Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Tényleg ilyen rossz az anyaság...

Tényleg ilyen rossz az anyaság/szülőség?

Figyelt kérdés

Sziasztok elsősorban anyukák, de akár apukák véleményére is kíváncsi vagyok.

26 éves vagyok, kiskamasz korom óta érzem, hogy anya akarok lenni. Mindig is éreztem azt a vágyat, és azt az érzést, ami folyamatosan tátong bennem, kicsit olyan mintha ez lenne az életem célja. Természetesen bennem van az ismeretlentől való félsz, de ezt legyűri az a hatalmas szeretet amit még az iránt érzek, aki nem is létezik. Furcsán hangzik, de sok lelki problémán, nehézségen segített már át a gondolata (illetve már nevén is szólítjuk a párommal). Tudom, hogy ennél közelebb még sosem voltam hozzá :)

A problémám jelenleg az, hogy árad a médiából a negativitás a szülőségről, gondolok itt a tiktokra, a facebookra. Alig olvasok olyan kommentet vagy cikket, alig látok olyan videót, ami arról szólna, hogy a sok-sok-sok nehézség mellett (dackorszak, hiszti, hasfájás, szófogadatlanság, sírás, stb.) milyen szép is lehet anyának lenni és mekkora szeretettel jár.

Annyira el vagyok keseredve. Annyira vágytam rá évekig, de ez a sok rossz lehúz, és azon gondolkodom, hogy nem vállalom be.

Tudnátok kicsit mesélni a ti anyaságotokról/apaságotokról? Persze, tudom, nagyon nehéz, de egy kicsit a pozitív dolgokat kiemelve?

Köszönöm előre is mindenkinek aki ír :)

2023. jan. 23. 15:56
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:
93%

Szerintem több összetevős a kérdésed.

Egyrészt most már többen mernek beszélni az árnyoldaláról, így több ilyen véleményt is lehet olvasni.

Másrészt vannak olyanok is, akiknek nem lenne szabad gyereket vállalniuk, de mégis megteszik és szenvednek.

Aztán ott van az is, hogy megváltozott a világ. Más most szülőnek lenni és mas volt 30-40+ évvel ezelőtt.

Én inkább azon a véleményen vagyok mint az első. Nem rossz, hanem nehéz.

Nehéz mert kvázi létbizonytalanság van, legyen az munkahely, oktatás, egészségügy.

A lakhatas se egyszerű. Albérletbe gyereket vállalni szinte lehetetlen, mire sajátra osszeszedi az ember a pénzt a gatyaja is ramegy. Munkahelyeken alapvetően nem szeretik a kisgyerekes szülőket, főleg ha nő az illető.

Viszont, hogy pozitívat is írjak: manapság rengetegen foglalkoznak baba/gyerekpszichológiaval és más szemléletben lehet nevelni, mint régen.

2023. jan. 23. 16:17
 12/42 anonim ***** válasza:
77%

Ha csak az egyik gyerekem lenne azt kívánnám bárcsak szüzen haltam volna meg, ha csak a másik, akkor azt mondom nem is olyan gáz ez. Az egyik miatt legszívesebben öngyilkos lennék, a másik tart életben.

Szóval elég kétesélyes a dolog

2023. jan. 23. 16:25
 13/42 anonim ***** válasza:
87%
Ouch, utolsó.
2023. jan. 23. 16:26
 14/42 anonim ***** válasza:
72%

Ne az interneten olvasottakra támaszkodj, mert ott szeretik a dolgoknak csak a rossz oldalát feltüntetni.

Ettől függetlenül anyukának lenni valóban nagyon nehéz, rengeteg kihívással és felelősséggel jár, de én úgy gondolom hogy megéri. És ha te is ezt szeretnéd ne hagyd hogy az utadba álljanak:)

2023. jan. 23. 16:45
 15/42 anonim ***** válasza:
88%

13, miért?

Mert őszinte?

Ugyanezt érzem. Anyaságom nehézségei 99,99999999 %-ban az egyik gyerekemhez kötődnek, míg a boldogságot ugyanilyen arányban a másiktól kapom.

És kva szar érzés. Mert nem így terveztem, de ez van.

Születése óta egy gyomorgörcs az élet. Fejlesztések fejlesztések hátán, millió pénz és jelenleg a hétköznapjaim abból állnak, hogy gürizek a munkahelyemen és akárhányszor megcsörren a telefonom összerezzenek, hogy "jaj, csak nehogy az iskolából hívjanak", hogy már megint menni kell érte, mert nem bírnak vele a speciális osztályban.

És ezt úgy, hogy eleve délig van.

Dolgozni nem lehet mellette, munkahelyünk is veszélyben.

2023. jan. 23. 16:55
 16/42 anonim ***** válasza:
71%
Két gyerekem van, 7,5 és 4 évesek. Még mindig várom, mikor fogok beleszakadni 😅 Viccet félretéve, nem mondom, hogy nincsenek strapás napok, de én sosem éltem ezt meg szívásnak. Őszintén mondom. Szerintem sokkal több az öröm, mint a nyűg.
2023. jan. 23. 17:12
 17/42 anonim ***** válasza:
77%
Én elsősorban fárasztónak mondanám, akár mentálisan, akár fizikálisan, melós dolog anyának lenni. Véleményem szerint az újszülött kor rohadtul túl van ajnározva, annyira szenvedtem, hogy a világ legboldogabb emberének kellene lennem, közben majd meghaltam a fáradságtól, szar anyának és alkalmatlannak éreztem magam majdnem fél èvig. Szerintem akkor a legnagyobb szívás, ha a párod nem segít be a házimunkába, mert munka-gyerek-háztartás, mindezt jórészt egyedül, na az pokoli tud lenni. Stresszes ugyan, de ez felfogás és habitus kérdése is szerintem. Elismerem az árnyoldalait, néha én is idegbaj közeli állapotban vagyok, de ki azt mondja, hogy a nap végén nem éri meg, na azzal abszolút nem tudok egyetérteni.
2023. jan. 23. 17:21
 18/42 anonim ***** válasza:
84%
Nagyon nehez,az elso 6 evben sokkal tobb a nehezseg, aggodas, szorongas a betegsegek,korhaz,ugyelet miatt,mint a jo. Az enyem egyfolytaban orditanak,hisztiznek,sokszor elviselhetetlenek. Migrenem van es sokszor sirva fakadok a viselkedesuk miatt. Neha jon egy egy jobb nap. De megorulok h allandoan betegek,mindent le kell mondanj,semmit nem lehet tervezni.a ferjem abszolut megbanta,egyet sem vallalna. Azt mondta mostanra korbeutaztuk volna a foldet es egy szigeten elnenk. Mikor ketten eltunk,csorok voltunk, epp kajara volt. Most befutott vallalkozo, de a gyerekek miatt sehova nem tudunk menni, nincs kire hagyni oket. 2018 ban voltam utoljara nyaralni. A kicsi (3)kegyetlen. Uvolt hisztis, a boltig se szivesen megyek vele. A nagy mar kezelheto kisiskolaskent. De iszonyu melo es lemondas az egesz.
2023. jan. 23. 17:35
 19/42 anonim ***** válasza:
33%

Szerintem nekem nem jutott "könnyű" gyerek. 3 éves elmúlt, nem volt ataludt éjszakánk még, szopozik is, az ovit is utalja kb, legalábbis reggelente. Nagyszájú, 6 hónaposan felallt, 1 évesen futott, másfél évesen már érthetően beszélt.

Nem járok el egyedül sehova, vagyis most de, egyetemre vizsgazni. Nem aludt még máshol, nem is nagyon van másra bízva. Apuka kiszámíthatatlanul dolgozik.

Ezeket azért írtam mert ennek ellenére sem erzem nehéznek. Sokkal jobb mint bármi eddigi életemben. Minden megoldando helyzet egy kihivas, imadom. Nehéz de épp ezért éri meg az energiát. Mi nem nehéz? Suli, munka is lehet az. De valamiért csinalod. Mikor ez beerik.. Hamarabb vagy kesobb de földöntúli érzés. A kapcsolat meg ami van közöttünk... Nem lehet szavakkal leirni. Fantasztikus az anyaság mindennel együtt, csak a hozzaallas nem mindegy! Aki mindig sirankozik, panaszkodik az sose fogja élvezni. Ahelyett hogyha osztonbol nem jön, akkpr utána olvasna pl és megertemé a gyerek fejlodesi szakaszait, mi miért történik.

Rengeteg múlik a szülőkön.. Mire tanítják, hogy kezelik a szitukat,milyen példát mutatnak.

Ha jól csinálod (gondolkozol, megertesz, elfogadsz, spontán vagy, alkalmazkodó, kreativ) akkor szerintem a legjobb dolog a világon.

2023. jan. 23. 17:47
 20/42 anonim ***** válasza:
82%
Azért van benne pozitívum is. Mondjuk most pont nem jut eszembe egy sem.
2023. jan. 23. 18:11
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!