A kisgyerekek azért szokták bántani a macskákat, mert ösztönösen, tudat alatt nem szeretjük a csúcsragadozókat?
Azt figyeltem meg, hogy a kisgyerekek ösztönösen durvák a macskákkal, főleg a macskakölykökkel, mintha éreznének valamilyen undort irántuk, mintha jól esne kegyetlenkedni velük nekik. Más kölyökállatnál nem látom ezt. A kutya pl. annyira régóta az ember legjobb barátja, és annyira másként fest kölyökként, és annyira máshogy viselkedik, hogy az embernek eszébe nem jut bántani.
Az az elméletem, hogy amit az ember gyerekként, ösztönből csinál, az a kifejeződése annak, amit evolúciósan rögzülve magunkkal hozunk a múltból. Pl. a békákat, patkányokat, egereket is azért utálják a gyerekek (meg a felnőttek is sokszor), mert ezek a mi egészségünkre veszélyes állatok (mivel a békák egy része mérgező, a rágcsálók meg fertőzéseket terjesztenek és veszélyesek az élelmiszereinkre). Összehasonlításképp pl. a gyíkoktól nem szokás félni. A gombákat is széttapossák ösztönből a gyerekek, gondolom, azért, mert evolúciósan belénk van kódolva, hogy a gombák egy komoly része veszélyes számunkra, és egyszerűbb mindet ilyenként kezelni, mint gombaszakértővé válni, és megtanulni, melyik az ehető és melyik a mérgező.
Visszatérve a macskára: az állatvilágban is megfigyelhető, hogy az állatok nem szeretik a csúcsragadozókat. Az uhut, ami tipikus csúcsragadozó, például annyira utálják a madarak, hogy madarászok csalinak használják gyűzűzéskor.
Lehetséges, hogy mi is tudat alatt így viszonyulunk a macskákhoz? Hogy valahol veszélyesnek érezzük magunkra nézve őket? Mert valahol a nagymacskákra emlékeztetnek minket, amiktől egykor félnünk kellett?
"Te itt Európában hány oroszlánt vagy tigrist láttál az állatkerten kívül haver? Itt tudod mi a csúcsragadozó? A medve meg a farkas maximum"
Meg mondjuk a hiúz, ami hopp, macskaféle. A vadmacskának se nagyon hiszem, hogy van egyébként természetes ellensége.
"De te nem szereted a macskát, akkor miért nem kerülőd ki? Ha a gyereked bele rúg, akkor szó nélkül hagyod?"
Nincs gyerekem. Nem a macskákkal van bajom, hanem a felelőtlen macskatartókkal, akik nem fogják fel, hogy milyen pusztítást végez az ökoszisztémában a házi macska. Egy házi macska vadászterülete elvileg kb. 10 hektár, de ez alsó becslés. Na most képzeld el, hogy tíz hektáron egy kölykeit nevelő macska, ami napi szinten hoz haza madarat a szájában, milyen pusztítást végez. Annyi lenne a feladat, hogy minden tulajdonosnak ivartalanítania kéne a macskát, levágatni a körmét, hogy ne tudjon fára mászni, és csengettyűt kötni a nyakába, hogy ne tudja meglepni a prédát.
Egy dolgot kiemelnék: a macskának szokták vágni a körmét (főleg ha benti), de ez nem egyenlő a karomtalanítással, amire te gondolsz.
A körömvágás nem gátolja meg a fára mászásásban, az a túlnövés megakadályozására van. A karomtalanításnál pedig egészen konkrétan nem a körmét, hanem az utolsó ujjpercét vágják le, tehát tőből távolítják el a karmokat. Még egyszer: az ujjai végével együtt. Ez csonkítás, állatkínzás, és mint olyan, itthon hálistennek tiltott. A cicát nem csak a fáramászásban akadályozná, de minden másban is, egész életében fájdalmas lenne számára még a járás is.
Zárójel bezár.
Ezt leszámítva a felelőtlen macskatartókkal kapcsolatban igazad van, de karomtalanítás helyett a felelős gazdi nem engedi szabadon kóborolni a cicáját. Sajna itthon az állattartási kultúra a béka feneke alatt van.
A kérdésed másik felére: a macska továbbra sem csúcsragadozó. Macska és macskafelé nem ugyanaz (nyilván az oroszlán csúcsragadozó, persze...), de a macska méretéből adódóan egyszerre ragadozó és prédaállat is. Ezért alakult úgy az életmódja, ahogy.
Ez a vadmacskára is igaz. Annak pl pont a hiúz természetes ellensége.
Dehogynem, vannak szuper megoldások, cicabiztos kerítés, cicakifutók ezer variációban.
Nekünk városban benti cicáink vannak, az ablakokon úgynevezett macskaháló van, amit nem tudnak kiszakítani.
Rengeteg megoldás létezik, csak ehhez mind felelős gazdi kell.
Amúgy ügyesebb macska simán megtanul a csengővel úgy közlekedni, hogy ne legyen hangja. :)
Miért ne lehetne bezárni? Lehet kennelt építeni. Jah, hogy az drága? Hát, nem is kötelező macskát tartani.
Én se értem azokat, akik szélnek eresztik a cicájukat, mert A MaCsKa SzAbAd áLLaT. Aki nem tudja megoldani hogy otthon maradjon, az ne tartsa, kész. Nem értem ezt a kényszeres állattartást, mintha kötelező lenne mindenkinek...
"Nem a macskákkal van a bajom."
Előtte: "Én pl. ilyen voltam. Imádom az állatokat, gyerekként is imádtam, de macskákkal voltam nagyon szemét, bántottam őket."
Szerintem ne nagyon menj bele a humánetológiába.
Az viszont korrekt megállapítás, hogy házimacska egy gyilkológép.
Nem csak a madarakat, gyíkokat, rágcsálókat vadássza, de a hazai vadmacska populációt is elfertőzi genetikai szempontból.
És az is valós, hogy aki kiengedi szabadjára, az felelőtlen gazda.
"Az állattartó köteles az állatait a telek határain belül tartani."
Normális kutyatartó eleve nem is hagyja az utcán a kutyája végtermékét. Mi ezzel a gond?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!