Mit tennétek, ha behoznák azt a szabályt, hogy szülés után 6 héttel vissza kell menni dolgozni, mint más országokban, és megszűnik a csed, gyed, gyes, csp?
Igen, úgy en bloc dolgozni se kötelező, éhen is halhatsz.
Itthon is nagyon ritka már az, aki megengedheti magának, hogy 3 évig otthon maradjon a gyerekkel. Legalábbis az én környezetemben 2 éves koruk után visszamegy az anyuka dolgozni.
Kérdésedre válaszolva: ha itt is ezt szokta volna meg a társadalom, akkor ez lenne a természetes. Hirtelen bevezetni viszont nem igazán lehetne, abból óriási felháborodás lenne. Legfeljebb fokozatosan csökkenthetnék, mint ahogy a nyugdíjkorhatárt emelik lassan, de biztosan.
Semmit, nem mennék vissza bejárós munkahelyre.
Nem keres milliókat a férjem, de kijövünk belőle, én pedig a kisvállalkozásommal ki tudom egészíteni kicsit.
2!
Nem hát. Gyereket se kell vállalni.
Sehol sem kötelezik az anyákat arra, hogy 6 hét után visszamenjenek dolgozni, ez egy ordas nagy baromság. A legrosszabb, ami történhet ilyenkor, hogy elveszíti a munkahelyét, de akkor meg kap általában segélyt.
Nem ismerek minden országot, UK-ban éltem, ott így volt: fizetett szülési szabadság 9 hónap+3 hónap fizetetlen, amikor még tartják a helyedet a munkahelyeden. Ingyenes ovi 3 éves kortól (nagyon rászorultaknak 2 éves kortól) napi 3(!) órában. Ez alatt, illetve napi 3 órán túl kőkeményen fizetős. Aki nem dolgozik, az a gyereke 5 éves koráig jelentős összegű segélyt kap (Income Support).
Valahogy nem rohannak ott sem vissza tömegek dolgozni, legalábbis olyan munkakörbe nem, ami keveset fizet.
Az, hogy nem lenne gyed, nem jelentené azt, hogy kötelező visszamenni dolgozni.
És "külföldön" sincs így, én max az USA-ban tudom, hogy így van, de ott meg munkahely függő, hogy mennyi szülési szabit adnak, adhat többet is.
Egyébként én egy évben simán kiegyeznék, majd egy évig gyed + 4 órás munka, két év után meg vissza teljes munkaidobe. Ha lett volna ilyen opció a munkahelyemen, hamarabb visszamentem volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!