tanultakat, miért nem olvasgat könyvet, keresget betűt újságból vagy akármi. Én azt nem értem miért csinálja meg előre a másnapi matek feladatokat,nézi meg a következő betűt? Ez szerintem beteges kényszer valamiért és én nem hagynám, mert nem lesz jó vége, perázós, görcsölős ember lesz belőle.

Ja és tényleg miért a tanító néninek kéne beszereznie foglalkoztató füzetet a diákjai számára, akiknek nincs jobb szórakozásuk, mint előre megcsinálni a feladatokat.

Ki fizeti meg a munkáját, a papírt, a tintát, ha teszem azt nem foglakoztató vesz, hanem ő állít össze nap mint nap feladatokat? Legalább egy órás munka és anyukának meg akkor állna félre a szája, ha azt mondaná oké foglalkozok külön a gyerekével írásból, matekból-az óradíj olyan 3000 forint, Lehet ballagni a pénzzel, és akkor lesz a gyereknek külön foglalkoztató.

2010. okt. 11. 09:58
 22/30 anonim ***** válasza:

Nagyon örülök, hogy engem anno nem olyan nő tanított mint te kedves utolsó. Ez a hozzáállás felháborító. Miért? Azért kedves utolsó, mert a tanárnőnek ez a MUNKÁJA! És semennyi idejébe nem tartana lemenni a sulikönyvtárba, és kimásolnia a kislánynak valamilyen feladatot egy másik könyvből. És azért neki, mert ő tudja a legjobban hol tartanak az anyagban, mi következik, mivel fejlődhet a gyermek. Legalább is ő neki KÉNE tudnia. És az ilyen jelegű fénymásolást a suli állja, vagy ha nem akkor is oldalanként mondjuk 20 Ft, ami nem verné padlóhoz az anyukát sem.

Teljes jogos a hozzászólók 90%-nak a felháborodása. Sajnálom, hogy nem vagy hajlandó az indulataidon tovább lépni, és objektívan tekinteni a dolgokra. Értem én itt, hogy egy iskola intézményen belül kinek mi a munkája/kötelessége. Mi az ami érték. Mi az amit helyes LENNE támogatni.

Ha valaki egy ilyen hivatást választ, az vállalja azt is, hogy igen, a gyermekek nem egy szinten vannak, és bizony nem teheti meg azt, hogy pusztán kényelmi szempontból hátráltatja a jobbakat. Ha meg valaki szorgalmasabb, akkor szolgálja ki annak tudásvágyát, mert ez a MUNKÁJA, és ne rántsa vissza, csak mert a többinek nincs ekkora tudásszomja, és nem tud lemenni könyvtárba.

2010. okt. 11. 11:21
 23/30 anonim ***** válasza:
0%

Nem ez a feladata a tanító nőnek ne is haragudj, azért vannak a tankönyvek, hogy abból tanítson, de nehogy kötelessége legyen egy másik tankönyvet összeállítani a gyereknek (pláne saját pénzből)

De egyébként igen, valóban döbbenet, hogy a hozzászólók 90%-a fel van háborodva ezen. Mondjuk persze nem csodálkozom, hiszen abban az országban élünk, ahol el nem ítélendő dolog sőt mindennapos a puskázás, ami például Amerikában, Angliában az ország összes iskolájából kitiltással jár, merthogy bűncselekménynek, csalásnak minősül. És ez az ország, ahol a lakosok 90%-a csal teljesen természetesnek véve ezt (adóval, adó elkerüléssel, visszaél különböző iratokkal, kenőpénzeket dugdos).

Tehát így van ez egy ilyen ország és így is kell felnevelni a gyereket. Csaljál és ha valaki esetleg megjegyzi, hogy ez nem elfogadható dolog, akkor még legyünk felháborodva és követeljük a fejét. Hát legyen igazatok. És legyen igaza anyukának, és ne nekem, hogy később ez még visszaüt.

2010. okt. 11. 15:31
 24/30 anonim ***** válasza:
100%

Hogy tudja valaki összehasonlítani pl. az adócsalással azt, hogy egy pici elsős kislány érdeklődik a tantárgyak iránt és előre megtanul dolgokat??? Hogy jön ez ide egyáltalán, hogy függ ez össze? Nem puskázik, nem csak, hanem saját erejéből tanul. Nekem nincs friss emlékem, tapasztalatom ilyen pici korról, de amikor gimis voltam, illetve már egyetemista, ha felkeszéltem előre a következő órai tananyagból és hamarabb voltam esetleg kész a feladatokkal, azt díjazták a tanárok (volt külföldi, többek közt angol tanár is) nagyon is, nem volt olyan, aki erre húzta volna a száját. Miért is lenne baj? Ha engem érdekel egy bizonyos tantárgy és maximálisan előre felkészülök belőle, ez hol lenne csalás? Ez érdeklődés!

Hát igen, azért egyre rosszabb Mo.-on az oktatás, az ilyen és ehhez hasonló tanároknak köszönhetően, akik nem díjazzák azt, ha valaki többet tud, érdeklődik, előre felkészül.

2010. okt. 11. 15:38
 25/30 anonim ***** válasza:
csak=csal
2010. okt. 11. 15:39
 26/30 anonim ***** válasza:
0%

Rosszul olvastad:

a kislány előre megcsinálja a másnapi feladatokat, majd az iskolában jelentkezik, hogy ő lett kész elsőnek és mivel első, még piros pontot is kap érte. Míg a többiek ott a helyszínen csinálják a feladatot. Előre elkészített feladattal ne jelentkezzen,hogy ő a leggyorsabb és ne kapjon érte dicséretet. Gondolom tanító néninek gyanús lett, hogyan van kész ez a kislány kétszer gyorsabban, mint a többiek és akkor kiderült, hogy persze mert ő már megcsinálta otthon.

Úgyhogy félre értesz én nem az előre tanulás ellen vagyok, hanem konkrétan ez nem tetszik, hogy megoldott feladattal megy iskolába és piros pontot kap érte. És ez tisztességtelen azzal a gyerekkel szemben, aki követi az utasításokat és ott csinálja a feladatot, persze hogy lassabban, persze, hogy esetleg hibásan. Olvasson, gyakoroljon de ne a másnapi feladatokat oldja meg.

Egyébként kiváncsi is lennék, ha nem engednék ezt a kislánynak, hanem "készületlenül" kéne iskolába mennie, mi lenne?

És oké ne adócsalás legyen, de legyen az érettségi, te tisztességesnek tartod, ha valaki otthon megcsinálja előre az érettségi feladatokat, másnap bemásolja és lesz egy kitünő érettségije és összemérhető a tudása azzal a diákéval, aki meg a helyszínen kapja a feladatot és ott csinálja meg? Nem, és ezért változtattak is az érettségi szabályain, mert amikor én érettségiztem, bizony sokan csinálták ezt és csalásnak minősítették.

2010. okt. 11. 16:05
 27/30 A kérdező kommentje:

a lányom nem parázós és nem is szociálisan elszigetelt. 4ig napköziben van, 4.15-re otthon van, 5ig, fél6ig foglalkozik a tankönyveivel aztán játszik. és nem a könyveit tölti ki, csak az érdekes feladatokat odahaza külön füzetben megcsinálja(órán ugyanúgy megcsinálja, csak már ismeri a feladatot) vagy elolvassa a következő napi betű szavait, már amit tud. én is kérdeztem már miért, azt mondta érdekli és szeretne már magának olvasni. most mondjak azt, hogy jajj ne, ez beteges?

egyébként pedig a dolgozatpéldák neki is újak és a plusz feladatok pedig kicsit nehezebbek. a levél szerint pl ha ő már tud szorozni, akkor a nehezebb összeadásos feladatokat gyorsabban is megoldhatja és ez tisztességtelen.

egyébként azért nem vettem neki plusz füzetet, mert kijelentették év elején, hogy a tankönyveken kívül tilos bármit is vinni az iskolába, főleg olyat, amiben feladatok vagy ilyesmik vannak. egyébként pedig néhány rosszabb képességű gyereknek rendszeresen másol gyakorló lapokat a tanárnője. nekik ráér?

elolvasva a véleményeket amellett döntöttem, hogy a lányom mellett állok ki.

2010. okt. 11. 16:09
 28/30 anonim ***** válasza:

Igazad van, Kedves Anyuka!

EZ NEM CSALÁS, AMIT A LÁNYOD CSINÁL! Olyan hozzászólásokat olvastam itt, hogy felháborodtam megint.... Én is írtam már neked. Én vagyok a falusi tanító néni. :)

Igen, egy tanárnőnek pontosan az lenne a feladata, hogy a gyengébbeknek, és a jobbaknak, KÜLÖN FELADATOKKAL készüljön! Nem várja el senki, hogy saját zsebből oldja meg, de ha akarja, meg tudja oldani. Ezt hívják úgy, hogy TEHETSÉGGONDOZÁS! Úgy látszik, hogy ez a tanárnő nem ismeri ezt a szót. Ott vannak az árulkodó jelek, hogy neki szüksége van több feladatra!

Annyit megtehetsz, hogy otthon olyan füzetekben gyakoroltatsz vele, ami nem a tankönyv, vagy munkafüzet. Hogy az órán- ha másodszorra is- de megcsinálhassa. Így a tanárnő is befoghatja a száját. OOoolyan mérges vagyok!!! A lányod egy kincs, egy drágakő, aminek a fényességét nem szabad elmattítani! Ha kell, beszélj az igazgatóval, és végső megoldásként inkább vidd másik iskolába! Ez a tanító néni rossz hatással van rá! Főleg így, első osztály elején, amikor még épphogy csak elkezdték a sulit, máris elvenné a kedvét a lányodnak.... Nem normális. Az ilyen ne tanítson! Mindeképpen írd meg, hogy mit beszéltél a tanárnővel! Kíváncsi vagyok a fejleményekre!

A tanító néni :)

2010. okt. 11. 20:17
 29/30 anonim ***** válasza:
52%
Mire jutottatok tegnap a "tanító"nénivel?
2010. okt. 13. 12:00
 30/30 A kérdező kommentje:

előtte beszéltem a lányommal úgy a suliról általában és láttam rajta, hogy szereti az osztályát, szereti a környezetét, így arra jutottam, hogy az iskola vagy osztályváltás csak az utolsó lehetőség.

azért persze elmondtam az érveimet a tanítónőnek, elmondtam, hogy erről sokan mit gondolnak és végül úgy éreztem kicsit elszégyellte magát a reakciója miatt. abban maradtunk, hogy az nonszensz, hogy a dolgozatok pluszfeladataiért nem kap pontot, ebből nem engedtem és pedig megígértem, hogy elbeszélgetek a lányommal és kevesebbet jelentkezik, jobban hagy érvényesülni másokat, de mindezt úgy, hogy közben mit sem veszít a szorgalmából.

sőt, még abban is megegyeztünk, hogy ő fénymásol neki plusz feladatokat(felajánlottam, hogy fizetem, azt mondta senkinek sem kell).

úgyhogy végül kompromisszumra jutottunk, bár ez a megnyilvánulása nem felejtődik el, de igazából kultúráltan kezelte a dolgot.

2010. okt. 13. 16:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!