Gyerekes családok! Hogy van mindenre időtök?
Úgy, hogy a férjem partner. Mondjuk kell is partner, mert dolgozok én is ő is a gyerek meg bölcsiben van napi 5 órát. Én vagyok vele reggel, kelünk, eszik, én készülődök, majd őt is felöltöztetem, megyünk a bölcsibe, majd én onnan dolgozni. Férjem végez 2-kor, felszedi a gyereket, elmennek játszóra, vagy haza játszani, időjárás függő. Hazaindulok, beugrok a boltba útközben, veszek valami gyors kajának valót, hazaérek, kifújom magam, a férjem is végre. Majd én kaját csinálok, a férjem meg utána elmosogat, vacsi, férjem fürdet, én altatok. Az este a miénk. Szabadnapon takarítunk. A hét közben csak fenntartjuk a rendet amennyire lehet.
Kérdezd meg magadtól, biztos kell pl minden nap takarítani? Csinálj lazább terveket és nem érzed úgy hogy kihagytál sok mindent. Próbálj pihenni. Miután vissza mész dolgozni úgyis kevesebb időd lesz tiptopnak lenni.
Nem értem mire nincs időd?
Nekem mondjuk könnyebb mert 2.5 éves,mindent együtt csinálunk.Van két kutyànk,olyanok mint a gyerekek,velük is van gond,nekik is főzök stb.Szóval mindenkinek arra van ideje amire akarja és rá érsz,nem hajt a tatár,nem kell egy napba zsúgolni mindent!Ja és nekunk a kertre is van időnk,meg hogy elmenjünk biciklizni,játszóterezni.
Mi mindenre kell idő? 1 nap még mindig csak 24 óra ( sajnos😅)
Nem kell 1 napba belesűríteni mindent és világot megváltani.
Írj össze egy listát. Mikor mit szeretnél megcsinálni, elintézni.
Egyik nap csak ezt,másik nap azt.
Nem kell az egész házat egy nap alatt pl kipucolni, közben 3 fogadós ételt kesziteni , edzeni járni,fodrászhoz,kirándulni és nem sorolom tovább.
Szervezés.
Nekem 2 gyerekem van. És egy rakás állat ,kert ,telek.
Így vissza gondolva egy 10 hónapos mellett tengernyi időm volt 😅
Minden nap főzök,kertészkedek,állatokat látom el. Most pl az előszoba festést kezdtem el. De nem fejeztem be ,nem hajt a tatár. Jelenleg gyerekek már itthon nyári szüneten. Igyekszünk mindent együtt csinálni ,bevonom őket a melóba. De nekem már "nagyok"
Egy 10 hónapos csöppség mellett nem hiszem ,hogy ne lenne időd mèg saját magadra is. Főleg ha van párod aki nem csak úgy van. Hanem társad is az èletben.
De egy lista ha úgy érzed nem jól osztod be az idődet ,jól jöhet.
Én nem egy nap akarom megváltani a világot, úgy nem vészes. És elfogadom a "kuka" napokat, amikor mondjuk fogzás vagy valami miatt egész nap matrica üzemmód van (8 hónapos). Olyankor csak várom az estét és kész.
Máskülönben kitűzök minden napra valamit. Pl ma mosás van. Azért berakni a ruhákat a gépbe nem tart órákig, közben a gyerek pl a lábam mellett játszott a szőnyeg rojtokkal, amíg kiválogattam a ruhákat. Holnap takarítás lesz, vasárnap főzök (több napra), közben férjem is tud segíteni, vagy nevezzük ahogy akarjuk, ő is foglalkozik a gyerekkel hétvégén, tehát eleve nem akkora figyelmet követel már tőlem. Munkanapokon nehezebb, de pl mivel még tök mindegy neki hova megyünk sétálni, nálunk a séta a bevásárlás. Direkt akkor viszem, amikor itt már lecsengett a reggeli hajrá, akkor egész üresek a boltok. Délután a kertbe szoktunk kiülni, azt mindketten szeretjük, ő imádja nézni a külvilágot én meg közben tudok olvasni, telefonálni, vagy bármi. Magamra úgy szánok időt, hogy amikor alszik, vagy nagyon elvan, akkor netezek vagy olvasok. Enni is együtt szoktunk, de pl ha elfogy a főtt kaja, én simán hozok a sarki vendéglőből napi menüt és nem izgat, hogy nincs főtt étel. Tehát úgy igazán nem pörgök semmin, amikor csinálom, akkor csinálom, ha csúszik egy napot, hát istenem. Lehetne nyilván ezt sokkal szigorúbban is erőltetni, hogy minden nap friss főtt étel, meg minden nap élére vasalt ágynemű, bevetett ággyal és teljesen morzsamentes tökéletesen porszívózott padló, de engem ez nem izgat, nálam a fontossági sorrend a gyerek igénye, aztán a saját ép elmém lehetőségek szerinti megőrzése, utána a többi baromság. :D Most is itt chillezek a kanapén az alvó gyerek mellett, miközben főzni is lehetne, de már rendeltem egy pizzát, és kicsit sincs bűntudatom. :D
:DDDD jajj, minek írok ide? :)
Gondolom mást jelent számunkra a "mindenre időt szakítani"
Bocsi, ha nem elégszem meg azzal hogy az életem a főzés-takarítás-bevásárlás háromszögében teljen. A hasznos válaszokat hálásan köszönöm, azt hiszem csak bele kell jönni :) amíg kisebb volt kicsit könnyebb volt, de most nagyon igényel engem és így egy 5 perces feladat is el tud húzodni egy órásra :)
Nem vágom be a tv elé és a járókába sem, mert nem ezért szültem meg!
Persze, jó lenne idő magamra vagy arra, hogy kettesben legyünk a férjemmel, de sajnos nekünk nincs kincset érő nagyszülő vagy egyéb segítség. És mivel az életem eddig nem volt egy katonarend szerint felépített rendszer, ezért kicsit nehéz hozzászoknom ehhez a változáshoz. :)
Napunk amúgy hétköznap:
Felkelünk, reggeli, pakolás, mosogatás, főzés, játék, tízórai, alvás, ebéd, pakolás, mosogatás, játék (itt erre szerencsére kicsit több idő van), alvás, uzsonna, levegőzés, vacsora, pakolás, mosogatás, játék, fürdés, alvás.
Nehéz megszokni ezt, na :D nehéz elfogadni, hogy ekörül kell forognia az életemnek.
Jajjjj és nyugi, szeretem a gyerekem :DDD mielőtt jönnek a nagy gyerekvédők, meg hogy minek vállaltam akkor. :D amúgy pl ezért nem is lesz nekünk több mert már ebben is megnyekkenek :D
Praktikus tanácsokra, tippekre vágytam, nem szardobálásra (:
Mindenki másképp éli meg az életet! És annak nehézségeit is.
(Amúgy abból indult ki a gondolat, hogy egy influencer kirakta h minden nap 20 percet zongorazik ket gyerek mellett, na hat ez nekem fix nem ferne bele sajnos... minden nap... es akkor azt erzem h na valamit nagyon nem jol csinalok :D)
A férjem mindenben segít, de sokat kell dolgoznia, és nyilván így hétköznap max az esti dolgokban tud segíteni.
De miért kell 1 nap 3-szor mosogatni? Vegyetek mosogatógépet. És minek főzöl minden nap?
Én 2-3 naponta főzök egy nagyobbat, akkor utána nem kell, max. valami friss saláta vagy köret, amit pár perc összerakni. Szerda délelőtt csináltam káposztás kockát, pizzát és cukkinifasírtot bulgurral, majd holnap főzök csak legközelebb. De így nem kell legalább a konyhában mindennap pakolni meg rendet rakni, tudod, ki cseszné el rá az időt?
Tegnap délelőtt por törölgettem a gyerekkel, rendbe raktam az előteret, porszívótam és aztán felmostam, míg aludt.
Ma reggel a veteményesben voltunk, vagyis én, a gyerek a férjemmel (ha nem délelőtt lett volna itthon, akkor délutdn megyek ki), most már nem is csinálunk ma semmit.
Holnap majd a fürdőt takarítom kimagasló itthon a férjem, mert azt nem tudom a gyerek mellett.
Ennyi, minden napra beosztok valami 1-2 órás melót, amit a kicsivel csinálok, amennyire tudok. De nem állok neki 3-szor elpakolni egy nap a játékokat, minek?
Szépítkezni, olvasni aklor szoktam, mikor alszik.
Ez csak egy minta volt :) mosogatni azért kell mert nincs mosogatógépünk es sajnos beszerelni sem lehet. Így jobb ha nem várjuk meg míg felgyűlik, mert az óriás szívás. Főzni 2 naponta szoktam kb, de van hogy férjem főz este szerencsére :)
Ez a beosztás nagyon klassz, beépítem, mibden napra valami kicsi jusson és amúgy most elkezdtem bevonni, pl ő is törölgeti az asztalt, mikor nekem kell. Ez azért király :D
Leírom az átlag napunkat
Egy 9 hóssal és egy 3 évessel.
Reggel fél8-8kor kelünk. Öltözés, reggeli. Ha kell bolt.
Én nekiállok főzni, ők külön külön eljátszanak. Ha a kicsi megunja, vagy folytatom 1 kézzel, vagy addig eszik az etetőszékbe, hintázik... stb.
Utana a kucsi 10fele alszik, addig gyorsan takarítok. A nagy még mindig játszik.
Alap a söprés, felmosás, mosogatás. 1nap 1x mosogatok, az is max 10 perc. 4 emberre, nagyfazekakkal, mindennel. Nem értem hova mosogatsz annyit. 1 nap 1 főtakarítás. Pl fürdő sikálás, ablak mosás, stb. Max 20 perc. És nem egy 40m2 gardrob, hanem 120m2 családi.
Ebédelünk, elpakolok, fél1re megvagyok a napommal.
Délután vagy játszunk, vagy a kertben, udvaron ténykedünk. Míg a kicsi a másodikat alussza, ottkinn fűnyírás, kapálas, bármi. A nagy segít.
5fele megjön férjem. Onnantól én mehetek amerre akarok. Fodrász, körmös, stb...
Aki otthon marad a gyerekkel, nem is értem miért van kiakadva, hogy ez az élete.
Nyugi, a Gyakori a szuperanyuk gyűjteménye. A valóságban pedig magunkhoz hasonló anyukák húzzák az igát, lógó belekkel. Én is próbáltam már megfejteni, hogy mit csinálnak - főleg a többgyerekesek - másképp. Csak ilyenkor mindig kiderülnek olyan “apróságok”, amik náluk természetesek, nálunk meg nem. Pl. egy mindig ugrasztható nagyi (vagy extrém esetben hatszáz rokon és a fél falu segít). Vagy egy napi 2 órás munkaidejű férj, akivel meg lehet osztani a terheket (nálunk ez napi 9 óra + másfél ó utazás). Egy könnyen takarítható, letisztult, zöldövezeti lakhely szemben a mások lomjaival telerámolt, poros, takaríthatatlan, unpraktikus lakhelyünkkel. Nagy, kényelmes, modern, gépesített konyha, ahová esetleg egy járóka is belefér, szemben a mi 1 négyzetméterünkkel. Naponta 6-7x mosogatok el kézzel, ő meg berámolja a mosogatógépbe. Vagy van autója. Vagy van lift az épületben vagy családiban laknak, így ki tudnak menni babakocsival. Vagy tizedannyira se figyel a gyerekre, mint én szeretnék - pedagógiai tanulmányaimtól ihletve. Benyomja a képernyő elé, belelapátolja az ételt, bőgni hagyja. Vagy ő már két nappal a szülés után rohant, én meg a kórház jóvoltából majdnem meghaltam.
És akkor ott van a gyerek habitusa, érzelmi élete, sír-e egész éjjel, akar-e óránként enni, zökkenőmentes-e a fogzása, emésztése, nyugodtan alszik vagy nem, betartja-e a szülő által megálmodott napirendet…?
Mivel nálunk a túlterhelt férj is csak egy plusz teher rajtam, én cserélek villanykörtét, vakolom be a falat, amit az internet behúzásakor szétbarmolt a szerelő, mosom ki a hűtőszekrényt és főzzek és mindent tartsak számon, szervezzek le, vegyem észre hogy elromlott, könyörögjek a szerviznek, hogy ugyan jöjjenek már ki, hadd fizessek 50000 Ft-ot, hogy megjavítsa a gázbojlert, ne legyünk már babával fűtés nélkül satöbbi.
Mindig nagy családot szerettem volna, sok gyereket, mert az egyke szerintem a gyerek számára is a legszomorúbb állapot. De nem tudom elképzelni, hogy ilyen leterheltség mellett bevállaljak még egyet. Már az elsőre se tudok úgy figyelni, ahogy szeretnék, a saját szükségleteimet se tudom ellátni mellette. Napi 3-4 ó alvás, mert fél éven át a hasa fájt, onnantól a foga nőtt. És persze kialvatlanul minden sokkal nehezebben megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!