Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A kisgyerekek azért szokták...

A kisgyerekek azért szokták bántani a macskákat, mert ösztönösen, tudat alatt nem szeretjük a csúcsragadozókat?

Figyelt kérdés

Azt figyeltem meg, hogy a kisgyerekek ösztönösen durvák a macskákkal, főleg a macskakölykökkel, mintha éreznének valamilyen undort irántuk, mintha jól esne kegyetlenkedni velük nekik. Más kölyökállatnál nem látom ezt. A kutya pl. annyira régóta az ember legjobb barátja, és annyira másként fest kölyökként, és annyira máshogy viselkedik, hogy az embernek eszébe nem jut bántani.

Az az elméletem, hogy amit az ember gyerekként, ösztönből csinál, az a kifejeződése annak, amit evolúciósan rögzülve magunkkal hozunk a múltból. Pl. a békákat, patkányokat, egereket is azért utálják a gyerekek (meg a felnőttek is sokszor), mert ezek a mi egészségünkre veszélyes állatok (mivel a békák egy része mérgező, a rágcsálók meg fertőzéseket terjesztenek és veszélyesek az élelmiszereinkre). Összehasonlításképp pl. a gyíkoktól nem szokás félni. A gombákat is széttapossák ösztönből a gyerekek, gondolom, azért, mert evolúciósan belénk van kódolva, hogy a gombák egy komoly része veszélyes számunkra, és egyszerűbb mindet ilyenként kezelni, mint gombaszakértővé válni, és megtanulni, melyik az ehető és melyik a mérgező.

Visszatérve a macskára: az állatvilágban is megfigyelhető, hogy az állatok nem szeretik a csúcsragadozókat. Az uhut, ami tipikus csúcsragadozó, például annyira utálják a madarak, hogy madarászok csalinak használják gyűzűzéskor.

Lehetséges, hogy mi is tudat alatt így viszonyulunk a macskákhoz? Hogy valahol veszélyesnek érezzük magunkra nézve őket? Mert valahol a nagymacskákra emlékeztetnek minket, amiktől egykor félnünk kellett?

2020. szept. 29. 22:39
1 2 3 4 5 6
 11/54 A kérdező kommentje:

"Egy, a macska nem csúcsragadozó."

Hanem mi? Mi a macska természetes ellensége?

"Olyan egyébként egészséges lelkű és normálisan nevelt gyerekkel még nem találkoztam aki direkt céltudatosan odamegy macskát baszkurálni mert élvezi hogy fáj neki."

Én pl. ilyen voltam. Imádom az állatokat, gyerekként is imádtam, de macskákkal voltam nagyon szemét, bántottam őket. Kiskutyát soha. Egyébként, bár sosem bántanék állatot, a mai napig utálom a macskákat: semmi szükség rájuk, egérfogásra már a modern embernek nincs szüksége, az meg, hogy cuki, nem éri meg azt az ökológiai katasztrófát, amit a macskatartás a madarak irtása által okoz. Szétnézel egy zöldövezetben, és mindenfelé kóbor macskákat látsz, de nem látsz gyakorlatilag énekesmadarakat, max egy-két cinegét meg feketerigót. Olyat, ami kicsit ritkább, de amúgy kifejezetten elterjedtnek kéne lennie, mint a vörösbegy, már alig látni, mert a rengeteg kóborló macska elkapja őket. Persze meg nem eszik, hiszen nem táplálékként vadásznak rájuk, hanem mert vérmesek.

2020. szept. 30. 07:47
 12/54 anonim ***** válasza:
100%

" Mi a macska természetes ellensége?"

kutyafélék, nagymacskák, medvék, menyétfélék...

2020. szept. 30. 08:17
 13/54 anonim ***** válasza:
100%
A farkas (kutya) csucsragadozo, ezért nagyon értelmetlen az elméleted. Azt mondod, hogy azért bántja a macskát mert csucsragadozo, de pont a kutyával hasonlitod össze, ami csucsragadozo, de szerinted nem bántja? Logikad nagyon hiányos, ezen kívül is 100 sebből vérzik.
2020. szept. 30. 08:42
 14/54 anonim ***** válasza:
100%

Meg kellene őket nevelni és akkor nem bántanának semmilyen állatot!

A békákat meg nem kell tapogatni pl.

Oltast kapnak az emberek, vannak jó egér/patkány fogok, riasztók.

Gombát se kell taposni, amúgy rengeteg mérgezőnek gondolt gomba ehető, ha meg nem, akkor békén kell hagyni.

A madarak nem utalnak semmi, csak tudják mi a rend (Az is baj, hogy az ember felelőtlen és lusta ivartalanítani az állatokat, ezért sok a szaporulat. De a vadászokat szidják, amikor vadgazdálkodnak, ugye a vaddisznónak meg a szarvasnam pl nincs természetesen ellensége.)

A sima házi macska meg abszolút nem nagymacska és ugyan úgy, mint a kutyát az emberek tenyésztették ki

A szülők sokszor a saját "félelmeiket" adják át a gyereknek.

Nekem a kutyám egy gyerekszerető, barátságos, jónevelt német juhász. Mégis, ha megyek vele az utcán, sok szülő rögtön húzza arrébb a gyereket, pedig sokszor a lányom is velem van. Sokan még a Pincsimtől is tartanak.

A gyereknek nem szabad engedni, hogy bármilyen állatot bántson!

Érdekes, énse, tesóm se, anyámék se és lányom se bánt egy állatot sem. Lányom még a bogarat és a pókot is ősze szedi a házba és kiviszi.

Sztm ennek semmi köze a tudat attihoz.

2020. szept. 30. 09:24
 15/54 A kérdező kommentje:
Értem. A kutyát mondjuk azért nem vettem bele az elméletbe, mert bár a farkas, amiből kitenyésztették, csúcsragadozó, a kutya ősidők óta együtt él az emberrel, így nem hiszem, hogy úgy tekintünk rá, mint a macskára. A kutya az már tényleg szinte ember, a legmagasabb fokon domesztikált, a macska az kvázi egy félig háziasított vadállat. Egy macska vadon is megél, sőt, szaporodik is a vadmacskával, nem kooperál igazán az emberrel, csak érdekből mellette marad, nem igazán tanítható és még él a vadászösztöne. Nem úgy van háziasítva, mint a kutya. Ez csak személyes vélemény, de szerintem kölyökként sem olyan barátságos, mint egy kutyakölyök, ami ösztönösen keresi az ember társaságát.
2020. szept. 30. 09:38
 16/54 anonim ***** válasza:
77%
Ez marhaság. A kisgyerekek egy része szimplán élvezi ha nála gyengébb élőlényekkel kegyetlenkedhet. A másik része meg normális és se a kiscicát, se más állatot nem bánt.
2020. szept. 30. 09:51
 17/54 anonim ***** válasza:
100%
Te itt Európában hány oroszlánt vagy tigrist láttál az állatkerten kívül haver? Itt tudod mi a csúcsragadozó? A medve meg a farkas maximum, biológia órán merre jártál? Hozzáteszem Afrikában meg Ázsiában sem bántják a kölyköket ha találnak pedig ott aztán minden okuk meg lenne rá hisz valós veszély. Az én gyerekem pedig nem bánt semmilyen állatot mert arra nevelem, hogy tisztelje a természetet úgyhogy beszélj a magad nevében. Régen olvastam ekkora butaságokat mint amiket leírtál. 😅
2020. szept. 30. 10:00
 18/54 anonim ***** válasza:
100%

De te nem szereted a macskát, akkor miért nem kerülőd ki? Ha a gyereked bele rúg, akkor szó nélkül hagyod?

Tök mindegy, én a fülbemászót és a büdös bogarat "utalom", mégse lépek rá, ha látok egyet.

Én ma hoztam haza egy macskát, az óviba járt be, a gyerekek őszevisza simogatták játszottak vele, normálisan. Nem tudni kié. Kiraktam csoportokba meg körbe kérdeztem. Egyenlőre nálam van.

Ma reggel a sulis hülyegyerek láttam, hogy oda hívta a macskát és akkorát rúgott bele, csak úgy repült. Rá is szóltam, hogy "takarodjon a..., mert felrugom én is őt". Na az ilyen b@lf@sz hülyegyerek pont az ilyen egyszerű gondolkodás miatt ilyen, aztán majd terorizálja az osztálytársát is.

Egy nagyon szelíd, hízelgő macska. Ha ősze tudom szoktatni a görénnyel (a kutyákkal nincs gond), akkor lehet marad.

Itt a felelőtlen ember a probléma. A kutya, ha nincs tanitva az is kiássa a vakondot, elkapja a sérült madarat, stb...

2020. szept. 30. 11:12
 19/54 anonim ***** válasza:
100%
Ja és nézz meg pl egy Foxit, nagyon is van benne is vadászösztön.
2020. szept. 30. 11:15
 20/54 anonim ***** válasza:
100%
Csak a hülyegyerekek bántják az állatokat, legyen az bármilyen. Két kislányom van mindkettő szereti a cicákat, már 2 évesen se bántottak àllatot.
2020. szept. 30. 12:17
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!