Miért zavar valakiket a babaváró vagy a csok intézménye?
Engem nem zavar, hogy támogatják a gyerekvállalást. Egy elöregedő társadalom tényleg nem buli. A statisztikák szerint pedig nem emiatt szülnek az emberek, ez egy rosszindulatú sztereotípia.
De! 2009-ben vettem egy lakást 15.5 millióért. 2019-ben 52 millióra becsülte az értékbecslő. Ma nem tudom, mennyiért lehetne eladni, de 60 felett, az tuti. Ez messze meghaladja az infláció mértékét.
A csok és felújítási támogatások ingatlanpiacra gyakorolt kedvezőtlen torzító hatása tény. De ami a legszörnyűbb irányba ment el, az az építőipar. Túl nagyra pumpálták a keresletet, így a kínálat silány és drága.
A másik baj a családtámogatásokkal, hogy a középosztálybelieknek szól, nem a rászorulóknak. Én ennek élvezője vagyok, hisz jogosultak vagyunk a támogatásokra, fel is vesszük a babavárót nemsokára (csokot soha, a röghözkötés miatt, nem dekkolok ebben az országban még 10 évet pár milla miatt), de akkorsem azt a társadalmi réteget segíti, akiket kellene ahhoz, hogy ez egy jobb ország legyen, plusz a demográfiai hatása is elmarad. Mert leegyszerűsítve a szegénység nem csak a szegényeknek rossz, hanem a gazdaságnak, aminek kedvező működése pedig érdeke minden társadalmi rétegnek. Nagyon lebutítva: ha csóróék több minden tudnak vásárolni, az a nemannyiracsóróék kisboltjának forgalmát is megdobja, amitől meg egyáltalánnemcsóróék nagykereskedése is jobban megy, és mindenki többet tud beadni a közösbe is. De most nem ezt a folyamatot segítik a családtámogatások.
Például a babaváró hitelnél mi az a feltétel, amit a szegények nem tudnának teljesíteni?
Igazából csak minimum 3 év bejelentett munkaviszony kell, és az is csak az egyik félnek, aki az adós lesz. Általában itt véreznek el sokan... de szerintem ezek nem olyan megugorhatatlan feltételek.
Ó, valóban? És azt tudtad, hogy közfoglalkoztatotti jogviszonyból mindössze 1 év tud beleszámítani? Ha már 1.5 éve közmunkán van a pár, bukta.
Vagy tudtad, hogy max. 30 nap lehet a megszakítás a jogviszonyban? Ha az elmúlt 3 évben 30 napnál többet voltál munkanélküli (pl. 2x20 napot), bukta. Lássunk még pár tipikus példát a leszakadó családokról:
Ha a feleség gyesen van, míg a férj külföldre jár építőmunkára, mert másképp nem élnek meg, bukta.
Ha valaki napi bejelentéssel dolgozik, bukta.
Plusz a jövedelemarányos törlesztési mutatónak is meg kell felelni, vagyis ha már így is hitellel van agyonnyomva szerencsétlen pár, akkor sem tud sokat profitálni ebből. Az egyik fél negatív khr listás szereplése szintén kizáró. (2021-ben 926 ezer fennálló mulasztás volt a khr-ben (bisz.hu)!)
És most csak a babaváró feltételeit néztük! Ez a legszélesebb körben hozzáférhető termék, a csokot még kevesebben vehetik igénybe, hiszen ahhoz nem kevés pénz is kell, hogy ingatlant vásároljon az ember.
Szóval de, a nyomorgó, vagy pechesebb rétegeknek ezek igenis nehezen megugorható feltételek.
Nekünk nem, és az ismerőseinknek sem, mert általában egy burokban élünk, és mindenki csak hasonlókra lát rá, de érdemes tisztában lenni vele, hogy milyen nagy és sokféle a társadalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!