Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért retardáltak a mai gyerekek?

Miért retardáltak a mai gyerekek?

Figyelt kérdés

Pontosítom a kérdést : miért retardált a mostani kisgyerekes szülői korosztály? Mert nem szerencsétlen gyerek hibája, hogy olyan amilyen.

Rengeteg ismerősöm van, aki most épp kisgyermeket nevel és nagyon kevés kivételtől eltekintve elég elkeserítő a helyzet. Nem csak én állítom ezt, találkoztam az általános iskolai osztályfőnökömmel, aki most vonult nyugdíjba és ő is megerősített ebben. Konkrétan iskolaérettségi problémák hadával kell szembenézniük, alapvető készségek (fenék kitörlés, cipő felvétele - nem ám bekötése, villa megfelelő használata) hiányoznak. A gyerek nem tud nyugodtan megülni, figyelni 1 percig sem. A tabletet bezzeg nyomkodja órákig. A tanárnő állítása szerint a 2008-9 után született gyerekeknél exponenciálisan nőttek a gondok. Úgy hívja őket, hogy “tablet-generáció”.

Úgy fogalmazott, hogy a 2000 előtt születettekkel nem volt semmilyen probléma, aztán ott elkezdődött valami. De a mostaniak egyre rosszabbak és rosszabbak. Mik a tünetek?

- A kukaság. Népbetegség lesz lassan, hogy 2,5 éves koráig nem szólal meg értelmesen a gyerek. A szülei meg ráhagyják. Utána is csak valamilyen hangképzési rendellenességgel, tőmondatokban hajlandó csak kommunikálni.

- Hiszti 0-24. Üvölt a gyerek és ráhagyja. Konkrétan földhöz veri magát bárhol, bármikor. Egyszer próbáltam meg ezt eljátszani, sosem felejtem el milyen leszúrást meg fülest kaptam érte édesanyámtól. Utána nem feszegettem.

- Rongálás. A tulajdon tiszteletének teljes hiánya. Anyuka nem törődik vele, hogy a lakkozott bútoron karistolja a gyerek az evőeszközt - mindezt vendégségben.

- Szobatisztaság. Óvodában már szinte normális, hogy pelenkázzák a lurkókat. Régen volt 1-2 aki bepisilt délután a szundi alatt, de olyan aki éber állapotában nem tudta használni a WC-t, egy sem. Most a 3 évesen pelenkában flangáló gyerek az teljesen normális.

- A mini diktátorok. Konrétan a gyerek irányítja a családot, az ő kénye-kedve szerint történik minden. Még csúnyán sem szabad ránézni, mert milyen traumája lesz. Zéró respektet mutatnak ezek a lurkók az idősebbek felé.

- az önállóság teljes hiánya. Iskolás gyerekek mellett is ott kell strázsálnia valakinek minden egyes percben, nem hagyhatjuk egyedül szegényeket. Teljesen életképtelenek, egy szendvicset nem tudnak maguknak megcsinálni. Óriásbébiket pátyolgat a nagymama amíg bevásárol anyuka kemény fél órán át.

Mi történt, ami ezt eredményezte? A 80’-as, 90’-es évek szülöttei mért így kezdték nevelni a gyerekeiket, amikor ők még nagyrészt normális alapokat kaptak?

2021. jún. 8. 09:34
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
89%

Az valamilyen szinten a szülők hibája, hogy nem foglalkoznak eleget a gyerekkel és nem kapják meg azt a törődést és oda figyelést ami járna nekik.

Gyereket nevelni nem könnyű, sok szülő úgy érkezik haza a munkából hogy már fáradt, utána még mosni, főzni, takarítani és persze gyereket nevelni. Sok szülő úgy oldja meg a gyereknevelést, hogy nem foglalkoznak vele. pl.. okostelefon, tablet, konzol stb.... A mostani korosztály pl.. 6 évesek jobban ismerik az okostelefonokat, mint a saját szüleiket.

Keveset vannak a természetben, kevesebb a mozgásuk stb... Vannak olyan ismerőseim akiknek van egy fiú gyerekük és még csak 12 éves, de nem tudja mi az foci, vagy bár milyen sport tevékenység, kerékpározás a haverokkal, de meg van neki otthon minden elektronikai eszköze ami csak létezik.

Nem azt mondom, hogy mindenhol ez van, de sok helyen láttam vagy látok ilyen dolgokat. Hiába élünk a 2021-ben, egy gyereknek ne az elektronikai eszközök jelentsék a mindennapi el elfoglaltságot.

2021. jún. 8. 10:28
 12/36 anonim ***** válasza:
85%

Ez mind igaz Kerdezo, en is ezt tapasztalom!

Szerintem: a neveles helyett sok szulo inkabb a gyerek kezebe adja a telefont,tablettet stb, - hogy addig is nyugton legyen. A szulo addig tesz vesz..a messengeren chattelget, hogy milyen szep az elet..

Nem foglalkoznak veluk, nem tanitjak oket tiszteletre arra, hogy megbecsuljek azt ami van es tegyenek azert ami nincs (pl. tanulassal, jo viselkedessel). Sok szulonek nincs segitsege es sajnos nem tud szaz fele szakadni, igy a legegyszerubb a youtube ele ultetni a gyereket, mert azzal el lesz egesz nap... Ott pedig nem sok jot fog tanulni, nagyon gyorsan fuggo lesz, tiszteletlen es kovetelozo. Aztan egy szep napon azon kapja magat a szulo, hogy nem tud mit kezdeni a sajat gyerekevel. Szemtelen, visszabeszel..nem tanul, nem fogad szot, az iskolaban is problemak vannak vele. Akkor mar kb. keso...

2021. jún. 8. 10:36
 13/36 anonim válasza:
70%
A jelenlegi gyerekeket is mar az internetes tömegmédia által elhűlyitett szülök probálják nevelni, illetve leginkább hanyagolják a nevelést. És eközben az idióta kormány, ezeket a gyereket valójában nem akaró, gyereknevelésre alkalmatlan embereket zsarolják bele anyagi előnyőkkel, 3-4 gyerek vállalásába. Ez egy öngerjesztő folyamat, amiben egyre több mentálisan sérült ember nevel, egyre több gyereket, mentálisan sérült felnötté, aminek a vége társadalmi katasztrófa lesz.
2021. jún. 8. 11:12
 14/36 anonim ***** válasza:
79%

Én most csak a pelenkára reflektálnék...

Döbbenet, mikor itt a GYK-n is leírják, hogy 3-4-5 éves gyerek, de kakilni csak pelenkába hajlandó....

Ezt nem lehet szülők stresszes életére fogni. EGyszerűen lusta az anyuka, és nem szánja rá az időt, hogy szobatisztaságra szoktassa a gyereket.

Nem normális!

Ahogy az sem, hogy a városban látni hatalmas cula 4-5 éveseket babakocsiban tolnak....

2021. jún. 8. 11:26
 15/36 anonim ***** válasza:
48%

Minden generaciónak megvan a maga hülyesége. És az idősebbek mindig azt hiszik, hogy ők jobbak voltak, “ezek a mai gyerekek, bezzeg a mi időnkben!”. Ez így megy, mióta világ a világ. A jelenlegi fiatal szülők alapvetően lazák, ellenzik a testi fenyítést, és mindent meg akarnak adni a gyereküknek. Szerintem ez rendben is van. Az talán jobb volt, mikor apa részegen szíjjal verte a gyereket? Nővérem kislánya, ha behisztizik, mi sem teszünk mást, minthogy megvárjuk, amíg abba hagyja. Majd kinövi, ennyi, a gyerekek már csak ilyenek. Én is sokat hisztiztem gyerekként, de ha ezért rácsaptak a seggemre, csak jobban rázendítettem és még megalázva is éreztem magam. Ez nem megoldás. A lényeg az, hogy nem szabad megadni neki azt, amiért hisztizik. Tanulja meg, hogy ezzel nem ér el semmit.

Viszont a tiszteletlenség a felnőttekkel szemben tényleg hatalmas probléma, de én 96-ban születtem és már az én osztályomban is voltak ilyenek, meg biztosan a szüleim osztályában is. Neveletlen gyerekek mindig voltak és lesznek is, ahogy jólneveltek is. Szerintem felesleges általánosítani.

Ja és azzal, hogy egy iskolás gyereknek is anya csomagol kaját, mi a baj? Miért kéne 8-10 évesen már önállónak lenniük? Lesznek eleget önállóak tinikoruktól kezdve halálukig. Ilyen “anyuci kicsi fiai” régebben is voltak, ez sem egyedi dolog a mai gyerekeknél.

2021. jún. 8. 11:44
 16/36 anonim ***** válasza:
66%

Én a szobatisztaság-problémára reagálnék.

Régebben a gyerek saját maga is szabadulni akart az átázott pelustól, zavarta a lucskosság, a szag. 2-2.5 éves korára szépen rászokott a bilire/WC-re. Nyáron kisbugyit adtunk rájuk játék közben, a gyerek sokszor szólt, ha bepisilt. Anyuka többet mosott, de megérte, óvodába menésre szobatiszta lett a kicsi. (Az esetleges "becsurranások" akkor is előfordultak, viszont ezt a gyerek szégyellte már, mint "nagyfiú/nagylány".

Most viszont, az eldobható pelenkák korában a gyerek komfortosan érzi magát, mert nem szivárog ki a pisi, kevésbé bűzlik a kaki a légmentesen zárt pelenkában. Anyukának kényelmes, mert nem mos pluszban többet, viszont a családi költségvetést felborít(hat)ja a pelenkapénz. Érdekes, hogy a legszegényebb családok, akik sírnak, hogy betevőre sincs pénzük, eldobható pelusra mégis telik? (A környezetszennyezést most meg sem említem...)

Sajnos, az óvodák költségvetése létszámtól függ, ezért bevállalják a nem szobatisztát is, és kínlódhatnak azokkal a gyerekekkel is, akiket otthon nem szocializált a szülő.

2021. jún. 8. 11:48
 17/36 anonim ***** válasza:
82%

" Az talán jobb volt, mikor apa részegen szíjjal verte a gyereket?"

Nem kell kisarkítani mindent, attól nem lesz igazad. A gyerekek nem hülyék, ha azt tanulja meg már egész kicsi korában, hogy semmi következménye nincs a tetteinek, max anya pampog egy kicsit, meg 5 percre sarokba kell állni (esküszöm van olyan ismerősöm, aki szerint ez büntetés, azért ott le kellett ülnöm egy percre), akkor egyre durvább lesz. Nagyon nagy hiba mindenre ráhúzni, hogy "jajj hát ilyenek a gyerekek". A gyerekek keresik a határokat, ezeket pedig a szülőnek kellene meghúzni. Pont azért lesznek tiszteletlenek, mert tudják, hogy lehetnek azok következmények nélkül.

2021. jún. 8. 12:59
 18/36 anonim ***** válasza:
37%
#17 akkor szerinted mégis milyen következménye legyen, ha nem a sarokba állítás, vagy pl tv/internetmegvonás? Szíjjal kéne verni, mint régen, meg körmöst adni neki? Én örülök, hogy engem már nem ilyen szadista módszerekkel neveltek és képzeld el mégis tisztelettudó ember lettem, a tanáraimmal is mindig az voltam, egyetemet végeztem, dolgozok, nincs semmilyen magatartásbeli problémám. Voltam nagyon gazdag családoknál is babysitter régebben és soha nem ütötték meg a gyerekeket, mégis példamutatóan jól viselkedtek, nekem szinte soha rájuk sem kellett szólnom. Az volt a taktika, hogy ha jól viselkednek és jól tanulnak, akkor kapnak ezt-azt, meg lehet nyaralni menni. Ha nem, akkor nincs tablet/playstation/haverokkal lógás. Sokkal hatékonyabb, mint a testi fenyítés. De egy “boomer” ezt úgysem érti, ti anno lehet csak a pofonból értettetek.
2021. jún. 8. 13:13
 19/36 anonim ***** válasza:
74%

Akadj már le erről a szíjról. A fölösleges túlzásoktól továbbra sem lesz igazad. Igen nagyon boomer vagyok 23 évesen. És igen, mikor a függöny mögé bújva játszottam a gyufával, miközben előtte százszor el lett mondva, hogy nem szabad, akkor elég nagy fülest kaptam. De utána nem gyújtogattam többet. Ja meg akkor kaptam még egyet, mikor elszöktem dédimamámtól, mert játszótérre akartam menni. Szegényhez ki kellett hívni az ügyeletet olyan rosszul lett az idegességtől. Utána nem szökdöstem.

Ugye ez ma már súlyos gyermekbántalmazás...

Senki nem mondja, hogy kékre-zöldre kell verni a gyereket, de már átestünk a ló túloldalára.

2021. jún. 8. 13:29
 20/36 anonim válasza:
93%
Én oviba járok gyakorlatra és engem is megijeszt néha az, ami ott folyik. Rengeteg szülő (nem mindegyik!) úgy van vele, hogy a gyermek egy szent, mindent megcsinálnak helyette, van olyan, aki babakocsiban tolja a 4! éves gyerekét. Öltöztetik, a szobatisztasággal nem törődnek. És nem veszik észre, hogy ez a gyerekeknek rossz.
2021. jún. 8. 13:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!