Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A kisgyerekek azért szokták...

A kisgyerekek azért szokták bántani a macskákat, mert ösztönösen, tudat alatt nem szeretjük a csúcsragadozókat?

Figyelt kérdés

Azt figyeltem meg, hogy a kisgyerekek ösztönösen durvák a macskákkal, főleg a macskakölykökkel, mintha éreznének valamilyen undort irántuk, mintha jól esne kegyetlenkedni velük nekik. Más kölyökállatnál nem látom ezt. A kutya pl. annyira régóta az ember legjobb barátja, és annyira másként fest kölyökként, és annyira máshogy viselkedik, hogy az embernek eszébe nem jut bántani.

Az az elméletem, hogy amit az ember gyerekként, ösztönből csinál, az a kifejeződése annak, amit evolúciósan rögzülve magunkkal hozunk a múltból. Pl. a békákat, patkányokat, egereket is azért utálják a gyerekek (meg a felnőttek is sokszor), mert ezek a mi egészségünkre veszélyes állatok (mivel a békák egy része mérgező, a rágcsálók meg fertőzéseket terjesztenek és veszélyesek az élelmiszereinkre). Összehasonlításképp pl. a gyíkoktól nem szokás félni. A gombákat is széttapossák ösztönből a gyerekek, gondolom, azért, mert evolúciósan belénk van kódolva, hogy a gombák egy komoly része veszélyes számunkra, és egyszerűbb mindet ilyenként kezelni, mint gombaszakértővé válni, és megtanulni, melyik az ehető és melyik a mérgező.

Visszatérve a macskára: az állatvilágban is megfigyelhető, hogy az állatok nem szeretik a csúcsragadozókat. Az uhut, ami tipikus csúcsragadozó, például annyira utálják a madarak, hogy madarászok csalinak használják gyűzűzéskor.

Lehetséges, hogy mi is tudat alatt így viszonyulunk a macskákhoz? Hogy valahol veszélyesnek érezzük magunkra nézve őket? Mert valahol a nagymacskákra emlékeztetnek minket, amiktől egykor félnünk kellett?

2020. szept. 29. 22:39
1 2 3 4 5 6
 31/54 anonim ***** válasza:
24%

Normális "állattartó", tehát ebbe a kutyatartó is beletartozik, igaz? Akkor mit keresnek az utcán?

"Felszedi a végterméket"...na de fel is mossa? Pisit is? Na ez a gondom.

Akkor tessék elkezdeni hápogni, kotkodácsolni más állatok ellen, amíg ugyanez a tiétekére is igaz.

2020. okt. 1. 10:18
 32/54 anonim ***** válasza:
100%

- igen, a kutyatartó is állattartó (?)

- hogyhogy mit keres az utcán? bármilyen állatot kivihetsz szabadon az utcára, ha nem veszélyes magára, másokra vagy a környezetre és kontrollod van fölötte (póráz), cicát is lehet sétáltatni hámmal

- igen, vannak akik visznek egy flakon vizet és rálöttyentik a kutyapisire, mi ezzel a gond?

- nem tudom, honnan veszed hogy bármilyen állatom lenne (vagy mi mással érdemlem ki a "tiétek" részt)

2020. okt. 1. 10:26
 33/54 anonim ***** válasza:
100%

"Akkor mit keresnek az utcán?"

a sétáltatott kutyákra gondolsz?

2020. okt. 1. 10:28
 34/54 anonim ***** válasza:
0%

Aha, persze. Kb ezerből 1 mossa fel a kutyája után. De nem is az a lényeg, hanem valaki azt írta, hogy a macskákat kizárólag lakásban elzártan lehetne tartani, de a kutyák szerintetek nyugodtan sétálgathatnak az utcán és végezhetik ott a dolgukat.

Hát képzeld, nekem meg ugyanannyi jogom van a véleményemhez, hogy akkor igenis ne a közterületen vecéztessétek a kutyákat, mert attól hogy ezerből egy lelöttyinti, attól még az nem lesz higienikus.

Meg lehet oldani, hogy szépen végezze el a dolgát a nappaliban és utána lehet sétálgatni. Vagy ha nem tetszik, le lehet költözni kertesházba, és ott lehet a saját kerted kutyavécé.

Egyébként személy szerint engem nem zavar a kutyapisi az utcán, csak azért irtam mint példát, hogy legyen már egy kis kettős mérce.

Gusztustalan ahogy fröcsögtök a macskák ellen. Intelligens ember megtűri más állatát, ugyanúgy ahogy a kutyákat is kénytelenek megtűrni a nem kutyások.

2020. okt. 1. 10:40
 35/54 anonim ***** válasza:
100%

A macskát és a kutyát egyaránt a telkeden belül kell TARTANOD. Alkalmanként mozogni mindkettőt kiviheted természetesen, mint írtam: pórázon. :)

Nem tudom, még hányszor kellene leírnom, hogy nincs kutyám, hogy elengedd végre a személyeskedést. :)

(Egyébként meg cicát tervezünk magunkhoz venni, hol fröcsögtem ellenük???? Idéznéd, kérlek? :D )

2020. okt. 1. 10:44
 36/54 anonim ***** válasza:
0%

Én nem tudok róla, hogy lenne olyan szabály, hogy a macskát telken belül kell tartania bárkinek. Lehet, hogy én vagyok tájékozatlan, de akkor most kiderült, hogy minden kertes házban macskát tartó gazdi szabályszegő :) Belinkelnéd kérlek a jogszabályt? Szerintem nincs ilyen, mert ez elég nehezen lenne kivitelezhető.

Ha meg nincs ilyen szabàly, de egyeseket zavar, ha meglàt az utcán egy cicát, az egyéni szociális probléma. Erre írtam, hogy másoknak meg a sétáltatott kutyák lehetnek zavaróak különböző okokból.

A probléma a gazdátlan ivartalanítatlan macskákkal van. Ezzel kéne kezdeni valamit, de nagyon.

2020. okt. 1. 10:55
 37/54 anonim ***** válasza:
100%

Pl. az állatvédelmi törvény része:

"5. § (1) * Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról."

[link]

Szóval igen, minden "kijárós macskát" tartó "gazda" megszegi ezt.

A pórázon sétáltatott kutya nem zavaró, ahogy a sétáltatott cica (ló, sertés, kaméleon, stb.) sem. A szabadon, kontroll nélkül kóborló állat szabálytalan, és akár zavaró is lehet.

A gazdátlan ÉS gazdás ivaros állatok egyaránt problémát jelentenek, támogatnám végre a kötelező ivartalanítást.

2020. okt. 1. 11:04
 38/54 anonim ***** válasza:
0%

"A pórázon sétáltatott kutya nem zavaró, ahogy a sétáltatott cica (ló, sertés, kaméleon, stb.) sem. A szabadon, kontroll nélkül kóborló állat szabálytalan, és akár zavaró is lehet."

Szerinted nem, mások szerint meg igen.

A belinkelt jogszabály pedig a tipikus nesze semmi, fogd meg jól :) Mit értünk szökés alatt?

Ha szó szerint vesszük, az van szökésben, akit kergetnek... :)

Sétáltatott kutyák ürítkezéséről milyen szabályok vannak? Tehát ha például pislant egyet gyorsan a kutyus közvetlen előttem a járdán, ahogy 99%-ban szoktak, mert ugye ez a kutyák természete, aztán a gyerekem elesik és beletenyerel, az úgy oké?

Ez tényleg nem zavaró, de az hogy egy nyakörves cica átugrik a kerítesen kíváncsiságból, aztán vissza...na az már tényleg felháborító :)

Érted már mire akarok kilyukadni? Kettős mérce.

2020. okt. 1. 11:54
 39/54 anonim ***** válasza:

"Szerinted nem, mások szerint meg igen."

Pontosan, ahogy a világon minden. Nem lehet mindent betiltani, ami "zavaró" pár ember számára.

"A belinkelt jogszabály pedig a tipikus nesze semmi, fogd meg jól"

Igen, sajnos nagyon gagyi az állatvédelmi törvényünk. :(

Sok helyen lehetne (kéne!!) szigorítani rajta.

"Mit értünk szökés alatt?"

Értelemszerűen azt, hogy a tulajdonos kontrollja nélkül elhagyja a neki kijelölt életteret. (telket, lakást, kennelt)

"Sétáltatott kutyák ürítkezéséről milyen szabályok vannak?"

Benne van a linkelt törvényben: "(6) * A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani."

"Tehát ha például pislant egyet gyorsan a kutyus közvetlen előttem a járdán, ahogy 99%-ban szoktak, mert ugye ez a kutyák természete, aztán a gyerekem elesik és beletenyerel, az úgy oké?"

Törvény szerint oké, a vizeletet nem kötelező eltávolítani.

"Ez tényleg nem zavaró, de az hogy egy nyakörves cica átugrik a kerítesen kíváncsiságból, aztán vissza...na az már tényleg felháborító :)"

Mint írtam, egyik törvénybe ütközik, a másik nem.

2020. okt. 1. 11:59
 40/54 anonim ***** válasza:
0%

És akkor mi van, ha törvénybe ütközik? Még a bíró is röhögő görcsöt kapna, ha egy ilyen ügy kerülne elé :)

Most azt várod mindenki tartsa be, csak mert törveny van rá?

2020. okt. 1. 12:41
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!