A kisgyerekek azért szokták bántani a macskákat, mert ösztönösen, tudat alatt nem szeretjük a csúcsragadozókat?
Azt figyeltem meg, hogy a kisgyerekek ösztönösen durvák a macskákkal, főleg a macskakölykökkel, mintha éreznének valamilyen undort irántuk, mintha jól esne kegyetlenkedni velük nekik. Más kölyökállatnál nem látom ezt. A kutya pl. annyira régóta az ember legjobb barátja, és annyira másként fest kölyökként, és annyira máshogy viselkedik, hogy az embernek eszébe nem jut bántani.
Az az elméletem, hogy amit az ember gyerekként, ösztönből csinál, az a kifejeződése annak, amit evolúciósan rögzülve magunkkal hozunk a múltból. Pl. a békákat, patkányokat, egereket is azért utálják a gyerekek (meg a felnőttek is sokszor), mert ezek a mi egészségünkre veszélyes állatok (mivel a békák egy része mérgező, a rágcsálók meg fertőzéseket terjesztenek és veszélyesek az élelmiszereinkre). Összehasonlításképp pl. a gyíkoktól nem szokás félni. A gombákat is széttapossák ösztönből a gyerekek, gondolom, azért, mert evolúciósan belénk van kódolva, hogy a gombák egy komoly része veszélyes számunkra, és egyszerűbb mindet ilyenként kezelni, mint gombaszakértővé válni, és megtanulni, melyik az ehető és melyik a mérgező.
Visszatérve a macskára: az állatvilágban is megfigyelhető, hogy az állatok nem szeretik a csúcsragadozókat. Az uhut, ami tipikus csúcsragadozó, például annyira utálják a madarak, hogy madarászok csalinak használják gyűzűzéskor.
Lehetséges, hogy mi is tudat alatt így viszonyulunk a macskákhoz? Hogy valahol veszélyesnek érezzük magunkra nézve őket? Mert valahol a nagymacskákra emlékeztetnek minket, amiktől egykor félnünk kellett?
"Most azt várod mindenki tartsa be, csak mert törveny van rá?"
Igen, civilizált társadalomban ez alap dolog lenne.
Én kertes házban lakok, nincs kutyám, se macskám.
Kutyaszar még nem volt a kertemben, de egy merő macskahúgy és szar a teraszom, kertem, sufnim, kocsim kereke/oldala.
Naponta tucatnyi kutyasétáltató megy el a házam előtt, de csak kb évi 2 alkalom van, hogy kutyaszart találjak a fűben.
És a környéken vannak macskaevő kutyák, rendszeresen vannak elveszett macskák macskák.
Ha kiengeded a macskát szabadon mászkálni, az biztos nem felelősségteljes állattartás.
Mit értesz civilizált társadalom alatt? Meg tudsz nevezni egyetlen országot is akár, ahol nem járnak ki a macskák? Nincs ilyen, megsúgom.
Attól, hogy nektek nem tetszik, ez van, lehet hozzászokni.
Civilizált társadalmakban nincs tele kutyaszarral, húggyal a város, az erdő, a patakpart. Mondhatnám, hogy civilizált ember nem tart lakásban állatot alapból, csak azért mert a törvény esetleg nem tiltja. De nem mondom, mert én elfogadom más állattartási szokásait.
"Közlekedési balesetet (akár milliós kárt vagy halálesetet) okozó, váratlanul úttestre szaladó kutya, macska tulajdonosa is röhögőgörcsöt kap, mikor megkapja a számlát?"
Na ez vicces volt :) Megnézem, mikor találod te meg egy kilapított állat gazdáját,hogy benyújtsd a számlát. És ha valami csoda folytán meg is találod, hogy bizonyítod, hogy az övé? Körberöhögnek.
Ne értsetek félre, szerintem is jobban szabályozni kéne az állattartást, de a kutyatartás tekintetében sokkal több a visszásság mint macskáknál.
Nekem az nem tetszik, hogy összegyűlt itt fröcsögni a kedves macskagyűlölő társaság, és olyan nettó baromságokat írtok, hogy Mancika nyakörves, ivartalanított cica nem mehet ki járni egyet a saját csendes kis kertesházas utcájában, mert Úristen mi lesz!
Ez már a felelőtlen állattartás netovábbja. Milyen emberek vannak, hogy ez előfordulhat! Jelenteni kéne és azonnal kivégezni.
Fogjátok már fel, hogy de kimehet és ki is fog, amíg világ a világ, hiába vergődtök ezen, mintha ez lenne a társadalom fő problémája.
Nem tudom, honnan szedted, hogy itt bárki macskagyűlölő. Én kezdtem el eredetileg a megfelelő állattartásról beszélgetni a kérdezővel, speciel több macskám van, és mellé önkénteskedem macskamentőknél. És nem, nem megy ki egyik sem. Nem is adunk örökbe olyan embernek, aki kinti tartással szeretne macskát. Nálunk ugyan még csak terv a kertesház és a cicakifutó, de MINDEN macskatartó ismerősnek cicahálós az ablaka, akinél van, annál cicabiztos az erkély, cicavédett a terasz, és kifutó, cicabiztos kerítés is van többeknél.
A szerencsétlen sorsú szobaciciám pedig köszönik szépen, most is látványosan szenvednek, miközben az egyik a fejemen fetreng, a másik pedig a radiátoron melegszik...
Egyáltalán nem olyan ördögtől való a megfelelő macskatartás, csak a hozzád hasonló korlátoltak miatt nem jutunk előbbre, meramacskaszabadállat.
A szomszédom két tarantulája is szabad állat. Majd szólok, hogy engedje sétálni nálad.
28.:
""Nem a macskákkal van a bajom."
Előtte: "Én pl. ilyen voltam. Imádom az állatokat, gyerekként is imádtam, de macskákkal voltam nagyon szemét, bántottam őket.""
Mondd, ismered a múlt és a jelen idő közötti különbséget? Gyerekként bántottam a macskákat, bár nem volt különösebb bajom velük. Ma fordítva van.
Aha, sajnos pont én is belekerültem nyáron a macskamentésbe, és nagyon életszerű, hogy még válogattok is az örökbefogadók között...
Egy örökbefogadóra jut vagy száz szerencsétlen ketrecben sínylődő cica. Majd biztos nem fogjátok odaadni egy kertes házban élő családnak.
Na inkább ez a korlátoltság szerintem. Hogy valakinek ennyire az agyára megy az állatmentés.
A realitás talaján kène maradni
" Megnézem, mikor találod te meg egy kilapított állat gazdáját,hogy benyújtsd a számlát. És ha valami csoda folytán meg is találod, hogy bizonyítod, hogy az övé? Körberöhögnek."
Chip-ről hallottál már?
Egyszer hazafelé motoroztam és látom, hogy az út közepén fekszik egy nagymotor (nem az olcsóbb fajta) és az út szélén járkál motoros cuccban egy koma.
Megkérdeztem, hogy "kell segítség?".
Mondta, hogy "nem, már jön a rendőr helyszinelni..."
Egy kutya szaladt ki elé/alá az egyik nyitott kapuból...
Lényegtelen hogy kutya, macska vagy ló, az állat gazdája a felelős az állat épségéér és az állat által okozott kárért.
Már macskákba is raknak chipet, akik tényleg szeretik a macskájukat és nem fogyóeszközként tekintenek rájuk, kutyákba elvileg kötelező.
HA (!) megvan a gazda, akkor majd a biztosító is megkeresi, meg a közúti veszélyeztetésért is megbüntethetik, de én még állatvédelmi szempontból is aggályosnak gondolom.
"Attól, hogy nektek nem tetszik, ez van, lehet hozzászokni."
Akkor miért nyafogsz, hogy vannak kutyatartók akik nem szedik össze a sz@rt? Neked nem tetszik, ez van, szokj hozzá. :)
Vagy csak a neked tetsző törvények betartását támogatod? :)
"És ha valami csoda folytán meg is találod, hogy bizonyítod, hogy az övé?"
Chip....?
"de a kutyatartás tekintetében sokkal több a visszásság mint macskáknál."
Nagy tévedés. A kutyák mi kárt okoznak? Kakilnak, esetleg kihúznak dolgokat a kukákból.
A macskák óriási pusztítást végeznek, csak az ember cukinak látja ezért "nem baj". Az, hogy halomra gyilkolja a cicus az aprótestű védett rágcsálókat, madarakat és hüllőket, az nem számít, igaz? Az, hogy tönkreteszik a megmaradó kicsike vadmacska-populációt, az nem számít, igaz? :)
Sok országban már konkrétan dúvadként irtják a kóbor macskákat. De ez így tök jó mindenkinek, nem?
"a kedves macskagyűlölő társaság, és olyan nettó baromságokat írtok, hogy Mancika nyakörves, ivartalanított cica nem mehet ki járni egyet a saját csendes kis kertesházas utcájában, mert Úristen mi lesz!"
Szóval mindenki macskagyűlölő, aki nem akarja hogy a macskája kiirtson egy csomó vadállatot, vagy nem akarja hogy a macskáját kinyírja egy kutya, elüssék, megmérgezzék, megfertőződjön, ellopják, megkínozzák, stb. Logikus, így néz ki egy állat gyűlölete! :)
"Egy örökbefogadóra jut vagy száz szerencsétlen ketrecben sínylődő cica. Majd biztos nem fogjátok odaadni egy kertes házban élő családnak."
Minek adják oda? Hogy egy hét múlva eltűnjön, vagy visszavigyék szétszedve?
Egyébként se értem a hitetlenkedést, nézd meg az állatmentők hirdetéseit, én mindenhol látom hogy csak benti tartásra adják.... Mi ezen olyan hihetetlen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!