Miért retardáltak a mai gyerekek?
Pontosítom a kérdést : miért retardált a mostani kisgyerekes szülői korosztály? Mert nem szerencsétlen gyerek hibája, hogy olyan amilyen.
Rengeteg ismerősöm van, aki most épp kisgyermeket nevel és nagyon kevés kivételtől eltekintve elég elkeserítő a helyzet. Nem csak én állítom ezt, találkoztam az általános iskolai osztályfőnökömmel, aki most vonult nyugdíjba és ő is megerősített ebben. Konkrétan iskolaérettségi problémák hadával kell szembenézniük, alapvető készségek (fenék kitörlés, cipő felvétele - nem ám bekötése, villa megfelelő használata) hiányoznak. A gyerek nem tud nyugodtan megülni, figyelni 1 percig sem. A tabletet bezzeg nyomkodja órákig. A tanárnő állítása szerint a 2008-9 után született gyerekeknél exponenciálisan nőttek a gondok. Úgy hívja őket, hogy “tablet-generáció”.
Úgy fogalmazott, hogy a 2000 előtt születettekkel nem volt semmilyen probléma, aztán ott elkezdődött valami. De a mostaniak egyre rosszabbak és rosszabbak. Mik a tünetek?
- A kukaság. Népbetegség lesz lassan, hogy 2,5 éves koráig nem szólal meg értelmesen a gyerek. A szülei meg ráhagyják. Utána is csak valamilyen hangképzési rendellenességgel, tőmondatokban hajlandó csak kommunikálni.
- Hiszti 0-24. Üvölt a gyerek és ráhagyja. Konkrétan földhöz veri magát bárhol, bármikor. Egyszer próbáltam meg ezt eljátszani, sosem felejtem el milyen leszúrást meg fülest kaptam érte édesanyámtól. Utána nem feszegettem.
- Rongálás. A tulajdon tiszteletének teljes hiánya. Anyuka nem törődik vele, hogy a lakkozott bútoron karistolja a gyerek az evőeszközt - mindezt vendégségben.
- Szobatisztaság. Óvodában már szinte normális, hogy pelenkázzák a lurkókat. Régen volt 1-2 aki bepisilt délután a szundi alatt, de olyan aki éber állapotában nem tudta használni a WC-t, egy sem. Most a 3 évesen pelenkában flangáló gyerek az teljesen normális.
- A mini diktátorok. Konrétan a gyerek irányítja a családot, az ő kénye-kedve szerint történik minden. Még csúnyán sem szabad ránézni, mert milyen traumája lesz. Zéró respektet mutatnak ezek a lurkók az idősebbek felé.
- az önállóság teljes hiánya. Iskolás gyerekek mellett is ott kell strázsálnia valakinek minden egyes percben, nem hagyhatjuk egyedül szegényeket. Teljesen életképtelenek, egy szendvicset nem tudnak maguknak megcsinálni. Óriásbébiket pátyolgat a nagymama amíg bevásárol anyuka kemény fél órán át.
Mi történt, ami ezt eredményezte? A 80’-as, 90’-es évek szülöttei mért így kezdték nevelni a gyerekeiket, amikor ők még nagyrészt normális alapokat kaptak?
Én nem szerettem régen gyereknek lenni.
Nem vagyok öreg, 93-as vagyok, apám alkesz volt, elég sajátos nevelési módszerei voltak,meg a szokásos kb nagyobb tesó neveli a kisebbet feeling nálunk is.
Falun pl semmi sportlehetőség, szakkör sem volt, tengtünk lengtünk az utcán, nem tudom ez nektek miért olyan nagy élmény, 10-12 évesen már cigarettázott mindenki kb. És akkor is ment a bullying már javában, zaklatták a gazdagabbak a szegényebbeket, csomó f*szfej gyerek volt akkor. Borzalom. Kisegítő iskola is volt már.. Az én gyerekemnek sokkal jobb élete van most. Lehet néz mesét, de nem retardált, 3 éves, szobatiszta, folyékonyan beszél stb. Más ilyen gyereket sem ismerek mint akit leírtál..
"Mennyit gondolkozom ezen, te jó ég! 11-12 éves gyerekeket tanítok jelenleg. Elképesztő mennyire kiveszett a gyerekekből a logika, meg a talpraesettség."
Ezt meg tudom erősíteni. Pályakezdőként 13-14 éveseket tanítottam. Én meg voltam 26, tehát azért nem olyan öreg. Konkrétan akkora volt a generációs szakadék közöttünk, hogy ha nem tőmondatban fogalmaztam meg valamit, mint pl. "Vettem kenyeret", hanem kicsit összetettebben, akkor kb. nem értették meg a mondatot. És ez elvileg egy jobb iskolája a városnak.
A probléma oka szerintem sokrétű. Én úgy gondolom, hogy az egyik ok az - összefüggésben a "szent gyermek"-kultusszal -, hogy csak a szülőre hárul a nevelés. Gyerekkoromban ha túlléptünk egy határt, akkor egy idegen felnőtt is simán ránk szólt, aztán persze a szüleink is, hogy "Nézd, még a bácsit is zavarta". Ekkor valóban éreztük, hogy milyen kínos már. Régen a közösség nevelte a gyereket, nemcsak a szülő. Ezzel megtanulta a gyerek, hogy létezik olyan, hogy társadalmi norma, másfelől a szülőnek is könnyebb volt, mert nem kellett 0-24 órában résen lenni, hogy éppen megint mit csinál a kölyök.
Ahogy a 34-es is írta, a közösség törődése hiányzik.
Álközösséget teremtenek, a valódiakat szétzüllesztik, így kapnak a társadalomirányítók alkalmas alapanyagot maguknak.
Rajtunk áll, hogy ne hagyjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!