Kisgyerekes családok, mennyire érzitek az anyagi lecsúszást mostanában?
Mi néhanapján eléggé elkeseredünk, hogy elszàlltak az árak és mi lesz így hosszú távon :/
Átlagemberek vagyunk, szóval nem 5-600 ezret kereső mérnökök, én ráadásul itthon gyeden és most várom a második babát.
Amúgy sosem szórtak a pénzt, tudatosan költöttünk és alap számunkra, hogy minden hónapban férerakunk pénzt nagyobb célokra/biztonsági tartaléknak. Csak míg 1,5-2 éve havi 150-160 ezret is elraktunk, ez szép lassan csökkent 50-80-ra, néha van olyan hónap is, ha összejönnek a kiadások, hogy feléljük az egész bevételünket (pl.mikor egyszerre kell cipőket venni, kicsit javíttatni és így tovább).
Szóval, ott még nem tartunk, hogy mindig hónapról-hónapra éljünk, van tartalékunk is, de amúgy már visszavettük az életszínvonalat, leálltunk a házfelújítással, és akkor még így is csak nézek néha, milyen árak vannak a boltban.
Amiről nem akarok lemondani, az a családom normális étkezése, szóval mindig van itthon gyümölcs és sok zöldséget eszünk, ez sem olcsó. 1 kg banán 6-700 forint, 1 kg fagyasztott borsó 9-1000, te jóisten....
A gyerekeken nem spórolok még, de azért néha elgondolkodom rajta, vajon meddig lehet még bírni ezt a drágulást...
28as vagyok. 250-265000Ft a fizum pl nekem havonta. 170-+180ezret veszek le havonta a kártyáról.
Férjem kb ugyanennyit.
Van autónk,de csak a férjem vezet. Én a lányunkkal tömegközlekedek,a busz nekünk ingyenes, a vonat meg 90%-os kedvezményt ad (a gyerek tartós beteg).
Ugyanúgy élünk mint eddig. Dirket mindig úgy terveztem, hogy egy gyerek, kis lakás, kis autó, minél kevesebb kötöttség legyen, nem akarom feleslegesen dobálni a pénzt. Az élelmiszer árak persze érintenek, de amíg nem volt a gyerek, csomót rendeltünk. Most hogy én itthon vagyok, van időm vásárolni, főzni, kevesebbet költünk kajára még úgy is, hogy közben minden élelmiszer ára a duplája lett, viszont sokkal kevesebbet rendelünk. Szóval sokszor felvonom a szemöldököm az árakon a boltokban, de amúgy ugyanúgy megveszem attól még amit akartam.
Szerintem lesz ez még rosszabb. Most a benzinről is kénytelenek voltak levenni a sapkát, nyilván ez is bele lesz megint építve az árakba. Kíváncsi vagyok lesz-e ennek a válságnak előbb-utóbb valami következménye, vagy a szegényebb réteg szépen csendben, illedelmesen megfagy/éhen hal.
16-os mondom FÉLRETENNI 😮💨🤣 nem megélni, de bocsánat h "csak" ennyit tudunk felretenni mikor 1 kg kenyer 1000 ft a boltba 😀 de most akkor ha arra vagy kíváncsi, hogy mennyi a kettőnk keresete CSED alatt olyan 500-600 ezer lesz, GYED alatt meg kB 400-500 ezer. Persze most akkor jön az, hogy jaj hát van aki 150 ezret keres alapból ha dolgozik (bocsi h mindketten kidolgoztuk és a ferjem mai napig a belét a munkahelyen azért, hogy legalább ennyink legyen) kinek mi. Az sem mellékes, hogy ebből az ember mit fizet mondjuk lakaskassza, telefonszamla, tv és internet, aruhitel. Nemrégiben még kocsi törlesztő... :) persze "szerencsesnek" mondhatjuk magu kat, mert nem fizetünk rezsit q szolgálati lakásban ahol élünk, ellenben 1 szoba, konyhában élünk amihez tartozik egy fürdőszoba, WC. A hazban ugyanakkor gyakorta nincs víz, elromlik a lift, valahol mindig szerelni kell valamit és így élünk 2022-ben egy másfél hónapos babaval. 😀
Nem tudom, hogy az miért fáj ha valaki félre tud tenni ennyit és mellette meg tudja magának venni amit mondjuk szeretne (mérlegelés után persze) csak éppen pont arra nem futja amire vágynak egy saját kertes ház nem alsokarakasnyekpusztan... 🤗
"Te meg itt síránkozol mikor otthon ülsz a házadban amit azoknak az adójából finanszírozott meg neked a fideszmaffia akiknek itt síránkozol"
Évekig dolgoztunk külföldön, és sokáig itthon is egyszerre 2 munkahelyen, söt gyerek mellett is melózok valamennyit, szóval nem ti adakoztátok össze a házunk árát, el vagy kicsit tévedve, az a csok kb. semmi egy ingatlanhoz, esetleg veszek egy konyhabútort abból az összegből.
Szerintem a többség feleannyit se dolgozott 18-28 éves kora között, mint mi a férjemmmel, szóval ez nem talált be :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!