Hogyan tovább? Gyereket szeretnénk, csak nem vagyunk mindennel tisztában.
Bár én még nem szültem, azt hiszem valahogy így működik:
1. kiderül, hogy terhes vagy
2. ezt célszerű közölni a munkáltatóval, mert innentől kezdve védve vagy (nem rúghatnak ki pl.)
3. ha veszélyeztetett terhes vagy, akkor már a terhesség kiderülésétől betegállományba kérheted magad (ez nem túl előnyös a gyed szempontjából). Ha nem kéred, elvileg a 8. hónapig dolgozhatsz, és akkor kell kivenned a szülési szabadságot (azt hiszem így hívják)
4. szülés után a jelenlegi szabályok szerint két évig maradhatsz otthon a kicsivel
Így hirtelen ennyi jutott eszembe.
Szia! A munkáltató felé kérheted a könnyített munkaidőt akár a legelejétől fogva, táppénzre is mehetsz. 16héttől fogva nem lehetsz éjszakai műszakban, illetve ha fizikai munkát végzel, veszélyes anyagokkal foglalkozol vagy egészségileg vagy úgy akkor veszélyeztetettnek vagy nyílvánítva s táppénz. A főnöködnek szólsz s (legalábbis nálunk) 2hetente bevinni a táppénzt nekik.
A szülés után a kórházban elintézik a papírmunkát, 1-2héten belül megküldik a születésianyakönyvi kivonatot.
Ahoz, hogy a baba a párod nevén legyen:
a, házasságinyilatkozat (ha férjed) vagy
b, apasági nyilatkozat kell (ami azthiszem Januártól fogva bejegyzett élettársikapcsolat is kell)
A babával 2009 május vagy június 31től(ezt nemtudom pontosan) fogant babák esetén 2évet lehetsz othon.
Ha megvan a baba születésianyakönyve akkor azzal (+ amit még kérhetnek másolatot pltajkártya,lakcímkártya stb) kérhetetsz gyes,gyed+ mégvalamit.
Eddig 6 órás munkarendben dolgoztam egy marketben eladó-pénztárosként. Most emelték a bérünket bruttó 86.e forintra.
Csak attól félek, hogy ugye mindennap érintkezek vegyi anyagokkal (hypo), sokat emelek megy ilyenek, és nem akarom, hogy az ilyen dolgok miatt gond legyen majd a babával.
A nőgyógyász vehet hosszabb távra táppénzre, ő ad egy papírt, amivel a háziorvoshoz kell elmenni, mivel ott fogod majd kapni a táppénzes papírjaidat, amiket le kell adni a munkahelyen, mert ők intézik a tb felé.
A háziorvos egyéb esetben max 2 hétig tarthat táppénzen, ezért kell a nőgyógyász javaslata. Én 7 hetesen kerültem kórházba és utána már nem is mentem vissza dolgozni.
Határozatlan idős munkaviszonyod van?
Ja, és tényleg ne szólj semmit, amíg a kezedben nincs a kiskönyv!!!
Ha már teherbe estél, a továbbiakat (táppénz) a nőgyógyásszal tudod megbeszélni!
Tőlem a legelején megkérdezték, hogy milyen munkakörben dolgozom, pont a táppénz miatt! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!