Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A kisgyerekek azért szokták...

A kisgyerekek azért szokták bántani a macskákat, mert ösztönösen, tudat alatt nem szeretjük a csúcsragadozókat?

Figyelt kérdés

Azt figyeltem meg, hogy a kisgyerekek ösztönösen durvák a macskákkal, főleg a macskakölykökkel, mintha éreznének valamilyen undort irántuk, mintha jól esne kegyetlenkedni velük nekik. Más kölyökállatnál nem látom ezt. A kutya pl. annyira régóta az ember legjobb barátja, és annyira másként fest kölyökként, és annyira máshogy viselkedik, hogy az embernek eszébe nem jut bántani.

Az az elméletem, hogy amit az ember gyerekként, ösztönből csinál, az a kifejeződése annak, amit evolúciósan rögzülve magunkkal hozunk a múltból. Pl. a békákat, patkányokat, egereket is azért utálják a gyerekek (meg a felnőttek is sokszor), mert ezek a mi egészségünkre veszélyes állatok (mivel a békák egy része mérgező, a rágcsálók meg fertőzéseket terjesztenek és veszélyesek az élelmiszereinkre). Összehasonlításképp pl. a gyíkoktól nem szokás félni. A gombákat is széttapossák ösztönből a gyerekek, gondolom, azért, mert evolúciósan belénk van kódolva, hogy a gombák egy komoly része veszélyes számunkra, és egyszerűbb mindet ilyenként kezelni, mint gombaszakértővé válni, és megtanulni, melyik az ehető és melyik a mérgező.

Visszatérve a macskára: az állatvilágban is megfigyelhető, hogy az állatok nem szeretik a csúcsragadozókat. Az uhut, ami tipikus csúcsragadozó, például annyira utálják a madarak, hogy madarászok csalinak használják gyűzűzéskor.

Lehetséges, hogy mi is tudat alatt így viszonyulunk a macskákhoz? Hogy valahol veszélyesnek érezzük magunkra nézve őket? Mert valahol a nagymacskákra emlékeztetnek minket, amiktől egykor félnünk kellett?

2020. szept. 29. 22:39
1 2 3 4 5 6
 51/54 anonim ***** válasza:

"Egyébként, bár sosem bántanék állatot, a mai napig utálom a macskákat:" ennyit a múltról.

Aztán miután "kiosztottak", már nem a macskákkal van a bajod...

2020. okt. 2. 08:42
 52/54 anonim ***** válasza:

Az 50-es igazából elmondott mindent helyettem, kedves 48-as, de azért...

Tudod, egy állat ÖRÖKBEadása nem ugyanaz, mint amikor lepasszolod Micike kölykeit évről évre, és vállon veregeted magad, hogy miről beszélnek a hülye állatmentők, hogy ivartalanítani kell, hiszen a te kicsijeidre mindig vannak jelentkezők. Ja, csak éppen aki tavaly vitt, az jön idén is, mer' a másik megdöglött, hát van ilyen.

Tudod, örökbeadásnál az a cél, hogy olyan gazdához kerüljön az állat, aki élete végéig gondoskodik róla. Hogy az az állat, akit rossz körülmények közül, betegen, sérülten, vemhesen, kiéhezve szedtünk össze, az ne kerülhessen vissza ugyanolyan körülmények közé. Hogy ne csapja el az autó, ne tépje szét a kutya, ne mérgezzék meg, ne hívjon fel a gazda, hogy Micike két hete nem jött haza.

Kertes házba is lehet nyugodtan cicát vinni, a megfelelő körülmények biztosításával. (Megfelelő körülmények: nem tud a kerten kívül szabadon kóborolni.)

És igen, emiatt szűrni kell a jelentkezőket. Az állat érdekeit szem előtt tartva.

2020. okt. 2. 09:16
 53/54 A kérdező kommentje:

""Egyébként, bár sosem bántanék állatot, a mai napig utálom a macskákat:" ennyit a múltról.

Aztán miután "kiosztottak", már nem a macskákkal van a bajod..."

Nem kedvelem őket, mert szerintem nem túl szórakoztató vagy érdekes állatok, és egyáltalán nem barátságosak. A kutya valóban az ember legjobb barátja. A macska nem. Az egy érdekállat. Mellette pedig nem is hasznos. Nem nagyon értem, miért tartják, kinek jó egy macska, akkor már inkább vadászgörényt tartanék, ami sokkal mulatságosabb, de ez a személyes véleményem. Ezenfelül azt gondolom, hogy a nagyobb baj ennek a számomra amúgy nem túl vonzó állatnak a felelőtlen tartásával van.

Minden világos, vagy akarsz még kicsit kötekedni, csak úgy a hecc kedvéért, ahogy itt szokás?

2020. okt. 2. 16:59
 54/54 anonim ***** válasza:

Nekem van egy német juhászom, palotapincsim, vadászgörénym és most egy befogadott macskám (amit írtam a hülyegyerek rugdalt az utcán, amúgy egy tök barátságos macska).

A görény meg egy kis mocsok (szeretem meg jah, jó pofa), de vele van a legtöbb "gond".

2020. okt. 2. 18:39
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!