Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit lehet tenni, ha a lányom...

Mit lehet tenni, ha a lányom ezt eltanulta egy barátnőjétől, pedig nem így neveltük?

Figyelt kérdés

Negyedik osztályos, tíz éves lányomnak van egy osztálytársa, aki szegényke valamilyen genetikus betegséggel született. Értelmes, agyilag épp a kislány, de a külseje egy picit “torz”. Remélem, nem fogalmaztam bántóan. Furcsa az arcszerkezete.

Megtudtam a kislány anyukájától és a tanítónőtől, hogy a lányom, egy másik lányzóval csapatba verődve bántja ezt a kislányt. Mi sosem neveltük erre a gyereket, mindig elfogadóak voltunk mindenkivel.

Már 1x szóltam neki, elmagyaráztam, hogy ez nem szép dolog, ne tegye, hogyan esne neki stb. Inkább ő vigye jó irányba a barátnőjét.

Egy ideig nem is hallottam e felől, majd a héten behívtak minket, mert bement a piszkált kislány anyukája, amiért bántják a gyerekét.

Mikor kérdeztem a lányomat, hogy mi oknál fogva bántják, azt mondta, hogy azért, mert “nyomi”. Most rendesen is elbeszélgettem vele, de nem tudom, mit tegyek, hogy ennek tényleg vége szakadjon.

2022. dec. 17. 17:02
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
69%

20-nak van igaza. Ha most bünteted, azzal azt éred el, hogy kegközelebb majd úgy bánt masokat, hogy ne jöjj rá.

Meg kell hivni a bantalmazott lanyt magatokhoz az anyjával, leülni szépen az etkezőasztalhoz, mondja el a kislány a te gyereked szemébe, mit él át, ha csúfolják.

2022. dec. 18. 09:28
 22/29 anonim ***** válasza:
37%
Lehet, hogy egy büntetés miatt még jobban megharagudna a "nyomira", mert miatta kapta.
2022. dec. 18. 09:29
 23/29 anonim ***** válasza:
87%

Ha meghívnátok magatokhoz a kislányt, akkor még az is előfordulhatna, hogy összebarátkoznak.

Sajnos az én fiam is a csúfolódók közé tartozik. Tavaly rászálltak egy osztálytársukra. Rongyosra beszéltem a számat, rendszeresen konzultáltam az osztályfőnökkel, nulla eredménnyel persze. Aztán nyáron összefutottunk véletlenül a strandon. A két gyerek azonnal elkezdett együtt játszani, együtt voltak egész nap. A fiam a végén közölte, hogy rájött, hogy Tomi jó arc. Tomit pedig azóta se bántja se ő, se más.

2022. dec. 18. 09:46
 24/29 anonim ***** válasza:
82%

Szerintem meg az érzékenyítésnek nincs értelme bűntetés nélkül. Egyfelől láttam, mert a legjobb barátnőm bántalmazó volt, a családból "hozta", hogy lenézte a szegényeket. Lehetett ott érzékenyíteni, ha szerinte a szegények lusták és értéktelenek voltak, nem írtad felül ezt sehogy. Sose emelték ki nálunk a bántalmazókat, mert az anyukája tanár volt az iskolában és vele se akart rosszban lenni senki, ő meg nekiment minden tanárnak, aki bántotta a lányát.

Ha a bántalmazó gyerekek nincsenek megbűntetve, mert bántják a kislányt, az milyen üzenetet küld?

Hiába szólt, nem történt semmi. Legközelebb szólni sem fog, aztán bánthatják úgy, ahogy szeretnék...

A legjobb lenne, ha a tanárnő alkalmazna szankciókat rögtön, ha észreveszi. Pl. Az egész osztály előtt bocsánatkérés. Aztán, ha nem hagyják abba, akkor megszégyenítés, mondjuk bűntetésből amíg osztály előtt arról beszélnek, hogy ez miért csúnya dolog, addig üljön kint először az egyik, majd a másik gyerek a tanár mellett és mielőtt leül, kérjen bocsánatot.

Aztán az osztályt fel kell szólítani, hogy ők is jelezzék, ha bárkivel hasonló történik és keressenek egy tanárt.

2022. dec. 18. 09:56
 25/29 anonim ***** válasza:
77%

Most engem is jól lepontozrok, de szerintem a büntetést ki kell osztani. Elmondom miért.

Az életben, ha rosszat teszel, annak következménye va. Nem beszélgetés és érzékenyítés. Ha a munkahelyeden fellököd a homoszexuális kollégát, és buzzancsnak hívod, akkor kirúgnak a fenébe de minimum kapsz figyelmeztetést.

A gyerekkorban az életre készítjük fel. Most kell megtanulnia érzékenyebbnek és empatikusnak lennie, de mindemellett most, amígy még biztonságos kell megtanítani, hogy a tetteknek következménye van. Most még "csak" egy telefon elvétel, de ilyesmiért felnőttként nem teszi zsebre amit kap.

Szóval igen lenne büntetés, mert ha nem sikerül az érzékenyítés, márpedig 10 évesen már nem olyan könnyű, mint 3 évesen, akkor ha büntetést se kap, mi tartja vissza attól, hogy ne bántsa? Csak meg kell találni a megfelelő büntetést. Akinél a telefon elvétele nem sikerült, az azért volt mert őt nem a telefonjával lehet megbüntetni.

Én ezt így gondolom.

2022. dec. 18. 11:54
 26/29 anonim ***** válasza:
85%
Szerintem azt nem kéne erőltetni, hogy barátkozzon is össze azzal a lánnyal, akit eddig zaklatott. Inkább ne foglalkozzon vele egyáltalán. Emlékszem, gyerekként halálra idegesített egy down kóros gyerek. Nem zaklattam, és csak néhány alkalommal találkoztam vele, de csak megutáltam volna mégjobban, ha erőltetik, hogy fogadjam el ilyennek, barátkozzak vele, játsszak vele stb. Azóta teljesen másként viszonyulok a fogyatékkal élőkhöz. Ehhez meg kell érni, meg kell érteni. Vagy egészen kisgyerek korban kell kezdeni az érzékenyítést. Kamaszoknál nem nagyon megy.
2022. dec. 18. 23:03
 27/29 anonim ***** válasza:
71%

Engem bántottak suliban. Én soha senkit, mert minek? Mi alapján? Mert szemüveges, dadog, rossz a mozgáskoordinációja? Nem tehet róla.

Ha a gyerekem bántalmazna másokat, nagyon kemény megvonásokkal kellene számolnia, és nem érdekelne, hogy sírás lesz a vége.

Nekem ez a fajta viselkedés nem fér bele, semmikor.

2022. dec. 19. 15:51
 28/29 anonim ***** válasza:
78%

Más: ha valamelyik ált. sulis zaklatóm elém állt volna, hogy barátkozzunk... szerinted érdekelt volna?

Hagyjál békén, de minimum hozzám se szólj, mert félek tőled, utállak, nem bízok benned.

Hol lesz őszinte az a barátság, ami szülői nyomásra történik? Hát, sehol.

Meghívod magatokhoz, a lányod bájolog vele, aztán a suliban esetleg még inkább nekiesik.

2022. dec. 19. 15:53
 29/29 anonim ***** válasza:
64%
A barátnőm nagylanya 14 éves, ott is gond volt a csúfolódás. Naluk az vált be, hogy az apjával elkezdték otthon csúfolni olyan dologért, amiért ő a másik lányt. Kifakadt sírt, hogy ezt miért csinaljátok? Az volt a valasz, hogy miert, hat nem nagy dolog, te ugyanezt csinalod xy-nal. Abbahagyta.
2022. dec. 19. 16:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!