Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Költözött ki v.ki közülünk...

Költözött ki v.ki közülünk Svédországba?

Figyelt kérdés

Eddig is fontolgattuk a költözést innen el, de most végérvényesen eldöntöttük, hogy megyünk. Legnagyobb célunk Kanada lenne de az ugye nem olyan egyszerű. Év végéig még biztos maradunk, én addig egy programban dolgozok akiket nem akarok cserben hagyni, így van időnk mindenre felkészülni, esetleg nyelvet tanulni. Viszont az ottani ovi-suli rendszerrel nem vagyok képben, hány éves kortól kötelező, mikor van ovi-suli váltás, stb.

Van egy szeptemberi gyerekünk aki most 5,5 éves, keresünk addig tanárt vagy valamilyen nyelvtanulási lehetőséget (angollal nem lenne gondja, ha valami csoda folytán kanada összejönne). Igazából miatta aggódom csak, hogy hogy fog tudni alkalmazkodni, magunk miatt nem, férjemnek nagyon jó szakmája van én igaz olyannal foglalkozom, amikhez a helyi törvények és jogszabályok ismerete szükséges de EV is vagyok, fotózom, ami egyre jobban kezd beindulni, ha eladunk mindenünket akár évekig ellennénk meló nélkül is (ezt azért írtam, hogy nem csupasz seggre mennénk a segélyért).

Szóval, van-e itt olyan, aki kint él gyerekkel, esetleg hasonló szituban ment ki gyerekkel, mennyire ment gyorsan a kicsinek a beilleszkedés, milyen gyorsan sikerült elsajátítania a nyelvet?

És a legfontosabb kérdés, nem bántátok meg, hogy ezt választottátok? Szerettek ott élni?

2022. ápr. 4. 22:56
1 2 3 4 5
 1/47 anonim ***** válasza:
0%
Tök jó hogy egy véleményen vagytok, a férjem nem akar kiköltözni
2022. ápr. 4. 23:32
 2/47 A kérdező kommentje:
annyira amúgy én sem. Vagyis tök szívesen élnék itthon, szeretem a hazámat, a kultúrát, itt a család, a minden. Viszont ez az elbutult embertömeget már nem tudom tolerálni. Ráadásul én látom a legalját, akinek minden jár, meg sorbaáll a segélyért, és sajnos ők vannak többen...
2022. ápr. 4. 23:43
 3/47 anonim ***** válasza:
63%
Az én párom svéd és pont ő költözött hozzám Magyarországra mert annyira elharapodzott már kint az erőszak hogy a szuletendo gyerekunk biztonsaga érdekében nem mertünk kiköltözni.
2022. ápr. 5. 00:11
 4/47 anonim ***** válasza:
89%

2013 óta lakok Svédországban. 6 éves kortól van iskolaköteletettség (16 éves korig). 10 éves az általános iskola ( 1 év felkészült osztály+ 9 év), utána 3 év a gimnázium.

Nálunk még nem aktuális a téma mivel a nagyobbik gyerek is csak 4 éves, de a többnyelvűség a bölcsődében/óvodában egyáltalán nem okozott gondot neki. Ha az angol megy, akkor meg végképp nincs gond. Itt mindenki jól beszéli a nyelvet és vannak angol nyelvű iskolák is, amik a svédek körében is népszerű.

Én nem bántam meg, hogy itt vállaltunk gyereket, de a kapcsolattartás a családdal, valamint annak hiánya azért megnehezíti a dolgot

2022. ápr. 5. 07:07
 5/47 anonim ***** válasza:
14%
Jó utat, csak nehogy itt maradjatok ti is mint 2010 óta oly sokan ! ☺️
2022. ápr. 5. 07:15
 6/47 anonim ***** válasza:
37%

Ha valaki, én aztán utálom ezt a kormányt, de ez a rendszeres, 4 évenkénti hiszti, hogy "na, akkor most már tényleg csomagolunk" olyan nevetséges... Mégis mi változott tegnapelőtt óta? Semmi. Pont ugyanolyan lesz minden, ahogy eddig volt. Ha 12 évig megfelelt, röhejes most hirtelen egymást hülyíteni hogy akkor menni kell.

Félre ne értsetek, lehet külföldre menni, mi is voltunk, de ennek, főleg gyerekkel, kicsit átgondoltabb és megalapozottabb lépésnek kéne lenni annál, mint hogy 12 év után hirtelen nem tetszik a miniszterelnök feje. (Miért, eddig tetszett?)

2022. ápr. 5. 08:15
 7/47 anonim ***** válasza:
88%
Csak kíváncsiságból kérdezem, miért pont Svédország? (Mi Luxemburgban élünk, a kisfiunk már itt született.)
2022. ápr. 5. 10:31
 8/47 A kérdező kommentje:

Nem, eddig sem tetszett, de eddig bíztunk benne, hogy nem ennyire buta az ország lakossága, hogy nem lehet ennyire megvezetni és átvágni a nagyobb részét. De sajnos lehet. Ha most nem volt váltás akkor sosem lesz. Igen, pont ugyan ilyen lesz minden. Pont 1,5 év lesz a várólista egy műtétre, pont a fejünkreszakad az SBO-n a plafon (átéltem, hogy csöpögött a víz a kórteremben az ágy melletti vödörbe), pont ugyan ennyire nem lesz normális pedagógusgárda. És pont most lett elegem abból, hogy nem is bízhatok benne, hogy ez változna. Csak ennyi a bajom. 8 éve még fiatalok voltunk, talán még el is hihettük, hogy nem lesz annyira sz.r. 4 éve azt láttuk, az ellenzék együtt több szavazatot kapott mint ez a tetü banda, így reménykedtünk, ha tényleg összeállnak, megverik őket de legalábbis nem lesz 2/3. Lett. Nekünk meg elegünk lett. Ennyi

Miért svédország? Ahogy utánaolvastunk, jó az eü, jó a sulirendszer, legkevesebbet fizető 2 munkahellyel is vígan meg lehet élni, nálunk a férjemnek jó szakmája van, amivel iztosan tudna dolgozni, én ugyan szocmunkás vagyok, de mellette fotós szakmát is szereztem, így én sem lennék elveszve. Ha mindent eladunk, a megtakarításainkkal együtt akár évekig ellennénk úgy is, ha nem találnánk semmilyen munkát (nyilván a mihamarabbi folyákony beszéd és a munkahelyszerzés a cél).

2022. ápr. 5. 14:07
 9/47 anonim ***** válasza:
90%
Az eü pont hogy szar svédországba, persze gyönyörűek a kórtermek,meg jó a kaja, HA sikerül bekerülni,mert konkretan telefonos ügyelet van kb.tehát nem olyan mint itt,hogy besétálsz a sürgősségire,és bár vársz 8 órát,de 8 óra múlva legalabb megvizsgálnak.
2022. ápr. 5. 14:11
 10/47 anonim ***** válasza:
83%
Egyetertek, az eü kifejezetten szar svedorszagban!
2022. ápr. 5. 14:16
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!