Hogyan dolgozzam fel, hogy a gyerekem autista?
Soha nem fogja nekem mondani tiszta szívből, szeretetből, hogy anya, szeretlek, hagyjál békén, nem érdekelsz, menj ki a szobámból, a barátaimmal akarok beszélni, egyedül akarok lenni, bulizni akarok menni.
Az is kérdéses, hogy egyáltalán megtanul beszélni. Semmi szeretetet nem ad, az empátia szintje nulla, elvan a saját világába.
Úgy fáj, hogy nem vihetem le a játszótérre, mert nem tud ott normálisan viselkedni.
A diagnózissal nem jobb lett, csak rosszabb.
A diagnózisig volt remény, de már nincs. Foglalkozáson tanítják neki, hogy kell járni. 4 éves.
Így van kérdező, magához mérd, ne a nagykönyvhöz, ne más gyerekéhez. Nekem is ez volt a legnagyobb kihívás, mert hogy az Icuka kis Noelje már szalad és beszél, enyém meg nem. Tudom milyen borzasztó nehéz ez. De ezt el kell engedni, és arra kell figyelni, hogy az én kis Bélám meg a múlt héten nem nyúlt a játék után, ma már igen, és ez fejlődést mutat. Tehát ügyes, próbálkozik, és javul valamelyest.
Az hogy már mászik, és nem kúszik fejlődés egyértelműen, ami reményre ad okot bőven, kitartónak és nagyon nagyon türelmesnek kell lenni, és százezerszer elgyakorolni mindent.
Az enyém se hallgatott pl a nevére, nem hajtott végre egy utasítást sem 3 évesen. Most 6 éves és épp a napokban sikerült végrehajtani az ülj le a székre dolgot. 20 milliószor gyakoroltuk, 3 év alatt sikerült, de legalább sikerült. Ő sem beszél, de nem keseredem el, ugyanúgy olvasok neki, ugyanúgy beszélek hozzá, aztán remélem egyszer csak kibök valamit. Ha nem, hát nem, ez van, azzal hogy kiborulok és gyerek módra hisztizek, mert nem az a gyerek jutott nekem, amit megálmodtam évekkel ezelőtt, nem segítek sem magamon sem a gyermeken.
Mi, sérült gyerekek szülei ezekbe szoktunk kapaszkodni. Erre kell átállítani az agyad, és ha ez sikerül, akkor a legapróbb fejlődési mérföldkőnek is fogsz örülni, és fogsz örömöt lelni a gyerekben is.
Egyébként 3 hónaposan még nem kell kuszni, 5 hónaposan se kell tudni még mászni.
A fejlesztési terápiákat nézd, keresd a lehetőségeket, mivel tudjátok őt felhúzni a szintjére.
Viszont, ha a mozgással is van gond, az nem autizmus, legalábbis nem csak az. Milyen fejlesztésekre jár?
Otthon milyen feladatokat csináltok?
Autistaként qrvára unom már, hogy állandóan ti vagytok a mártírok, a szülőket kell sajnálni. Eszetekbe nem jutna mi hogy éljük meg. Min megyünk keresztül.
Nekem 2 neurotipikus bátyám van. Messze én voltam a legprobléma mentesebb. Nem volt mit feldolgozni a szüleimnek. Nem mindegyikünk úgymond gyagyás. Azt is kikérem magamnak, hogy nem vagyunk képesek empátiára és szeretni. Ez nem igaz. Tudunk szeretni és ragaszkodni, de csak azt, aki megérdemli és biztonságot ad nekünk. Feltétel nélkül nem jött a szeretet csupán azért, mert anyámból bújtam ki. Kiérdemelte. Ha te lennél az anyám, én sem ragaszkodnék hozzád azok alapján, amilyen képet rajzoltál magadról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!