Van itt olyan, aki úgy érzi sokat tesz a gyerekéért(és a gyereke már nagyobb)?
Miket tesztek? Nincs olyan érzésetek, hogy a gyerek a segítségetek nélkül sokkal "rosszabb" megítélés alá esne, kevesebb sikere lenne és az valójában ő, amit meg tesztek érte, az inkább ti vagytok?
Nem arra gondolok, hogy megvigasztalod, eteted meg ápolod és énekelsz meg felolvasol neki és hétvégén elviszed valahova, vagy ha fejletlen valamije, fejleszted. Aki ezen felül tesz, leírná mit és hogy érez ezekkel kapcsolatban? Hogy lehet a helyén kezelni a "hol kezdődik a gyerek" és a "hozzáadott érték" részt? Úgy képzelem, hogy pl ha a gyereknek botfüle van és orkhangja, de te mondjuk zenész vagy, naponta 2 órát gyakorolsz vele, énekelteted, vettél 10 hangszert, skáláztatod játékosan 2-3 éve naponta énekelsz vele órás mennyiségeket, lesz hangja és felismeri az egyforma hangokat és akkor megszólal valaki, ez a gyerek tehetséges. Nem érintene rosszul, hogy az nem a te gyereked, hanem a sok beletett munka, játék, fejlesztés, idő, energia éveken át, hogy egy picit átlag feletti szintre hozd a mélyen átlag alattiból? Nyilván ez a zenés csak egy példa, lehet ez matekból, vagy sportból is!
Amúgy nálunk a nővérem gyenge volt matekból, ezért Anyu engem "fejlesztett", megtanulta a könyveimet, versenyt ìrt ki a plüsseimnek, illetve a fürdés idejére adott fürdőkád matek példákat.
Csak én egy ilyen stréber gyerek voltam, szerettem ezeket csinálni. Sokat nem ért el vele ugyanakkor
Jó matekos voltam, egy erős osztály egyik legjobbja, tehetségesnek mondták de sosem értem el semmit, egyszer nyertem egy versenyt meg voltam Varga Tamás döntőben de nem lehettem sehányadik. Aztán meg bioszféra faktra jártam az orvosi miatt.
A matek sok részéhez teljesen hülye vagyok pl nem látok térben, nem tudok tükrözni-forgatni pl vezetés közben nem tudom hol van amit a visszapillantó tükörben látok merre indexel aki mögöttem van stb. Vsz van vigyen fel nem ismert részképesseg zavarom.
Szóval én kizártnak tartom hogy egy olyan gyereket akit még nem is érdekel az adott tárgy, annyira fel lehetne fejleszteni.
Én nem hiszek abban hogy az iskolai tanulás segít az életben. Persze vmi legyen, átlag jegyeket hozzon, de én a magán példáján látom hogy sokat nem értem a jó iskola jó eredményeivel.
Én jó tanuló voltam mindig, szorgalmas is, nem okozna gondot végig vinni vele egyik egyetemet sem, barátnőmékkel ezt csinálta az anyja, most kétdilomás, 2 képzést végzett diszes lány(de továbbra sem ért semmihez, amit kiszűrnek interjún, ezért csak asszisztens rossz helyen). De, lehet, mondom, versenyeken vesz részt, bár nem nyer, de azért középmezőny megvan, az osztálya egyik legjobb tanulója. ÍGY, hogy mindenre mindig gondolok és mindenre mindig előre készülünk sokat, a napi "tanuláson" kívül és külön módokon képzem több területen. Egyébként kb bármit szívesen csinál velem, szóval nem is az van, hogy nem érdekli, csak magától nem tesz érte, és nem elég számára az iskolai tanítás arra, hogy felfogja, megértse, elsajátítsa a dolgokat, egyszerűen lassabban tanul, lassabban produkál az átlagos alja, problémások teteje. BTMN státusza van, szóval nem én látom bele a gyengeségeket, de mióta gyakorlunk napi szinten, azóta csak én látom a hibákat, a fejlesztők csak a pozitívat kapják. Ennek teljesen örültem, de ha megcsúszok egy-egy alkalommal, akkor ő is csúszik nagyon, magától nem pótol, kell az előre készülés, kell a külön magyarázás, kell a háttérmunka. Tök boldog voltam, hogy sikerült ezt elérni, nem hátul kullog, hanem elöl, jobb sulikba juthat be, több lehetősége lesz, nő az önbizalma is elképesztően, de kizsigerel, hogy újrajárom a sulit, válnék le, és már a bicska nyílik a zsebemben, ha meghallom milyen ügyes vagy tehetség, mikor pont az volt a célom, hogy ezt sikerüljön elérni. Lehet csak besokalltam a szorgalmi miatt, amit leginkább én vezénylek, tervezek, vezetem rá, segítem a hátamon a célba, most meg még a száját is húzta(kézműveskedés). Bezzeg amint mondom, hogy jó, akkor elmarad a jutalom is vele(nem tud mit beadni, tehát nem én jutalmazom érte), akkor már ugrik és sajnálja és csinálná.
De utálom az egészet.
Szerintem ezek külön dolgok.
Mármint ha vki tanulási zavaros, az több segítséget igényel.
A pályaválasztás illetve hogy vkit egy ilyen korai kiválósági sztoriban belehajszoljanak, az kétséges.
Az idő meg az erő nem végtelen. Mindennek ára van. Ennek a fajta hajszolásnak az önállóság és a saját eredményeinkert utunkért való felelősségvállalás képessége és sz énerő az ára. Ez még visszaüt, még q külső szemnek kiemelten sikeres èletutaknál is.
De ne akard ennyire nyomni azt a gyereket, mert belebolondulsz. Ami érdekli, azt toljátok, mellette a matek-magyar-történelem-idegen nyelvet is, aztán az olyan fasságokat, hogy kézműveskedés vagy kottaolvasás hagyjátok a francba.
(Fogalmam nincs, mi az a BTMizé, de ha a szakértők szerint pont az ilyen kézműveskedő fasságok fejlesztik, akkor nyilván csináljátok azt is. De valamit szelektálj ki, mert saját bevallásod szerint sem bírod.)
Felelősségérzete van, mert mikor valami rosszul megy, nagyon rosszul érzi magát, ha leégeti magát szégyen meg sírás(pl nem tud öltözni, mert épp nem olyan ruhát adtam neki, amit könnyű felvenni de nem kell extrára gondolni, csak gomb van a nadrágján vagy nem testhezálló a felsője, mikor kabát van rajta), meg rosszul érzi magát, ha megcsúsztam és valamiben rosszabb a suliban/órán, de teljesen elszaladt már vele a ló, olyan szinten aládolgozok régóta, hogy úgy érzi kötelességem, mintha ez egy normális anyai feladat lenne, nem egy csomó extra.
És még egy csomót le sem írtam, miket csinálok, hogy könnyítsem az életét és jobb beilleszkedéshez segítsem közösségben és tanórákon rendkívül sikeresen, mert a béka feneke alól indult önerőből ovinál, Most meg remekel. Nem lett zseni, nem lett a legjobb, nem kiválóságra megy, de azért elég erősen a legjobbak közt van. Ugye nem lehet "félig" megtanítani a matekot, vagy tudja, érti, vagy nem, figyelmetlenségi hibák beleférnének, de az ritkán van neki.
Ha aládolgozol, azzal az ő jövőbeli életét keseríted. Nem leszel ott örökké, akkor hogy fogja ezeket a dolgokat csinálni? Értem, hogy te varnád az elismerést, de nem fogod megkapni. Az utálkozást fogod kapni, ha abbahagyod az aládolgozást, mert úgy fogja érezni, hogy magára hagytad. Ezért nincs ertelme ennek, hogy kvázi a szülő dolgozik a gyerek helyett. Most abbahagyod és az lesz az élménye, hogy kicsúszik a lába alól a talaj. Vagy nem hagyid abba, és nem jön rá, hogy ő maga egyedül mire képes.
Szerintem csökkentsd dokozatosan az intenzitást. Romlani fog? Igen. De a jövője érdekében muszáj önállónak lennie.
De a felelősségére szerintem nem azt jelenti, hogy sír ha nem tudja felvenni a pulcsit.
Én itt most a sorsert való felelősségvállalást értettem, hogy választ egy utat, megy rajta, változtat ha kell stb.
Van ez a tipic larvált depresszió, az Y generációban akiket túlzott megfelelésre neveltek pl nagyon gyakori. Állandó útkeresés, aminek sosincs eredménye, egy lépés előre kettőt hátra, állandó vérengzés azon hogy nem erre kellett volna, nem így, plusz az az érzés hogy csak a véletlenek v mások akarata irányította sz èletet.
A szorgalmit ha nem hajtod, talán észreveszi, hogy jobb lett volna megcsinálni
Szerintem amire nincs elég képessége ÉS motivációja az embernek arra nem is való.
Szerintem kezeltesd magad.
Ha a gyerekem nem tehetséges, sőt átlag alatti valamiben(pl zene),nem arra cse...szem el az idejét(és a sajátomat sem),hogy abban legyen kiemelkedő.
Akkor teszel igazán nagyot a gyerekedért, ha az ő erősségeiben segíted,támogatod ,biztatod, és mondjuk te is tanulsz új dolgot(pl fizika,kémia,anatómia), ami eddig hidegen hagyott.DE ÉRTE megteszed.(vagy pl nálam HATALMAS dolog lenne, HA a gyerekem focizni akarna és tehetséges lenne,elhordanám meccsekre ,és NÉZNÉM a focit, pedig utálom mint a sza...rt, ezt a sportot)Ez a nagy dolog egy szülőtől.Amit te csinálsz, az beteges agyrém.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!