Miért retardáltak a mai gyerekek?
Pontosítom a kérdést : miért retardált a mostani kisgyerekes szülői korosztály? Mert nem szerencsétlen gyerek hibája, hogy olyan amilyen.
Rengeteg ismerősöm van, aki most épp kisgyermeket nevel és nagyon kevés kivételtől eltekintve elég elkeserítő a helyzet. Nem csak én állítom ezt, találkoztam az általános iskolai osztályfőnökömmel, aki most vonult nyugdíjba és ő is megerősített ebben. Konkrétan iskolaérettségi problémák hadával kell szembenézniük, alapvető készségek (fenék kitörlés, cipő felvétele - nem ám bekötése, villa megfelelő használata) hiányoznak. A gyerek nem tud nyugodtan megülni, figyelni 1 percig sem. A tabletet bezzeg nyomkodja órákig. A tanárnő állítása szerint a 2008-9 után született gyerekeknél exponenciálisan nőttek a gondok. Úgy hívja őket, hogy “tablet-generáció”.
Úgy fogalmazott, hogy a 2000 előtt születettekkel nem volt semmilyen probléma, aztán ott elkezdődött valami. De a mostaniak egyre rosszabbak és rosszabbak. Mik a tünetek?
- A kukaság. Népbetegség lesz lassan, hogy 2,5 éves koráig nem szólal meg értelmesen a gyerek. A szülei meg ráhagyják. Utána is csak valamilyen hangképzési rendellenességgel, tőmondatokban hajlandó csak kommunikálni.
- Hiszti 0-24. Üvölt a gyerek és ráhagyja. Konkrétan földhöz veri magát bárhol, bármikor. Egyszer próbáltam meg ezt eljátszani, sosem felejtem el milyen leszúrást meg fülest kaptam érte édesanyámtól. Utána nem feszegettem.
- Rongálás. A tulajdon tiszteletének teljes hiánya. Anyuka nem törődik vele, hogy a lakkozott bútoron karistolja a gyerek az evőeszközt - mindezt vendégségben.
- Szobatisztaság. Óvodában már szinte normális, hogy pelenkázzák a lurkókat. Régen volt 1-2 aki bepisilt délután a szundi alatt, de olyan aki éber állapotában nem tudta használni a WC-t, egy sem. Most a 3 évesen pelenkában flangáló gyerek az teljesen normális.
- A mini diktátorok. Konrétan a gyerek irányítja a családot, az ő kénye-kedve szerint történik minden. Még csúnyán sem szabad ránézni, mert milyen traumája lesz. Zéró respektet mutatnak ezek a lurkók az idősebbek felé.
- az önállóság teljes hiánya. Iskolás gyerekek mellett is ott kell strázsálnia valakinek minden egyes percben, nem hagyhatjuk egyedül szegényeket. Teljesen életképtelenek, egy szendvicset nem tudnak maguknak megcsinálni. Óriásbébiket pátyolgat a nagymama amíg bevásárol anyuka kemény fél órán át.
Mi történt, ami ezt eredményezte? A 80’-as, 90’-es évek szülöttei mért így kezdték nevelni a gyerekeiket, amikor ők még nagyrészt normális alapokat kaptak?
21nél a pont. Elég csak itt benézni a gyerekvállalás kategóriába, elképesztő. Pelenkás gyerekek uralkodnak egész családokon. A szülők, főleg az anyukák, teljesen alárendelik magukat a gyerek minden óhajának.
Illetve mindenre van kifogás. Ha nem fejlődik rendesen, le van maradva, akkor arra rögtön van valami "diagnózis", hogy miért. Lényeg, hogy nem kell tenni semmit, majd "kinövi", "beérik", stb, stb. Emellett viszont agyon vannak dicsérve, minden gyerek "annyira ügyes", "annyira okos", közben meg... Hát... A legnépszerűbb kifogás mostanában ugye a "figyelemzavaros". Ha ez rá van fogva a gyerekre, akkor csinálhat bármit, tombolhat, zajonghat, akadályozhatja 20 másik gyerek oktatását, tök rendben van. Ha meg a tanár szóvá merné tenni, hogy Kevinkével gondok vannak, akkor nem az van, hogy anyuka elgondolkodik, hanem a tanár a hülye.
Volt osztályfőnököm a szomszédom, na ő tudna mesélni. Egyre többet mondogatja, hogy már legszívesebben otthagyná az egészet a francba. Nagyon ki van égve, pedig ő mindig nagyon lelkes, jó tanár volt.
23: az egyik "kedvencem" a szeparációs szorongás. Ezen hetekig bírnak agyalni az anyukák...
WTF...? Teljesen normális, hogy sír két percig, ha otthagyom a nagymamánál, vagy bébiszitternél. Miért kell ebből pszichológiai drámát csinálni...?
Iszonyúan összetett kérdés ez, és millió és egy összetevője van.
1. a gyerekek ingerküszöbe meredeken emelkedik: én 85-ben születtem, és nem is emlékszem, hogy a városunkban lett volna például játszótér. Ma meg mi van? Olyan játszóterek vannak már az egészen kis falvakban is, hogy akkoriban mi még álmodni sem mertünk volna róla. Egyszerűen megunja a gyerek, sokkal több ingert visel el, akkor érzi jól magát, ha a figyelme totálisan le van kötve. Na most a digitális kütyükkel aligha lehet felvenni a versenyt. Oviban még oké, de mihelyst iskolába kerül, szülő legyen a talpán, aki meg tudja teremteni a megfelelő egyensúlyt. És ezen nem segít a digitális oktatás sem, az én 11 éves fiam minden hétköznap 8-13 óra között laptop elől ült, hát, egyre nehezebb arról papolni neki, hogy milyen káros a kütyüzés, ha egyszer kötelező nekik ott ülni órákon keresztül.
2. a szülők: egyrészt nem mindenki való szülőnek, másrészt a nevelés, mint olyan nem egyszerű dolog. Az anya sok esetben magára van hagyva a gyermekneveléssel, tapasztal nélkül, plusz millió okoskodóval. Iszonyú elvárások közepette kell helytállnia. Általában semmilyen helyzetben nincs megfelelő ajánlás, mert annyiféle a vélemény, a kutatás, a WHO is folyton változtatja például a hozzátáplálás menetét.
3. a pénzhajhászás, a megélhetés nehézsége: mi egy 3 fős háztartás vagyunk, legjobb esetben 17:00 körül érünk haza. Kivéve, ha fejlesztésre visszük a gyereket, mert akkor egy héten kétszer is este 8-ra estünk haza. Várt a háztartás, stb.
4. Kormányszintű zsarolás: amit már említett is valaki, a családtámogási mézesmadzaggal rengeteg valójában nemkívánt gyermek született és fog is megszületni. Csak nőni fognak, mint a dudva. :(
5. Az iskolarendszer: valami elképesztő mennyiségű tananyagot nyomnak le a gyerekek torkán. Ráadásul mióta pandémia van, egy tisztességes tornaóra nem volt. Nincs idő a gyerekeknek valóban gyereknek lenni.
6. A mostani szülő generációt felnevelő generációról még szó sem esett. Hiszen akit most itt sokan bírálnak, a 25-35 éves generációt valaki felnevelte ilyenné! Lehet, hogy éppen így nevelődött, mint ahogyan a saját gyerekét is neveli? A legtöbb esetben az ember éppen a szülei mintáját folytatja, ezt tudományos tény.
7. régen is voltak retardáltak. Ők jártak a kisegítőbe, vagy éppen elkönyvelték elsőben, hogy "Hülye vagy, fiam." Pedig lehet, hogy csak diszlexiás volt.
Lehetne folytatni a sort sokáig. Ami biztos, hogy nem lehet csupán a gyerekre vagy a szülőre fogni ezt a jelenséget.
Ennél már csak rosszabb lesz. Majmolják egymást a gyerekek a tiktokon, lekakilják konkrétan hogy egy 20 évvel idősebb embernek trágár szavakat mondanak. Jönnek ezzel a pánszexualitással meg minden ilyesmivel. Annyira unatkoznak hogy már nem tudják mit találjanak ki. Sajnos igen, a normális gyermekek generációja 2000 körül végetért, és mára már csak az ilyen genetikai hulladékok maradtak. Sajnálom ha ezzel most megbántottam valakit, de ez az én véleményem ami addig nem fog változni míg egy normális családdal nem találkozom ahol a gyerek tisztelettel beszél a szüleivel, nem a tableten/tvn/telefonon lóg egész nap, és még sorolhatnám.
Jaj milyen jók is voltak azok az idők mikor kint az utcán fociztunk és kiabáltuk hogy "Kocsi!", amikor a lámpák felkapcsolódása jelentette a takarodót, és amikor még tiszteltük a szüleinket. Felejthetetlen gyerekkor volt, amit sajnos a mai gyerekek sosem fognak megélni. Itt már csak az számít hogy milyen telefonod van, milyen márkások a ruháid, mennyire beszélsz csúnyán a szüleiddel, és hogy milyen menő vagy hogy 12 évesen már nem vagy szűz és dohányzol.
28 szerintem is jobb volt minden régen. Fociztunk, fára másztunk, fogócskáztunk, bogarakat gyűjtöttünk.
Ma meg elmegyek a játszótér mellett és a 8-10 éves kislányok csücsörítve szelfiznek. Az orvosi rendelőben várakozás közben végignéztem, ahogy egy 2-3 éves beszélni alig tudó gyerek fél órán keresztül szelfizik. A saját unokatesóm gyereke idegrohamot kap 2 évesen, ha nem adják oda neki a telefonját (igen, 2 evésen saját telefonja van!!).
Őszintén szólva hányni tudnék ettől az új generációtól és a 'kedves' szülőktől, akik kinevelik őket. Buta, önállótlan robotokat nevelnek, egy értelmes talpraesett mérnök sem lesz belőlük, mert önálló gondolkodásra és feladatmegoldásra képtelenek lesznek. Nem baj, majd a mesterséges intelligencia mindent megold, max gyári munkásokra lesz szükség...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!