Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért van ennyi "tör-zúz"...

Miért van ennyi "tör-zúz" kisgyerek?

Figyelt kérdés

Egyre több ilyet látok, akinek az a játék, hogy földhöz veri a játékát, üti bottal, rugdossa a biciklit, stb.

Egyik ismerősünknél nincs egy darab olyan játék sem otthon, ami egyben van vagy nem hiányzik valami része.

Kapott a fiam egy távirányítós autót. Mióta ki szoktunk vele menni a parkba, már többször történt, hogy odajön egy kisgyerek (3-4 éves), és az az első reakciója, hogy bele akar rúgni az autóba. Már lendíti a lábát, úgy kell rászólnom, hogy ezt felejtse el gyorsan. Egy másik direkt átment rajta a biciklivel.

Miért van ennyi agresszív kisgyerek? Ez a gyereken múlik vagy senki sem mondta nekik, hogy kell játszani? Miért ez az első reakció, hogy tönkre akarják tenni a dolgokat? Nekem ez teljesen idegen, az én fiam sosem viselkedett így.

2021. márc. 7. 17:43
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
31%
Nem, az a zöldség gyerek akire rá sem kell szólni, mert ha lerakod a szoba közepére egy fadarabbal, ott marad egy órát is. A baj nem a gyerekkel van, hanem a szülővel aki azt gondolja hogy bezzeg neki milyen jó gyereke van és ez az ő érdeme, a másik meg futkos, kiabál, nem fogad szót, rombol - pedig utóbbi a normális viselkedés a kisgyerektől.
2021. márc. 7. 19:17
 12/32 anonim ***** válasza:
67%
Nem csak lányokból áll a csoportja, bőven látok fiúkat is az ő korosztályából. Több mint a fél csoport fiú. Van köztük egy-két pukkancs agresszor, de nem ez az általános. Rongálni még egyiket se láttam.
2021. márc. 7. 19:22
 13/32 anonim ***** válasza:
31%
Pedig 11nek igaza van. Az én fiam is olyan, hogy ha a fejem tetejére állok is lökdös másokat, csapkod, dobálózik. Hiába szólok rá, veszem el, húzom arréb..... Stb. A hisztinek se engedek, de ő akkor is. Ilyen a temperamentuma. Borzalmasan akaratos. Persze sok szuperanyu meg néz rá megvetően.
2021. márc. 7. 19:27
 14/32 A kérdező kommentje:

11-es: bocs, de nem ez a normális viselkedés, főleg nem 3-4 éves korban. A "futkos-kiabál" rendben van (bár ennek is megvan a helye), de a "nem fogad szót-rombol" az már nagyon nincs rendben.

Nem gondolod, hogy inkább nevelni kellene a gyereket, mint elkönyvelni, hogy ez a normális?

Engem ez az egész nem izgat, amíg a saját játékát töri, de mostanában többször el kellett mennünk és nem tudtunk a fiammal normálisan játszani, mert mindig jött egy ilyen "szabadon játszó" gyermek, akire senki sem szólt rá rajtam kívül. A fiam meg értelemszerűen nem szeretné megvárni, amíg valaki tönkreteszi az autóját.

2021. márc. 7. 19:27
 15/32 anonim ***** válasza:
93%
11-es: az utóbbi esetben nevelni kell. A folyamatos rombolás meg engedetlenség nem normális viselkedés, főleg nem a dackorszakon túl (3+). Vannak könnyebb, meg nehezebb gyerekek, ez tény, de minden esetben nevelni kell. Mondok egy példát: a lányomnak van egy barátnője (6 éves), aki egy teljesen jóérzésű, kedves gyerek, de nem volt jól nevelt. Nem mosott kezet wc után, evés előtt, evés közben felugrált, tornamutatványokat csinált, a szobában is visítva, dübörögve játszott. Illetve ilyen volt, mikor először jött hozzánk (öt éves múlt akkor). Tök kedvesen párszor rászóltunk én is, a lányom is, hogy mosson kezet, evés közben ne ugráljon fel, ne nyúljon bele a másik tányérjában, a szobában ne visítson, és jé már második alkalommal működött. Csak senki sem mondta neki, hogy ezek alapvető dolgok. De könnyen megtanulta, mert normális gyerek. Ha óvodás korban nem képes egy kisgyerek ilyen alapvető viselkedési szabályokat betartani, pl. nem tudja hol, mivel hogyan kell játszani, hanem nem fogad szót, rombol, akkor vagy nem volt nevelve, vagy viselkedészavaros, mert egy óvodáskorú gyerektől a "futkos, kiabál, nem fogad szót, rombol" alapból NEM NORMÁLIS viselkedés. A futkosás és a kiabálás a megfelelő helyen, játszótéren igen, de a másik gyerek játékának tönkretétele, rombolás NEM.
2021. márc. 7. 19:29
 16/32 A kérdező kommentje:

13-as: vannak ilyen gyerekek, aláírom, de ettől még nem ez lesz a normális viselkedés.

Legalább te próbálsz ellene tenni, nem csak hagyod, hogy "szabadon játsszon".

Egyébként épp erre irányult a kérdésem, hogy egyes gyerekek miért ilyenek. Akkor alaptermészet. Egyesek próbálják irányítani, mások meg hagyják, hogy jó ez így.

2021. márc. 7. 19:30
 17/32 anonim ***** válasza:
7%
Jaj, mert mintha én azt mondtam volna hogy hagyom hogy tönkretegye mások játékàt meg lökdössön másokat. Rászólok. Elviszem. Másokat nem bánt egyébként de nem fogad szót. Rászólok én naponta 4564346-szor. De a saját játékával úgy játszik ahogy akar amíg nem próbálja meg a tévéhez vágni.
2021. márc. 7. 19:48
 18/32 A kérdező kommentje:

11-es: már többször leírtam, hogy 3 évnél idősebb gyerekekről szólt a kérdés, de te még mindig ragaszkodsz ehhez.

De egyébként 1 év fölött már simán értik a gyerekek, hogy mit akarsz tőlük, szóval nem hiszem, hogy 3 év alatt senki nem tilt a gyerekének semmit, mert nem lehet nevelni.

Az a baj, hogy ha a saját játékával nem tanul meg rendeltetésszerűen játszani, akkor máséra sem fog odafigyelni. A fiam barátjának az öccse is ilyen, és a fiam ezért nem is szereti áthívni a barátját, mert akkor jön az öcsi is, aki nem éppen úgy játszik, ahogy kellene - főleg, ha rossz napja van.

2021. márc. 7. 19:58
 19/32 anonim ***** válasza:
38%
Felesleges ítélkezni. Jópár családot ismerek, ahol 2 gyerek van, az egyik nyugodt kisangyal, a másik meg aktív, lökdösődő, dobálózó. Ugyanúgy nevelik őket. Egyáltalán nem hagyják, hogy így viselkedjen a gyerek, de ettől még előfordul. Feszegeti a gyerek a határait, aztán majd megérik a szófogadó viselkedésre. A lányom még alsós korában sem bírt megülni a fenekén, és a tanítónők megengedték neki, hogy feltérdeljen, sétáljon egyet, vagy leüljön a földre. Közben hozta haza a díjakat a helyesíró, matek, mesemondó, rajz, és sport versenyekről. Később lenyugodott.
2021. márc. 7. 20:01
 20/32 anonim ***** válasza:
32%
Ha neked az jön a hozzászólásomból hogy nem tiltok semmit akkor nagyon korlátolt vagy. Mást se csinálok csak tiltok, főleg mikor az ablakpárkányról meg a szekrény tetejéről szedem le. De tojik a fejemre. Most lett 3 éves, nagyon remélem hogy hamarosan változni fog. De miért kell olyan játékot venni ami nem a korának megfelelő? Hogy még több felesleges tiltás legyen? Mert az bizony temperamentum kérdése hogy hogyan szeret játszi. A robotjait egymáshoz üti-vágja, igen, van amelyik eltörött, de “verekednek” a robotok, neki ez a játék. Ha épp nem verekszik valamivel akkor ugrál a szoba közepén a panelben. Ő nem tud leülni rajzolni.
2021. márc. 7. 20:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!