Mi lehetne a megoldás a kisgyermekes anyák munkahelyi problémáira?
Sajnos, Magyarországon komoly problémát jelent, hogy nehéz olyan munkahelyet találni, ahol hétfőtől péntekig 8-4-ig tud dolgozni az ember, pont abbban az időszakban, amikor a gyerekek az oviban, iskolában vannak.
Persze, vannak ilyen munkahelyek, de kevesebb, mint amennyi jelentkező, illetve nyilván nem anyukáknak vannak fenntartva, férfiak, gyermektelenek itt is előnyben vannak. Én magam is kisgyermekes környéken lakom, itt is több anyuka van, aki nem tud visszamenni dolgozni, mert a korábbi munkahelyének olyan a beosztása, hogy nem tudják hozni-vinni a gyereket, mert mondjuk a férje sem úgy dolgozik, hogy valaki mindig otthon legyen ovikezdési/zárási időben.
Mi lehetne erre a megoldás?
Én éltem éveket külföldön, ott sok anyuka részmunkaidőben dolgozott, akár délután, este vagy hétvégén, ha apuka hazaért, de itt ez egyáltalán nem elterjedt ugyebár.
Most az, hogy az ember ne vállaljon gyereket, ha nincs 8-4-ig tartó munkája, valahol megint egy hülyeség, mert akkor irodistákon kívül kb. senki nem szülhetne. De még akinek ilyen jellegű munkája volt, az sem lehet biztos benne, hogy visszaveszik a gyed után.
26!
Milyen globális problema? Magyarországon nem tudod megoldani. Hollandiában alap a részmunkaidő, plusz millió lehetőség van a gyermekehelyezesre. Afrikában fék se merül ez a kérdés. Nincs itt globális probléma. Adott helyen van adott probléma. Továbbra sem az a megoldás, hogy csak a felső, kőgazdag réteg vállal gyereket
Nálunk én viszem a gyereket bölcsibe a férjem hozza haza, és nagy nehezen összehoztam hétköznapi munkavégzést, rész munkaidőben. Ennyit tudtam tenni.
Én pl azt nem tudom elképzelni, hogy a hétvégéket ne töltse együtt a család mikor már suli lesz pl.
Pedig mennyien és mennyien dolhoznak hétvégén is... aki szombat, vasárnap lenyom 2x12 órás műszakot (és nem kell ehhez aluliskolázottnak, meg boltosnak, meg egyébnek lenni! Orvosként, fényképészként, meg egyéni vállalkozóként is hétvégézned kell) az mikor látja a gyerekeit?
Szomorú. Nem vagyok fideszes de örültem anno a vasárnapi bezárásoknak. Mint MINDEN boltos ismerősöm.
Szerintem ezt a problémát is több oldalról kell megközelíteni, ami azt jelenti, hogy nincs egy darab egyetemes igazság.
Egyrészről mikor lehivatkozzuk, hogy "külföldön" bezzeg van, akkor kihagyjuk azt a tényt, hogy az ilyen jellegű részmunkaidős állások nagy része magasan kvalifikált nőknek szól, akik kellőképpen nélkülözhetetlen tudással rendelkeznek ahhoz, hogy megérje a cégeknek foglalkoztatni őket még ilyen formában is. Mikor itt gyakorin olvasom a problémakört, hogy nincs hova visszamennie, nincs munka a környéken, akkor az általában nem a Budapesten élő informatikustól hangzik el, hanem a falun lakó ped. asszisztenstől, adminisztrátortól stb. Én személy szerint azt látom, hogy maga a lakosság sem elég rugalmas ehhez. Ha véletlenül szembejön egy ilyen állásajánlat, akkor vagy nem elég képzett hozzá, vagy ami még ennél is jellemzőbb: költözni kellene érte. Az tipikus magyar szokás, hogy minél hamarabb legyen meg a saját ház, csak ugye pénz híján falun, mert ott van olcsó telek, vagy ott örököl egy lelakott Kádár kockát. Aztán jön a fekete leves, hogy onnan bizony munkát találni nem egyszerű. Tehát ott kezdődik, hogy fordítva kell megközelíteni a kérdéskört: oda kell menni, ahol munka van. Mindehhez nem árt, ha társul valami piacképes végzettség. Külföldön sem sok cég engedheti meg magának azt a luxust, hogy 3 helyett 18 takarítónőt alkalmazzon, mert mindenki csak néhány órát hajlandó dolgozni.
Másrészről persze ott van az aktuális kormány nőkhöz való hozzáállása, ami számomra tökéletesen letükrözi az átlag ember gondolkodását is. Még a te kérdésed is valahol sugallta azt, hogy az asszony dolga a gyerek intézése és ehhez a munkahely alkalmazkodjon, miközben a gyereknek jó eséllyel van egy apja is, akinek ugyanúgy alkalmazkodhatna a munkahelye. Itt gyakorin is számtalan kérdés születik nap, mint nap, aminek az eredője az, hogy apuka reggel elmegy, este hazajön, a kölkét 2x feldobja a levegőbe, azt mindenki hagyja békén, mert fáradt. Ha valóban létezne a munkamegosztás intézménye és nem csak a nő részéről lenne áldozat a kompromisszumos munka, hanem apuka is ki tudna alkudni például egy olyat, hogy esetleg kicsit előbb eljöhessen, hogy elhozza a gyereket az oviból, már egyszerűbb lenne ez a kérdéskör is. Teszem hozzá, sok külföldi ország van, ahol ezekkel is segítve vannak a nők, konkrét példa van a környeztemben ,ahol például apuka maradt otthon fél év után a gyerekkel, mert anyukának olyan volt a munkája, hogy kellett visszamenni dolgozni. Az átlag magyar férfi hozzáállása sem túl támogató, az sosem merül fel, hogy ő hozzon áldozatot, kezdetektől fogva a nő gondja az, hogy neki nincs munkája a gyerek miatt, holott ez elvileg mindkettejüket kellene érintenie és ketten együtt kellene rá megoldást találniuk.
"Egyrészről mikor lehivatkozzuk, hogy "külföldön" bezzeg van, akkor kihagyjuk azt a tényt, hogy az ilyen jellegű részmunkaidős állások nagy része magasan kvalifikált nőknek szól, akik kellőképpen nélkülözhetetlen tudással rendelkeznek ahhoz, hogy megérje a cégeknek foglalkoztatni őket még ilyen formában is"
Tévedés. Hollandiában kb bárki előtt nyitva áll q reszmunkaido. Mehetsz kasszazni heti minimum 4 órától egészen 40 ig. McDonald's szintén bármilyen heti oraszamot képes adni, sőt, miután a többség 7/24-ben van nyitva, bármilyen időszakban is. Postás heti 4oratol felfelé, itt ráadásul a munkaidő olyannyira nem kötött, hogy az egyetlen előírás az, hogy 17ora előtt kész legyél. Fodrász, kozmetikus szintén maga osztja be az idejét. Konkrétan nem is tudnék olyat mondani, ahol nincs lehetőség reszmunkaidore és ez teljesen független a kepzettsegtol
A McDonald'sban és a postán itthon is van részmunkaidős, csak egyrészt abból nem fogsz megélni (ahogy külföldön se), másrészt mucsaröcsöge alsón nincs McDonald's.
Ez egy ördögi kör. Budapesten/megyeszékhelyen hiába van részmunkaidős állás, ha abból ott még mindig nem tudod megfizetni a lakhatásod, vidéken meg ott van a lakhatás, de nincs lehetőséged rugalmasan dolgozni.
A fodrász, a kozmetikus meg a körmös itthon is úgyanúgy magának osztja be az idejét, ez a probléma leginkább nem a vállalkozókat, hanem az átlag alkalmazottat érintik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!