Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért érvelnek azzal, hogy a...

Miért érvelnek azzal, hogy a nevelésben a testi fenyítést nem lehet alkalmazni?

Figyelt kérdés

Azt aláírom, hogy kisgyereket tényleg nem kell bántani, de ilyen nagyobb gyerekeknél (10-12 éves) már nem vagyok biztos benne, hogy ez igaz.

Azt tudom, hogy hatalmas nagy divat lett most a pszichológia részéről az, hogy a testi fenyítést nem lehet alkalmazni, sőt, aki olyan nagyon modern szülő akar lenni, az feltehetően még csak durva szavakkal sem illeti a gyerekét. A baj csak az, hogy a szakértők nem értik (vagy nem akarják megérteni), hogy vannak gyerekek, akik egyszerűen nem értenek a szép szóból.

Szóval vagy a szülő lép fel határozattan ellene, akár durván, vagy ha nem, akkor majd jön egy másik, erősebb gyerek, akinek elege van belőle, és jól megveri. Aztán utána már ő is kedvesebb lesz.

2021. dec. 1. 19:49
1 2 3 4 5
 21/42 A kérdező kommentje:

Nézd, felőlem nyugodtan szólhatsz a moderátornak, hogy vesse össze a kérdésemet azokkal, amiket te megjelölsz. Csak aztán nehogy visszafelé süljön el a dolog, hogy 1. amiért offolod a topikomat, 2. amiért rágalmazol, személyeskedsz, te kapj moderálást.

Felhívnám a figyelmed arra, hogy az oldalon tilos a provokáció. Tarthatjuk egymás véleményét hülyeségnek, de te kezdesz átlépni egy határt.

2021. dec. 1. 21:10
 22/42 A kérdező kommentje:
Igen, véletlen. Én is 57%-on állok, de ritkán jövök ide. Más rovatokban szoktam lenni, amiker a moderátortól is megtudhatsz, ha lecsekkoltatsz vele. Viszont jelentettelek provokáció miatt. Sorry.
2021. dec. 1. 21:15
 23/42 anonim ***** válasza:
86%

Minden értelmes, gerinces felegyenesedett ember tudja, hogy az erőszak, testi fenyítés soha nem megoldás semmire.

Sem férfi nőt, sem férfi férfit, sem nő férfit, sem nő nőt, sem gyerek felnőttet, sem felnőtt gyereket nem verhet.

Sajnálom, ha te maradi vagy, vagy az intelligencia hányadosod nem ér el egy bizonyos értéket, emiatt nem érted, hogy mi ezzel a baj. Te vagy az a tipikus ember, akit nem lehet meggyőzni, mert beszűkült.

2021. dec. 1. 21:31
 24/42 A kérdező kommentje:

Lehet, neked van igazad, és tévedek. Ettől függetlenül nem mondom magam unintelligens embernek, hiszen tévedni emberi dolog. A téma meglehetősen terjedelmes, és nincs időm arra, hogy ezzel foglalkozzak részleteiben.

Valóban jó lenne egy erőszakmentes világban élni, ezzel azonban nem tudok egyetérteni. Én úgy gondolom, vannak emberek, akikkel szemben határozott fellépés kell, ami időnként az erőszakban is megnyilvánul.

Többségében a megbecsült, illetve domináns embereknek nincs szükségük erőszakra. Na nem azért, mert ők olyan kenyérre kenhetően kedvesek. Hanem azért, mert olyan kisugárzásuk van, hogy az erőszakosok nem mernek velük kötekedni. Az erőszakos gyerek/felnőtt mindig azt keresi, hogy ki az, akin uralkodhat, mert az eltorzult személyiségében akkor érzi magát toppon, ha a gyengébbeken zsarnok módjára uralkodhat.

Ha alapvetően gyenge személyiség valaki, akkor - hacsak nem akar csicska lenni - erőszakra fog sor kerülni, ami a testi sértésben is megnyilvánulhat. Egy csendes diák nagy eséllyel lesz az erőszakos diák célpontja. Ez a magyarázata annak is, hogy tanárokat is megverhetnek, mert gyenge jellemek (persze nem mindegyik). A domináns és a megbecsült embernek azonban nem kell erőszakot alkalmazni, mert az erőszakosok őket nem tartják ellenfélnek.

Tehát, ha egy erőszakos diáknak domináns apja van, akitől kapott már egy orbitális nagy pofont, akkor kisebb eséllyel fog terrorizálni másokat. Azért, mert fél az apjától. Ha az apja olyan "jó fej", akkor meg nagy ívben fog tenni rá.

El kellene felejteni tehát azt, hogy mindenki lehet jó fej. Nem, nem lehet. Ezt talán már a rómaiak is tudták, akik simán leverték a lazadásokat.

2021. dec. 1. 22:57
 25/42 anonim ***** válasza:
100%
Nincs időd ezzek foglalkozni, de ideírsz egy fél oldalas választ... :D na mindegy, sajnálom a leendő gyerekeidet. Ha elfogadosz egy tanácsot: próbálj meg velük bizalmi kapcsolatot kialakítani a kezdetektől, és nem kell jó eséllyel megverned 12 évesen. Akinek csak ez az eszköze egy kiskamasznál fegyelmezésre, az jó eséllyel valamit elrontott korábban.
2021. dec. 2. 02:43
 26/42 anonim ***** válasza:
100%

Olvasd el az Erőszakmentes kommunikáció c. könyvet! Talán kapsz néhány tippet, hogy hogy lehetne másképp.

A verés meg mindenkire másképp tud hatni. Van aki pont azért lesz erőszakos, mert verték otthon. És sokkal több ilyen van, mint gondolod. (De ennek is megvan a pszichológiai háttere. Az hogy te hitkérdést csinálsz egy tudományból, és közlöd hogy nem hiszel benne, attól még létező dolog marad)

2021. dec. 2. 06:44
 27/42 anonim ***** válasza:
0%
Egyébként évezredeken keresztül így nőttek fel generációk, hogy testi fenyítéssel is voltak nevelve. Talán kb a 90-es évektől kezdődően kezdett el elítélendővé válni. Fel is nőtt már egy jól elb*szott generáció. A férjemen és a testvérein látom, akik sosem kaptak egy atyait, hogy milyen neveletlenek egyébként, hiába felnőttek. Ha valami nem úgy van, ahogy azt ők elképzelik, mind hisztiznek. Van közöttük több droghasználó és bűnöző is. Nagyon elrontották őket (a férjem ezt be is látja). Na ez a generáció kezdi azt a nézetet vallani, hogy a gyereket büntetni sem szabad. Épp erről néztem a napokban egy videót a partizánon. A videóban résztvevők igen nagy százaléka egyáltalán nem bünteti a gyerekét. Ezek a gyerekek pedig kikerülnek egy olyan világba, ahol törvények/jogszabályok vannak és következmények (pénzbírság, felfüggesztett szab.vesztés, szabvesztés stb.). Szerintem 20-40 év múlva már azért fogják a nagy liberális szülők oltogatni a többit, ha egyáltalán büntetni merészelik a gyerekeiket. Csak ezeknek a gyerekeknek igen nehéz lesz felnőttként betartani a szabályokat, ha nincs beléjük nevelve egy bizonyos kontroll.
2021. dec. 2. 06:56
 28/42 anonim ***** válasza:
78%

Senki nem mondja, hogy nem kell határokat szabni, büntetni, szankcionálni bizonyos viselkedéseket, de erre nem a fizikai fölény kihasználása mellett a verés a megoldás.

A szülők azért folyamodnak könnyen a testi fenyítéshez, mert egy sokkal gyengébb gyereknek pofont adni marha könnyű. Azért nagyon érdekes, hogy az értelmes felnőttek egymás között nem erőszakkal rendezik a nézeteltéréseiket. Az hogy ugyanezen emberek között meg simán van, aki veri a gyerekét, mert azt érzi megteheti, az csak arról tanúskodik, hogy eszköztelen. Fingja sincs hogyan kéne úgy gyereket nevelni, hogy ne kelljen erőszakhoz folyamodni. Ez nehéz, mert nincsenek ilyen szülői mintáink legtöbbször, ezért ezeket tanulni kell. És a legtöbben ebbe nem fektetnek energiát, azt se tudják, hogy van ilyen. Illetve még utána is nehéz, mert a felfokozott lelki állapotban, ami sokszor adódik a gyerekkel való konfliktus során, tudatosnak kell maradni és figyelni rá, hogy hogyan kommunikáljunk és ne köszönjenek vissza a régi bevésődések.

A "liberális" nevelést meg ne keverjük össze a laissez faire-rel.

2021. dec. 2. 09:24
 29/42 A kérdező kommentje:

Ha, lenne időm, akkor többet is írtam volna.😅

Mélysegeiben a témával viszont tényleg nincs időm foglalkozni, ezért nem is tudok már reagálni az előbbi kommentekre. De köszönöm a válaszokat. Majd talán még 1-2 rövid kommentig visszanézek.

2021. dec. 2. 10:22
 30/42 anonim ***** válasza:
64%

Az is egy véglet volt, mikor még külön el is verte a szülő a gyereket, ha az ment az utcán és eltaknyolt, és az is egyfajta véglet, ami most van.

Én azt gondolom, hogy hiteltelen az a szülő, akiben néha nem durran el valami, ráadásul ezzel nem is a való világra készíti fel a gyereket, mivel a való világban nem fog mindenki mosolyogva ölelkezni, ha hisztériás rohamot kapunk és éppen az lesz hosszú távon a baj, hogy nem tanul meg a gyerek kezelni egy konfliktust, vagy egy olyan szituációt, ahol a másik valamiért frusztrál, ideges.

Én azt gondolom, hogy van az a helyzet, amikor elcsattan az a bizonyos atyai pofon. Ilyen például a jól ismert "kitépi magát az ember kezéből" a gyerek és kirohan a forgalmas útra. Aki ezt a helyzetet higgadtan kezeli, azt én nem tartom normálisnak, elvégre az nem egy elfogadható szituáció, hogy a gyerekem éppen készül megöngyilkolni magát. Itt igenis normális ember ideges lesz, üvölt, esetleg kezet is emel.

De az a korszak, amikor úgy mentél haza, hogy kaptál egy jó nagy körmöst és ezért még az apád is jól elvert - ezzel nem tudok egyetérteni. Eleve nem értem, hogy hogyan fajul bármi odáig, hogy a tanárnak már csak a testi fenyítés marad nevelési eszközül, de én szülőként süllyednék el szégyenemben, ha ilyesmi derülne ki a gyerekemről, mivel az a véleményem ,hogy a tanár dolga megtanítani neki írni, olvasni, számolni, az enyém pedig, hogy hogyan viselkedjen az aktuális társadalmi normáknak megfelelően, ahogyan az is az én feladatom, hogy reggel elkészült házival, megtanult leckével engedem el, és nem teszek úgy, mintha életem legnagyobb meglepetése lenne, mikor a gyerek figyelmeztetővel az ellenőrzőjében érkezik haza, miszerint már hetek óta nem ír leckét.

Vannak helyzetek, ahol elfogadható egy tasli, de az is igaz, hogy nem megoldás mindenre. Ha a szülő hiteltelen, ha olyat vár el a gyerekétől, amit maga sem tett meg soha, akkor attól, hogy jól elveri, még nem lesz a gyerek lelkesebb aziránt, hogy megcsinálja.

2021. dec. 2. 11:16
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!