Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Attól tartok, hogy ha gyereket...

Attól tartok, hogy ha gyereket vállalunk, azért megy tönkre a kapcsolat, ha pedig nem vállalunk, akkor azért. Érez még így más is? Mit lehet ezzel tenni?

Figyelt kérdés

Alapvetően segítő szándékú válaszokat várnék.

A párom (férfi) 38 éves, én nemsoká 31. 2 éve vagyunk együtt, ősszel házasodunk.

Minden a legtökéletesebben rendben van köztünk, maximálisan elégedett vagyok a kapcsolatunkkal, anyagi gondjaink sincsenek.

Már a kapcsolat elején megbeszéltük, hogy mindketten házasságban, gyermekkel képzeljük el az életünk.

Tudom, hogy jó apa lenne, mindig elérzékenyülök és azonnal belevágnék a dologba, mikor meglátom egy kisgyermekkel foglalkozni.

Tehát abszolút nem az a gondom, hogy a páromban nem bízom.

Akkor mi a gond?

Egyrészt későn ismerkedtünk meg, ami miatt úgy érzem, hogy túl kevés időt tudtunk kettesben tölteni. Imádunk utazni, ezalatt a nem túl hosszú idő alatt és a covid ellenére is sok helyen jártunk. De egyszerűen kevésnek érzem. Nem amiatt, hogy "mi van, ha nem ismertem meg eléggé?", hanem annyira szeretek vele lenni, hogy úgy érzem, nem akarok még osztozni rajta senkivel. Ha gyerekünk lesz, egy csomó dolog ugrik, ahová még szerettem volna eljutni. Persze, lehet mondani, hogy gyerekkel is lehet utazgatni, de biztos vagyok benne, hogy pár hónapos/éves gyerekkel nem fogok világ másik felére repülni.

Illetve ahogy szétnézek a gyermekes ismerőseim között, látom, mennyire nehéz. Alig van idejük magukra, a kapcsolatukra. Több a veszekedés, a vita, még olyan pároknál is, akik amúgy jól működnek együtt.

Ha ennyi kétségem van, akkor miért nem várunk vele és kész?

Ennek is több oka van.

Egyrészt a párom már 38, én sem leszek fiatalabb. Ráadásul van egy nőgyógyászati problémám, ami miatt feltehetőleg nem fog olyan könnyen menni a teherbeesés, nagy eséllyel orvosi segítség is kelleni fog. Szóval tartok attól, hogy ha tologatom még 2-3 évig a dolgot, akkor a végén nem fog összejönni.

Tudom, hogy egy lombik program is mennyire meg szokta viselni a kapcsolatokat, nem hogy az, ha a végén esetleg nem is sikerül.

Tehát ott tartok, hogy a gyerekvállalástól is félek, meg attól is, hogy ha végül nem sikerül, akkor emiatt távolodunk el egymástól.

Párommal már finomat beszélgettünk erről, ő próbál nyugtatni, hogy ha nem jön össze, akkor is inkább velem gyerek nélkül, mint mással gyerekkel.

Csak én vagyok ilyen hülye, vagy más is érzett már így? Mi segített? Hogy döntötte el, mi legyen?

2021. aug. 25. 20:23
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
91%
Én mindenképp várnék 2-3 évet. Ez alatt ki lehetne elégíteni a vágyaidat. Manapság 40 évesen sem ritkaság apukává válni. És nem kellene az egészségügyi problémákon előre rágódni.
2021. aug. 25. 20:57
 2/14 anonim ***** válasza:
12%
Örökbe fogadás ? Mármint házasság stabil anyagi háttér kapnátok és vele utazni is lehet ha mondjuk 1-2 évest fogadtok örökbe
2021. aug. 25. 20:59
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Én is várnék még egy 2 évet minimum. Szerintem akkor vállaljatok, ha leküzdhetetlen az érzés. Ha negatív érzésed van a babával szemben megkeserítheti a szép pillanatokat. Pl én nagyon nagyon akartam, egyből összejött, mégis azt éreztem mi van ha vége az életemnek? Mi van ha innentől nem leszek én. Na most képzeld el ezt ha nem is teljes gázzal akarod. Élvezzétek a boldog kettesben töltött perceket és ha mindketten késznek érzitek magatokat akkor vágjatok bele.
2021. aug. 25. 21:02
 4/14 anonim ***** válasza:
82%

Én nem vagyok meglepve a problémádon. Manapság azért elég bizonytalan világot élünk és az is felfordult a feje tetejére. Én is félek a gyerekvallalastól. Azért mégis csak 20-25 év szinte teljes elkotelezodes és nem igazán tud kiszallni belőle az ember. Ha meg beteg lesz, az még inkább hazavágja a családot.

Viszont félelemben sem elhetumk örökké.

Esetleg pszichológuson nem gondolkodtál, hogy segítsen feltarni a probléma gyökerét?

2021. aug. 25. 21:06
 5/14 anonim ***** válasza:
95%

Persze, örökbefogadas.

Bizonyítottan meddő párok is éveket várnak gyerekre...

A procedúra sem 2 perc meg egy aláírás egy nyomtatványra.

Én várnék a helyedben még 1-2 évet.

Manapság szinte minden párnak vannak egészségügyi gondjai. Mindkét oldalról érdemes megerositeni a dolgokat, kivizsgálás, emellett mozgás, egészséges életmód.

Nekünk 7 év után lett gyerekunk, a férjem 39 volt, mikor született a lányunk, szóval a "kora" miatt lehetett volna hamarabb, de így sokkal jobb volt.

Beszélgessetek sokat, 2 év még nem túl sok, érdemes minél többet megtudni egymásról, családhoz, gyerek témákhoz való hozzáállásról,persze nem erőltetve :)

Én pl szintén féltem, mert a férjem apa nélkül nőtt fel, egyáltalán nem volt férfi minta előtte, mégis remek apa lett, de már gyerek előtt is sokmindent átbeszeltunk a témával kapcsolatban

2021. aug. 25. 21:34
 6/14 A kérdező kommentje:

Mindenkinek köszönöm a válaszokat! Szívesen fogadom a további hozzászlólásokat is.

1.: Nehéz nem előre rágódni az egészségügyi problémákon, mivel egészségügyben dolgozom, elég jó rálátásom van a dologra. Igazából nem előre aggódom, csak szimplán reálisan nézem a dolgokat. Ha nem szedek fogamzásgátló tablettát, akkor évente 1-2 menzeszem (és ezzel ovulációm van) össz-vissz. Ezen nyilván a tabletta sem segít, csak amíg szedem, elfedi a gondot. Pcos-em van, igyekszem diétázni, sportolni, ami a kezelés alapja lenne, de eddig sem sokat használt.

Viszont amíg nem akarunk tutira belekezdeni a gyerekvállalásba, addig nem szeretném abbahagyni több ok miatt sem.

Ilyen háttérrel abban reménykedni, hogy majd 2-3rv múlva az első védekezés nélküli szexből gyerek lesz, eléggé naivitás lenne.

2. Első sorban saját gyerekét szeretnénk, ha már valallunk. Nem zárom ki az örökbefogadást, de nálunk csak a gyerekvállalás sikertelensége esetén jönne szóba. És olyan helyekre, ahova szívesen utaznék, 1-2 éves gyereket sem vinnék.

3. Nektek is 7 év volt, és akkor volt a férjed 39. Az enyém most lesz annyi. Ha 7 év után sikerül csak, már 45 lesz. Azért nagyon nem mindegy szerintem. Persze, a férfiak sokáig vállalhatnak gyereket, az apja is 42 évesen vállalt az új párjával, fiatalos is egyébként, de azért szerintem kicsit késői.

Ismerjük egymást,azzal tényleg nincs probléma.

Ha biztosan lehetne tudni, hogy amikor gyereket akarok, maximum fel éven belül sikerül és még is születik, akkor simán azt mondanám, hogy várok 32-33 éves koromig. De ezt senki sem tudja garantálni.

Pont az a gond, hogy attól félek, ha tovább tologatom, a végén nem jön össze. Kolléganőm így járt, lassan 42 és a 7. lombikja jön.

2021. aug. 25. 22:40
 7/14 A kérdező kommentje:
Az utolsó részt az 5. Kommentelőnek szántam. :)
2021. aug. 25. 22:40
 8/14 A kérdező kommentje:

3. Válaszadó: attól félek, hogy az a mindent elsöprő érzés esetleg sosem jön el. Mindig is gyerekkel képzeltem el az életem, szoba sem került soha, hogy ne legyen, de valahogy mindig tolódik a dolog. 18 évesen azt gondoltam, hogy majd 25 évesen, 25 évesen azt, hogy majd 30 évesen, most meg legszívesebben azt mondanám, hogy majd 33 évesen. Csak ki garantálja, hogy menni fog? Vagy hogy akkor majd valóban meglesz az érzés. Nyílván a páromat sem akarom átverni. Annyira várom már azt az átütő "azonnal gyereket akarok" érzést, de valahogy csak nem jön. Csak egy-egy pillanatban, mikor gyerekkel látom a párom :D

És igen, már a pszichológus is megfordult a fejemben :)

2021. aug. 25. 22:45
 9/14 anonim ***** válasza:
Jól látod a helyzetet, valóban nem könnyű, nálam sosem jött el az a "most azonnal anya akarok lenni" érzés, 36 évesen szültem, a világ legcsodálatosabb dolga és vállald be, de tényleg nem egyszerű a párkapcsolatot normálisan fenntartani gyerek mellett, utazni pedig lehet, csak kb. minek, ha úgyse csinálhatod, amihez kedvetek van.
2021. aug. 25. 23:05
 10/14 anonim ***** válasza:
74%
5-ös, bár nem ide tartozik, de írtál valamit, amit most kommentelnem kell. Az, hogy valaki bizonyítottan meddő, az nem jelent semmit az örökbefogadásnál. Magyarországon elég sokminden rosszul működik, de azt el lehet mondani, hogy nem a örökbefogadóknak adnak gyereket, hanem a gyereknek keresnek szülőket. Az senkit nem érdekel, hogy te (illetve bárki, aki örökbe akar fogadni) mennyit vársz egy gyerekre, és amúgy mennyire nincs esélyed sajátra. Vannak minimumkövetelmények, ha azokat teljesíted, akkor felkerülsz a listára. Aztán ha van egy örökbefogadható gyerek, akkor megnézik, hogy a listáról melyik szülők lennének őt képesek a legjobban szeretn, ellátni, stb.
2021. aug. 26. 00:03
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!