Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Valaki utasított már vissza...

Valaki utasított már vissza SNI bélyeget? Mi lehet a folymata?

Figyelt kérdés
Kisfiamnak megkésett beszédfejlődés miatt adnának. De nekünk ez hátrány minden egyes momentumával. A fejlesztését kiskora óta magán úton oldom meg és teszem ezután is. A fő problémánk, hogy nem vezsik fel a kiválasztott iskolába. (itt a városunkba 6 iskola van, 2 nem fogad papiros gyereket, a másik kettő kivül esik a lakhelyenktől nagyon, nem tudnám megoldani a napi bejárását - pláne ha dolgozom, a maradék kettő ami pedig itt van nem messze, egyik roma iskola, a másik pedig kisegítő - én egyikbe se viszem), Akkor már inkább magántanuló lenne. Ez is opció, de először megpróbálnék mindent, hogy ne tegyék rá. Sajnos nem együttműködőek, pedig csak 1 évet kértem haladéknak, hogy nézzék, meg a félévi bizonyítványát, hogy teljesít). Az osztályfönökei nagyon kedvesek és ismerik is (kisváros vagyunk). Szóval minden tökéletes lenne, de sajnos az iskola nem tud fogadni semmilyen papiros gyereket. Bocsánat, ha összevissza írtam, csak teljesen kétségbe vagyok esve. Egyénként csak a beszédbe van lemaradása - diszgrammatikával beszél. pl legszép, vagy nem jól ragoz, toldalékol.

2023. febr. 13. 13:12
1 2 3 4
 21/38 A kérdező kommentje:

Meg még ezt találtaM: A fejlesztéseknek szolgálniuk kell a harmonikus személyiség alakítását, az önfegyelemre,

a tudatos magatartásra, a céltudatos feladat- és munkavégzésre nevelést.

A fejlesztés komplex diagnózisra épül. A foglalkozásokat mindig az adott gyermek

fejlődési zavarának súlyossági foka, egyéni struktúrája, értelmi szintje, életkora,

szenzomotoros és kommunikációs szintje határozza meg. A fejlesztés egyéni vagy

kiscsoportos formában történik. Fontos a gyermek szükségleteinek megfelelő forma

megtalálása a legoptimálisabb fejlődésének biztosítása érdekében, ezáltal

befogadóképessé tesszük a tananyag elsajátítására. Minden tanuló annyi fejlesztő órában

részesül, amennyire hátránya felszámolásához, illetve enyhítéséhez szükség van.

CSak ugye ehhez először is bekéne kerülni

2023. febr. 13. 16:01
 22/38 anonim ***** válasza:
100%

De anyuka. A gyermekednek nem csak gyógypedes foglalkozás kell, hanem vastagon logopédiai is.

A gyermekednek eleve logopédiai osztályban lenne a helye.

Nem bántani akarlak. De a szakszolgálat nem viccből és főleg nem hiába mondta amit mondott, és sajnos hiába fejlődik a gyermeked - az nem elég ezekszerint.

2023. febr. 13. 16:01
 23/38 A kérdező kommentje:

19. Igen, de én arra számítok, hogy ott jól fog teljesíteni. Mert ha megérti a feladatot, mindig hibátlanul megoldja, ezt leirta az ovis vélemény is. CSak van hogy neki nem elég 1* hanem 2* kell elmondani. Pont akik a suliban az osztályfőnökei lennének, ismerjük őket - az egyikhez 2 éve jár hittan órára a másik meg a lányom ofője volt alsóban. Szóval ők ismerik, tudják, hogy lehet h párszor oda kell menni hozzá. Ez is úgy gondolom előny lenne neki.

22. De itt nincs a városba ilyen. Van olyan amelyik fogadja, de messzire, nem tudom megoldani.

Ilyen speciális meg nincs a városba, csak másik városba max.

2023. febr. 13. 16:04
 24/38 anonim ***** válasza:

Minkettőt én írtam (19,22)

A szövegértéssel gondok vannak. Hidd el az előkészítő messze nem olyan mint normál tanmenetben. Ott jobban kifog bukni ha már most gond van.

A lényeg, hogy lehetőleg minél kisebb létszámú osztályba kerüljön. Egy 20 feletti osztályban hidd el a gyerek nem fog tudni úgy teljesíteni, és idő sem fog úgy jutni rá.

A gyermeked nem értelmi fogyatékos, tehát semmi keresnivalója nincs egy speciális iskolában, de szüksége van attól függetlenül a speciális bánásmódra.

2023. febr. 13. 16:11
 25/38 anonim ***** válasza:
41%

Kerdezo!

Nem érted, higy a lényeg nem az, hoyg van e papírja vagy sem? A gyerekednek speciális segítség kell.

2023. febr. 13. 16:21
 26/38 A kérdező kommentje:

KAp segítséget.

Heti 2 logopédia, heti 2 fejlesztő pedagógia, heti 2 TSMT, heti 1 gyógypedagógia

plusz iskolaelőkészítő, mellé úszik és focizik.

Az iskolában is kapná a fejlesztést.

A GOND AZ, hogy nem veszik fel, ha rohadt papirja van. A papir meg SEMMIT nem ér nekünk, mert nem veszek igénybe állami támogatást.

2023. febr. 13. 16:29
 27/38 anonim ***** válasza:

Amit írtál az iskola honlapján lévő információról, csak az előkészítőre vonatkozik.

Azért tessék megérteni, hogy az iskolai előkészítő nem egyenlő az iskolai tanmenettel.

Még egyszer írom : a gyermekednek nem csak gyógypedes foglalkozásra van szükség, hanem logopédiaira is.

2023. febr. 13. 16:31
 28/38 anonim ***** válasza:
100%

Dee nem fog kapni az iskolában fejlesztést papír nélkül. Ezt kellene megértened.

Ha nincs sni papír, nincs szakírányú fejlesztés az iskolában. Az iskola csak akkor biztosítja a fejlesztő pedagógust, logopédust, ha szerepel az okiratban, és neked van szakvéleményed.

Értem, hogy viszed magánba, ez szuper, ettől függetlenül az iskola még nem fogja figyelembe venni, ha a gyermekednek tanulási problémája van.

Csak mondok egy példát.

A gyermeked diszlexiás, nincs papírod, a tanár nem kompetens a témában, aki megalázza a gyereked amiért nem megy az olvasás. Nem kap plusz időt, nem kap lehetőséget a javításra. Mert nem ment neki az értő olvasás. És ez nem csak a nyelvtanra vonatkozik hanem mindenre.

2023. febr. 13. 16:41
 29/38 anonim ***** válasza:
100%
Én írtam neked, hogy leveszik a kódot ha kéred. Az én gyerekemről most akarták levenni. Úgy, hogy komoly szövegértési nehézségei vannak, egy felolvasott mesét nem ért meg. És le akarták venni a kódot. Úgyhogy azért akiről nem akarják levenni, azzal tényleg lehet némi gond. Nem hagytam, hogy levegyék, sőt logopédiai iskolába fog menni. Azon felül, hogy csak szívna a sima iskolában a túl gyors írás, olvasás tanitastol diszlexias lesz az ilyen gyerek. Szerintem ezt gondold át. Ha lassabban tanítják olvasni nem lesz diszlexias. Ha gyorsan akkor egész életében az lesz. Érdemes benyomni egy normál suliba?
2023. febr. 13. 16:45
 30/38 anonim ***** válasza:
100%

Én úgy írok, hogy vették már le a gyerekemről a kódot, amit adtak, majd kódmentes volt, majd kapott másikat, majd harmadikat, majd negyedik, majd kettőt levettek. Az egész kódoltatás nevetséges, nekem sikerül/sikerült kiharcolni.. NÁLUNK.

De nálatok.. Ne haragudj, de nem fogja tudni tartani a tempót. Halasztott már egy évet suli előtt? Azt lehetne még, hogy kétszer járatod vele az elsőt, tehát "kisegítőben" egyszer, majd aztán újra elsős lenne az általad kiválasztott suliban. Ez nagyon súlyos beszédgond, nem valami artikulációs apróság(Egyébként arra is keményen kódoltatnak, mert elsős gyereknek nem szabadna hogy rosszul ejtsen hangokat). Az általad kiválasztott suliban meixnerrel tanulnak? Évismétlésre kellene játszani mindenképpen, de ezt nem ússzátok meg kód nélkül, akkor sem, ha nem a gyerek(te) érdekedet szolgálja a kód. Logopédiai osztály kéne neki(az is szegrgált amúgy, kisegítő szint, két év alatt vesznek egy évnyi anyagot), de ha nincs, akkor sima kisegítős. Szövegértés, szövegalkotás nagyon alap, gondolj bele, hogy fog majd tudni olvasni, ha magától beszélni sem tud? A matek tök jó, hogy egy-meg egy meg 5+7, de amikor szöveges feladat lesz, akkor mi lesz? Én egy évet ráhúznék az egymiben(kisegítő), jövőre pedig újrajárná az elsőt normál suliban. Vagy pedig kelni kell korán reggel a távoli suliba, esetleg felvenni bébiszittert, aki viszi. Mi 5:45kor kelünk a jó iskoláért, másodikos gyerekem van, illetve eléggé képben vagyok ilyesmivel.. nem tudod megúszni kód nélkül, de ha most rárakják, később eltűnhet, viszont ez nem fog, mivel a gondjától "nehéz" szabadulni. Nyilván fejlődött, eltelt több év, fejlesztés nélkül is fejlődik, meg fejlesztés hatására is, logopédiai problémák csak kismértékben fejlődnek maguktól.

Szívás, de a gyerekednek elég nagy nehézsége van, és bizony csak olyan lehetőségeid vannak, amik pénzkieséssel vagy kényelmetlenséggel fognak járni. Később(második osztályban), majd odáig leszel meg vissza, hogy legyen kódja, különben behúz egy csomó egyest, mert nem tud tollbamondást írni, verset tanulni szó szerint, nem végez időre, és a helyesírásban is nehézségei lesznek, matek szövegesekkel is. Utána meg lehet jajjveszékelni, hogy rosszak a jegyei és nem kell egy középsulinak sem. A gyerekem eddigi 2 sulijában is minden héten-kéthetente meg kellett tanulni egy verset vagy mondókát szó szerint.

Az ő érdeke most az, hogy ismételjen évet, és az első évet lassabban vegye, stabil alapokkal. Egyhézi sulikban nem szoktak meixnerrel tanítani, szóval még jobb is a másik, amelyik távolabb van. Nem kell feladni a munkád, ha valakivel lebeszéled! Értem én, hogy nem kényelmes, de a gyereked elsős és alig tud beszélni, megérteni dolgokat, komolyan ilyenen akadsz fent, hogy nem a legkényelmesebb? Örülj inkább neki, hogy ilyen súlyos beszédgonddal megpróbálják integrálni normál tanmenetre.

Nem a fejlesztések miatt kell neki a kód, hanem a kedvezmények miatt, amik erre járnak, hogy egyéni elbírálása legyen értékelésnél! Egyébként én szegregálnám, nem azért mert buta, hanem mert nagyon gyenge képességei vannak, olyan, mintha "külföldi lenne". Nem nagyon érti, nem nagyon tudja kifejezni magát rendesen, el fog vérezni, megbuktatják, illetve önbizalma sem lesz.

Én tényleg nagyon pártolok mindenféle integrációt, dehát nem tud szegény magyarul. Komolyan egy külföldi kisgyereket is beraknál első osztályba normális értékeléssel, hogy töri a nyelvet? Próbálj anyukát keresni, akinek a gyereke a távolabbi suliba fog járni, hátha viszi a tied is minimális pénzért. Vannak ilyen városi csoportok..

A szakszolgálat nem fogja kód nélkül hagyni, jól írta a vakos hasonlatot az egyik válaszoló, ez nem olyan szubjektív, mint egy viselkedésgond, a gyerek töri a magyart, az oktatás meg a magyarra épül.. Esetleg még megbeszélhetnéd önkormányazattal vagy a családsegítővel, hogy vigyék el a gyereked a távolabbi suliba, mert nem tudod megoldani, nálunk másik város iskolájába is hordják őket.

Van még lehetőséged, hogy könnyebb legyen, csak nem úgy, ahogy te tervezted.

Egyébként az enyém is téveszt NÉHA kb naponta 2x egy-egy toldalékot, illetve megkésett beszédfejlődése volt, de már oviban írt olvasott magától, és ki nem ejtene olyat, hogy "legszép", hanem mondjuk beszorítasz helyett kiszorítaszt mond, ha épp nem figyel, de azt is mondjuk 5ből háromszor jól mondja, és hiába vittem mindenhova logopédiára meg szakszolgálathoz, ők nem hallják hibának, és azt hiszik beképzelem, mert "ilyen mindenkivel előfordul". Ugye nekem feltűnik, de olyan kismértékű gond és rendkívül ritka nála, hogy nekik meg nem, szóval a tiétek biztosan sokkal súlyosabb..

Nem a fejlesztések miatt kell az a kód, hanem a kedvezmények miatt.

2023. febr. 13. 17:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!