Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Akiknek több gyerekük van, és...

Akiknek több gyerekük van, és a legkisebb is 10 év fölötti: könnyebb lesz később, mikor nagyobbak, vagy már inkább nem vállalnátok a helyünkben több gyereket?

Figyelt kérdés

Olyanokat kérdeznék, ahol legalább két, de inkább 3 gyerek van, a legkisebb gyerek is már idősebb, legalább 10 éves. Lehet nyugodtan akár felnőtt is már az összes gyerek.

A dilemmánk a következő: két kisgyerekünk van, egy bölcsis és egy kisiskolás. Már kettőhöz sincs annyi türelmünk, mint amennyit gondoltunk, hogy lesz, de erre a dackorszak a kicsinél nagyon rányomta a bélyegét, ahogy annó a nagynál is. Viszont a naggyal 4-5 éves kora óta ezerszer könnyebb lett minden.

Gondolkozunk harmadik gyereken, de egyelőre visszatart minket az, hogy a meglévő kettőhöz is sok türelem kell. Viszont lassan kifutunk az időből, nem kellene sokat várni vele, hanem mielőbb dönteni, hogy jöjjön-e vagy sem.

Nyilván ketten tudjuk, hogy mit bírunk, de azt nem tudjuk felmérni, amiről nincs tapasztalatunk, ami pedig az, hogy később mennyire lesz nehéz, ha nagyobbak lesznek a gyerekek. Mert ha most azt mondjátok, hogy sokkal nehezebb lesz, sokkal több türelem fog kelleni hozzájuk, mert mondjuk a kamaszkor marha nehéz, akkor lehet, hogy inkább maradunk két gyereknél. De ha csak az első pár év ilyen nehéz a kialvatlanság, a konstans ráfigyelés és a dackorszak miatt, akkor bánnánk, ha ezt a pár évet nem áldoznánk úgymond be, cserébe, hogy legyen még egy gyerekünk.

Az anyagi és a logisztikai dolgok rendben vannak, vannak tartalékaink, tudunk félretenni is. indketten otthonról dolgozunk, én részmunkaidőben. A gyerekekkel töltött időt, háztartársi munkát teljes mértékben megosztjuk.

Segítségünk időszakosan van évente pár alkalommal, rendszeresen nincs.

Akinek van azzal kapcsolatban tapasztalata nagyobb gyerekkel, hogy mennyivel lesz nehezebb vagy könnyebb, ha már nagyobbak türelem szempontjából, mit tudnátok tanácsolni a régi önmagatoknak, aki azon gondolkozott, hogy vállaljon-e még?

2022. szept. 26. 10:44
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk 5gyerek van,3 kamasz,(11,12,14évesek)meg a 2 kicsi(2 éves és 6 hónapos) nekem van hozzájuk türelmem,de azt kell mondjam a kamaszkor valóban embert próbálóbb.Hogy miért?Mert szeretnének önállósodni,de még nem mindig megy,tombolnak a hormonok,van amikor ők sem tudják miért ingerültebbek.Csavarognának is haverokkal,ami bizonyos keretek között megengedett,és természetes,de ugye van rossz társaság is,amit még el kellene kerülni.Tanulni se nagyon akarnak,ezért mosogatni kell őket,szerencsére azért vannak céljaik,így szokott hatni a beszélgetés, olyankor összeszedik magukat.Összességében én is azt mondom,hogy ha a két kicsi is majdnem sok, akkor nem kell a harmadik.Mi nagyon türelmesek vagyunk a gyerekekhez, és nem vagyok rájuk egyedül,mert a férjem is kiveszi a részét a gondozásukból,nevelésükből.Egyedül nekem sem menne,és persze nekem is van rossz napom,de általánosságban én bírom a strapát.
2022. szept. 26. 13:49
 12/23 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk is inkább 4-10-ig volt a legnyugisabb és 11-12 évesen jött a neheze kb. fősuliig, szóval erre várni nem volt annyira jó ötlet. De neked kell tudni - persze varázsgömb sincs -, melyiket bánnád meg és ez annyira egyéni.
2022. szept. 26. 15:17
 13/23 anonim ***** válasza:
100%
Nekem 16 éves lányom és 12 éves adhs-s fiam van. Olyan szempontból persze könnyebb, hogy egyre önállóbbak (a lányom teljesen, a fiam mostanában kezd önállósodni), de nagyon-nagyon várom én is, hogy a kamaszkornak vége legyen. Van, amikor tök normálisak, de ha olyan a hangulatuk, akkor iszonyatosan flegmák és bunkók tudnak lenni, a kisebbel mindig vitatkozni kell, hogy tanuljon, nagyon kupisok, mindent szanaszét hagynak. A lányom szeret bulizni járni a barátnőkkel, ez mondjuk engem nem zavar, mert anno én is szerettem volna menni, csak engem nem engedtek. Ha most a két kamasz mellett lenne otthon egy dackorszakos gyerekem is, szerintem párszor már világgá mentem volna.
2022. szept. 26. 15:21
 14/23 anonim ***** válasza:
77%

1 kamaszunk van, nem sajátunk, családbafogadók vagyunk 4 éve (unokahúgom a családbafogadott), rettenetesen nehéz, pedig még csak 13 éves.

31 vagyok, de a saját babához nem jön meg a bátorságom így, pedig nagyon szeretnék, de a mindennapok egy kamasszal nagyon lefárasztanak.

Persze lehet másik utat választani, sok szülő teszi, tojnak a kölykökre kamasz korukban, és gond letudva.

2022. szept. 26. 16:06
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Azért mert a nagy lenyugodott, nem biztos hogy a kicsinél is végelesz a dacnak mire megszületik a kicsi.

Nekem 2 nyugis evett-ivott gyerekem volt, nem tudtam miaz a hasfájás,éjszakázás,korán kelés. A kamadzkor a lányomnál nem volt gyaloggalopp, ők felnőttek, túléltük.

Most itt van egy 3.5 éves, ősem volt extra sírós, de a hasfájás éjszakázás befigyelt rendesen.

5x több energia van benne mint a másik kettőben volt, nem bántam volna ha 20 évesen ő az első, nem 40 évesen kapom ezt az atombombát, de így legalább mozgásba tart.

2022. szept. 26. 20:08
 16/23 anonim ***** válasza:
82%

Akkor kell vállalni mikor MOST is belefér az életetekbe. Ha most nincs türelmetek inkább ne,mert mi van kifogtok egy hasfájós/refluxos/rossz alvó/adhd-s vagy egyéb gyereket aztán a másik kettőn csattan,hogy idegileg nem bírjátok.

A kamaszok se egyformák...van aki éltanuló,szófogadó,más meg lóg a suliból iszik és füvezik. Szóval ki tudja neked a 3 gyerek milyen lenne.

Nekünk lesz harmadik,most 6 és 8 éves mellett úgy érzem már belefér de még azért várunk 2 évet így 8 és 10 évesek lesznek 😊addigra a nagyobb már jobban tud egyedül is tanulni a kisebb pedig már megszokta a sulit.

2022. szept. 27. 08:52
 17/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, sokat segítettek, az utolsó különösen. Megvárjuk mindenképp, hogy úgy érezzük, hogy MOST már belefér-már ha ez eljön. Ha nem, akkor én is arra jutottam, hogy jobb nem vállalni.
2022. szept. 27. 08:55
 18/23 A kérdező kommentje:
15-ös, igen, nem feltétlenül nyugodna le a kicsi is, bár a nagy sokkal nehezebb eset volt annó, mint már most a kicsi, akivel erősen javuló a tendencia mondjuk pár hónappal korábbhoz képest. A naggyal borzasztó nehéz első 3 évünk volt, nemcsak a dackorszak miatt, hirtelen kiakadt sok mindenen, és rengeteget ébredt, meg volt egy csomó egyéb. A kicsivel ehhez képest sétagalopp volt a kezdeti időszak, de tartunk tőle, hogy egy harmadik esetén újra végig kellene csinálni azt, mint az elsővel.
2022. szept. 27. 08:59
 19/23 anonim ***** válasza:
100%
Nekünk az első volt olyan, hogy kicsiként nagyon nehéz, többemberes baba volt, sok sírással, rengeteg éjszakázással, brutál mozgásigénnyel. Ovis és kisiskolásként kifejezetten könnyű volt vele. Hamar egyedül ját suliba, egyedül tanult, jó tanuló volt, tényleg egy rossz szavam nem lehetett rá. A kamaszkor meg szörnyű. Tényleg. Mintha egy másik gyerek lenne.
2022. szept. 27. 09:22
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

6 és 10eleje között viszonylag könnyű előtte utána nehéz.

Egy nem lázadó kamasz is nehéz, sok fejtörést okoz igy is.

Ha a jelenlegihez sincs elég türelem és nagyon nem ajánlom hogy legyen több, ne a mennyiségre hanem a minőségi gyereknevelésre menjetek, a jelenlegi kettőre koncentráljatok.

Én egyke voltam de semmi türelme nem volt anyámnak rám, csak magad ellen fordítanád őket egy kialvatlan idegbeteg anyával.

15 és 7 évesek a gyermekeim

2022. szept. 28. 03:13
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!