Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mi lehetne a megoldás a...

Mi lehetne a megoldás a kisgyermekes anyák munkahelyi problémáira?

Figyelt kérdés

Sajnos, Magyarországon komoly problémát jelent, hogy nehéz olyan munkahelyet találni, ahol hétfőtől péntekig 8-4-ig tud dolgozni az ember, pont abbban az időszakban, amikor a gyerekek az oviban, iskolában vannak.

Persze, vannak ilyen munkahelyek, de kevesebb, mint amennyi jelentkező, illetve nyilván nem anyukáknak vannak fenntartva, férfiak, gyermektelenek itt is előnyben vannak. Én magam is kisgyermekes környéken lakom, itt is több anyuka van, aki nem tud visszamenni dolgozni, mert a korábbi munkahelyének olyan a beosztása, hogy nem tudják hozni-vinni a gyereket, mert mondjuk a férje sem úgy dolgozik, hogy valaki mindig otthon legyen ovikezdési/zárási időben.

Mi lehetne erre a megoldás?

Én éltem éveket külföldön, ott sok anyuka részmunkaidőben dolgozott, akár délután, este vagy hétvégén, ha apuka hazaért, de itt ez egyáltalán nem elterjedt ugyebár.

Most az, hogy az ember ne vállaljon gyereket, ha nincs 8-4-ig tartó munkája, valahol megint egy hülyeség, mert akkor irodistákon kívül kb. senki nem szülhetne. De még akinek ilyen jellegű munkája volt, az sem lehet biztos benne, hogy visszaveszik a gyed után.

2022. ápr. 10. 06:44
1 2 3 4 5
 41/46 anonim ***** válasza:
59%

39!

Az mókás, mert ilyen nem létezik. Külföldön meg se kérdezik, van e gyereked. Nem érdekli őket, mert totál érdektelen, hiszen ahogy írtam, bármikor, bármilyen műszakban lehet dolgozni. Nyilván ha az ismerosodnek semmilyen beosztás nem felel meg, az más kérdés.

2022. ápr. 10. 13:12
 42/46 anonim ***** válasza:
88%

Ne csináljátok már úgy, mintha "külföld" egy homogén valami lenne.

Lehet Hollandiában nem kérdezik meg van-e gyereked, de Belgiumban meg igen. Sőt az is lehet hogy Amszterdamban simán van részmunkaidő a mekiben, de a kicsi isten háta mögötti holland faluban ha részmunkaidőben szeretnél tulipánt betakarítani akkor szemberöhögnek.

Tőlünk nyugatra is különböző városok vannak különböző országokban, különböző munkahelyekkel és különböző szabályozással.

És a Magyarországon élő kisgyerekes anyákon az pont nem segít hogy a hollandok így vagy úgy csinálják.

2022. ápr. 10. 13:31
 43/46 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvastam minden választ, de én komolyan nem értem, hogy miért csak a munkáltatók hátán kellene leverni ezt!? Mutogathatunk külföldre, de akkor vajon azt is megvizsgáltuk, hogy sok helyen, ahol a munkáltatók rugalmasabbak, ott elvárás 6 hét-3 hónap után visszatérni dolgozni, míg az itthoni nők elhéderelhetnek otthon "állami pénzen" évekig? Nem minden fekete és fehér. A bölcsik-ovik ugyanúgy lehetnének rugalmasabbak, lehetne egyáltalán több, a szülők is lehetnének rugalmasabbak, ha kell váltsanak munkahelyet és igen valóban végső soron a munkavállalók is állhatnának máshogy a témához.

Azt a gyereket én vállaltam, felelőséggel, ami feltételezi, hogy belegondoltam hogyan fogom ellátni és szervezni a mindennapjainkat, ha vissza kell mennem dolgozni. Ha nem tettem, akkor miért mindenki más a hülye?

7-től 16-ig dolgozom. A bölcsi és az ovi is 6:30-tól fogad gyerekeket és legkésőbb 17:30-ig kell értük menni. Apuka rugalmasan dolgozik, de ebben benne van, hogy 9-re megy és este 7-re jön, meg az is, hogy 8-ra megy és délben már otthon van. Minden hét eleje arról szól, hogy átbeszéljük a gyerekeket melyik nap ki tudja hozni vinni és minden reggel megbeszéljük a gyerekekkel is, hogy aznap kicsit később megyek én értük, vagy éppen ha nem szeretnének nem kell ott aludniuk, mert az apjuk elhozza őket. Macera és állandó szervezés? Igen, brutálisan, de mi vállaltuk és nem hiszem, hogy csak a munkáltatómra kéne mutogatnom, amiért nem feltétlenül tudom megoldani értelmezhetően mindkét gyerekem "leadását" egyedül úgy, hogy én 7-re beérjek.

Ha eltolom a munkaidőmet egy picit, mondjuk 7:30-16:30-ig, akkor egyébként egyedül is megtudnám oldani és nem lenne ebből gond, de én úgy vagyok vele, hogy amennyire lehet minimalizáljuk az intézményi jelenlétet. Ha az apjuk tudja később vinni, korábban hozni őket, akkor miért ne!?

2022. ápr. 10. 13:43
 44/46 anonim ***** válasza:
100%

42!

A válaszait konkrétan két másik kommentre voltak valaszok, amiben az egyik azt írta, külföldön csak q magasan kvalifikált nőknek van lehetőségük reszmunkaidore

2022. ápr. 10. 13:46
 45/46 anonim ***** válasza:
72%
44! Azt írtam, hogy idézem "az ilyen jellegű állások NAGY RÉSZE magasan kvalifikált nőknek szól". Nem írtam, hogy csak. Másrészről érdekes, hogy Hollandiát hoztad példának, nekem van egy barátnőm, aki évek óta kint él, a férje is holland, őt egyből teljes munkaidőre várták vissza, nem volt opció a részmunkaidő, bár te is azt írtad, hogy kb bárki előtt nyitva áll a részmunkaidő, amiben benne van a kivétel. De itt viszont bejön az, hogy mindemellett fél év után már vissza kellett mennie dolgozni és még ez a félév is igen nagyvonalú volt, hiszen a környezetében valóban vannak olyanok, akik szülés után 3 hónappal, de olyan is akad ,aki 6 héttel már ott állt a munkahelyén. Itthon már azért ferde szemmel néztek rám, mert én fél év után részmunkaidőben elkezdtem dolgozni úgy, hogy ezekben az időkben az apuka vigyázott a gyerekre, nem egy idegen. Tehát az is világos, hogy itthon vannak hozzáállásbeli problémák, mert aki a nyugati mintára korán már elkezd dolgozni, azzal a többség nem ért egyet, de számomra elég hihetetlenül hangzik az is, amit te leírtál, hogy boldog boldogtalan úgy dolgozik, ahogy a kis világában kigondolja. Itt valami nagyon sántít, ez a kapitalizmus alap eszményeivel megy szembe, ha ekkora kedvezmények vannak, hogy bárki bármikor dönthet úgy, hogy így vagy úgy dolgozik. Akkor azért vagy kap egy nagyon nem méltányos bért, vagy a későbbiekben nem fog jól mutatni a CV-ben, hogy ő neki valaha ilyen speciális igényei voltak. Nem tudom, ehhez a részéhez már nem tudok hozzászólni, de nehezen hiszem el, hogy Hollandiában kolbászból van a kerítés, bizonyosan van ennek is ára, más nem, akkor a fentebb leírt dolog, hogy szülés után 6 héttel állhatsz vigyázban a mekiben.
2022. ápr. 10. 15:02
 46/46 anonim ***** válasza:
100%
Mi pl váltott műszakban dolgozunk pont emiatt. 3 nap munka,3 nap pihenő váltva. Mindig van valaki otthon. A lányunk 6 éves.
2022. ápr. 10. 15:21
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!