Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért van ennyi "tör-zúz"...

Miért van ennyi "tör-zúz" kisgyerek?

Figyelt kérdés

Egyre több ilyet látok, akinek az a játék, hogy földhöz veri a játékát, üti bottal, rugdossa a biciklit, stb.

Egyik ismerősünknél nincs egy darab olyan játék sem otthon, ami egyben van vagy nem hiányzik valami része.

Kapott a fiam egy távirányítós autót. Mióta ki szoktunk vele menni a parkba, már többször történt, hogy odajön egy kisgyerek (3-4 éves), és az az első reakciója, hogy bele akar rúgni az autóba. Már lendíti a lábát, úgy kell rászólnom, hogy ezt felejtse el gyorsan. Egy másik direkt átment rajta a biciklivel.

Miért van ennyi agresszív kisgyerek? Ez a gyereken múlik vagy senki sem mondta nekik, hogy kell játszani? Miért ez az első reakció, hogy tönkre akarják tenni a dolgokat? Nekem ez teljesen idegen, az én fiam sosem viselkedett így.

2021. márc. 7. 17:43
1 2 3 4
 31/32 A kérdező kommentje:

Az autó ütköztetés szerintem rendeltetésszerű játék, minden gyerek csinálja. A robot verekedés is. Az már nem, ha a robotot veri a földhöz (nem a te gyerekedre értem, mielőtt azzal jössz, hogy ilyet nem írtál).

A játékkal játszani kell, nem történik semmi, ha lesz rajta egy karc vagy lepattan róla a festék. Én azt nem értem, amikor direkt rombolnak. Verik a földhöz, dobálják, direkt élvezik, hogy tönkre megy.

Mégis hogy jut eszébe egy 4 évesnek, hogy biciklivel átmenjen más játékán? Miért? Nekem ez annyira fura.

A közelünkben két park van, mind a kettőhöz tartozik játszótér és sok gyerek van. Egy kisvárosban jobban van olyan zöldterület, ahol nincs senki.

2021. márc. 8. 17:59
 32/32 anonim ***** válasza:
50%

Nem jó példákat hoztok a több gyerekes családok által, ahol egyik ilyen, masik olyan PEDIG UGYANÚGY NEVELIK ŐKET.

Ez a problema.

Különböző gyerekeket nem ugyanúgy kellene nevelni, hanem személyre szabottan. Ami használ az egyiknél, a masiknál nem biztos, hogy fog, nála más módot kell találni a fegyelmezésre pl.

Sokan a szabad játékot is félre értelmezik önigazolas céljából.

Szabad játék alatt értjük azt, hogy nem a szerintünk érdekes, fejlesztő játékokat toljuk az arcába, hanem hagyjuk, hogy ő foglalja le magát, ha egy flakonnal játszik inkább, vagy csak "céltalanul" járkál, nem szólunk közbe, nem adunk feladatot neki egyfolytában.

Cél, a biztonságos környezet megteremtése, az állandó "nem szabad" ismételgetése (ami egy idő után teljesen süket fülekre találszonte alapzajjá válik) és szabályozások helyett.

Ennek kevesebb hiszti, több játék, a kreativitás fejlődése az eredmény és egyedül is jobban el tudja magát foglalni.

Azért van ennyi agresszív, játszani nem tudó gyerek, mert

1. A szülők lusták foglalkozni velük, elmagyarazni többször a szabályokat, leülni vele beszélni türelmesen. Ehelyett rángatják, siettetik őket, elkönyvelik hogy ezt még úgyse tudja, majd ő inkább helyette is megcsinalja. Nincs a gyereknek sikerelmenye, ezáltal onbizalma ami magabiztossa és kiegyensúlyozottá tehetné.

2. Állandó fegyelmezés, rászólogatás, ez ellenállást szül, dühöt, ezt másokon, a játékokon, a kornyezetén vezeti le.

3. Otthoni problémák, anya-apa közötti feszültség, beszedstilus, konfliktuskezelesi minta átvétele.

Egy viselkedési normát minden gyereknek el kellene sajátítania, a szülőknek irányt és példát mutatni ehhez, viszont fontos lenne, hogy a szabályok felallitasa és a fegyelmezés igazodjon nem csak az eletkorukhoz, de a személyiségükhöz is.

2021. márc. 9. 11:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!