Miért nem tudnak helyesen írni az anyukák?
A terhesség vagy a szülés okozhat olyan traumát, ami miatt elfelejtenek, vagy sohasem tudtak?
Engem nagyon zavar, amikor valaki nem tudja például, hogy az igekötőket mikor kell egybe írni az igével, és akkor ilyeneket írnak, hogy "eltudja fogadni", meg "a gyereknek fáj valamilye", meg "nem növi el", nem növi ki helyett... úristen, látni is rossz, de leírni!
Sajnos en sem a helyesirasomrol vagyok hires, ughogy biztosan talatok majd tobb szaz hibat de azert leirom amit gondolok.
Sajnos a mai generacio teljesen mas mint evekkel ezelott amikor a gyerekek leultek konyveket olvasni a nyari szunetbe. Most ott van a sok elektronikus jatek inkabb azt nyomjak, szamitogep, mobiltelefon es leroviditett szovegek, hogy az uzenet rovidebb legyen. Szinten az elektronikus levelekbe is ott vannak a leroviditett szovegek. En kulfoldon elek (irodban dolgozom logisztikan) es ha hiszitek ha nem olyan levelek erkeznek hozzam (kezzel irott postai uton feladott levelek), hogy a szoveg roviditve van benne akkar egy telefonon kuldott uzenetbe. A gyerekek ma mar ugy hagyjak el az iskolat, hogy nem tudnak irni, nemhogy helyesen irni, hanem egyaltalan irni. Nem a tanar hibaja, nem a szuloe, hanem egyszeruen ez mar egy olyan generacio, hogy a helyesiras max azokat erdekli akik tanarnak tanulnak tovabb. Az en koromban, ha kellett 100-szor leirattak valamit velem az iskolaba amig meg nem tanultam. Ma probald ezt megcsinalni egy gyerekkel, a mai vilagba probalj meg kulombseget tenni koztuk, hogy ki jobb es rosszabb??? Hat ezzel tonkretesszuk a lelki vilagat kerem szepen! Az en idomben ha valaki nem tudott irni akkor osztalyt ismetelt, ma mar szegeny gyerek lelki serult es pszihologushoz kell vinni, szo sincs lustasagrol. Itt van a baj. Arrol nem is beszelve, hogy a szulok halara dolgozzak magukat es nagyon sokszor nincs ido leulni orakig a gyerekkel, olvasni, tanulni, segiteni neki. :(
Ja és még valami, semmi összefüggés nincs az anyaság és a "helyesen írni nem tudás" között. Köss belém!
Vannak, akik tudnak, vannak, akik nem. Akik nem tudnak, tudhatnak mást nálad jobban. Ééééééééééééééééééééééés itt nem feltétel a tökéletes helyesírás. Attól még kérhet tanácsot valaki, hogy nem tud helyesen írni.
Én vagyok a kikérem magamnak...:)
Ezért nem kötök beléd, de te meg értsd meg, hogy egy szóval nem mondta senki, hogy emiatt itt tilos lenne tanácsot kérni vagy adni!
Azért akkor is fontos, hogy tud-e valaki helyesen írni, ezt lássuk be, és attól még tudhatsz ezer más dolgot jobban, de nem hiszem, hogy komolyan vennének pl. egy felelősségteljes állásban, ha épp helyesen írni nem tudsz! (bár lehet, hogy elég, ha tud a titkárnőd... sajnos... láttam már olyat, hogy az asszisztensnek volt diplomája és a főnökének érettségije sem, de hagyjuk)
A hosszú választ nagyon köszönöm! Igen, az "én időmben" is úgy volt még, hogy meg lehetett bukni.
Azért remélem lesz időm leülni vele, meg ott is tudom majd tartani! :-)
Ja, amúgy, nem készülök tanárnak :-))
Én például tudok helyesen írni,csak amikor van kis időm itt írni/kérdezni nagyon sietek,és folyton félregépelek...
Arról már nem is beszélve,hogy sajna egy-két gomb hiányzik a billentyűzetről,mert a kislányom kikapdosta és eltörtek.
Plusz,másfajta billenytűzetem van,nem az van ráírva,mint amit gépelek,és az ékezetes betűket kész rémálom megtalálni.
Nálam "csak" ennyi oka van annak, amikor sületlenségeket írok. De azért mindenki szokta érteni,hogy mit akarok....
Engem ez nem zavar,sokkal inkább idegesít az,amikor anyukák itt veszekszenek dolgokon... vagy amikor bunkón válaszolnak valamiért, ami nekik nem tetszik.
(Remélem,most nem lesz hiba a válaszomban, mert igyekeztem odafigyelni,lassan gépelni,és megkeresni rendesen az ékezetes betűket is...még ha így 3x annyi időmbe is tellett ezt leírni!)
Én soha nem néztem fel azokra az emberekre akik Nike cipőt húznak a lábukra,(ráadásul nekem a Nike cipő nem a kedvencem az utcán, sportpályára való) ugyanakkor az egyszerű embereket sem néztem le soha.1000 oka lehet, hogy nem tanult és nem az én dolgom megítélni őket ezért! Nem ismerem az okokat! A szomszédomban lakott egy kislány, együtt nőttünk fel. Ő nem tanult tovább és ez látszik is az írásán, de szegénynek nem is volt lehetősége mert amikor iskolás volt 1 héten 3 éjszaka menekültek a részeg apuka elől a családjával! Volt, hogy ülve aludt a rendőrségen az anyja ölében, szerintetek másnap, hogy ment neki a magyar óra? És? Neki is van gyereke és írni is szokott ide (nem helyesen)! Ha ő ezt olvassa biztos szégyenli magát pedig semmi oka nincs rá! Rendes ember akinek korlátozottak voltak a lehetőségei!
Az emberi értékek a fontosak és ez az amit majd megtanítok a kislányomnak! Az írást az iskolában fogja megtanulni, én emberségre tanítom és arra , hogy ne nézzen le majd senkit, sem azt aki szegényebb és sem azt aki butább nála!
Ha tudnád, hogy a három diplomás barátnőmnek milyen csapnivaló a helyesírása, te is rájönnél, hogy nem azon múlik, hogy ki mennyire iskolázott.
Érzék kell hozzá.
Mint az idegen nyelvek könnyű elsajátításához is, úgy az anyanyelv helyes használatához is, és a helyesíráshoz is érzék kell, de vannak olyan emberek, akik másra fogékonyak, a nyelvekre abszolút nem.
Attól még nem hülyék, és nem tehetnek arról, hogy nincs érzékük hozzá.
Nekik nem tűnik fel, hogy ha valami nem helyes úgy, ahogy leírták, hiába tanulták meg öt-, tíz-, húsz éve, valamiért valószínűleg időről időre el fogják hibázni, mert nem jön nekik "zsigerből".
Fogadd el tőlem ezt a választ úgy, hogy megmagyaráztam a kérdésedet.
Ez nem szülés, vagy hormon-rendellenesség kérdése, hanem a nyelvérzéké.
Valószínűleg te az idegen nyelveket is könnyebben tanulod, ahogy én is, és ezért szúrod ki egyből a helyesírási hibát az anyanyelvedben is.
Szerintem nem nagy cucc, hogy ha valaki helytelenül ír.
Nem tőle tanulja a gyerek a nyelvtant, hanem a tanárától.
Maximum anyuka vagy apuka meg rácsodálkozik otthon, hogy nahát, én ezt akkor rosszul tudtam.
Lépj túl ezen, és örülök neki, hogy ilyen problémák jutottak neked, kívánom, hogy ezentúl is csak ilyen kérdéseket kelljen kiírnod, és semmi komolyat!
Üdvözlettel: egy helyesen író anyuka
Álljunk meg egy szóra!
Grétsy tanár Úr!
A "hogy ha" kifejezést egybe kellett volna írnom?
Nehogy már ne tanuljak én is valamit ma!
:-)
Utolsó válaszadó voltam.
Nagyon tévedsz ha azt gondolod a helyesíráshoz érzék kell, szabályai vannak amit vagy megtanulsz, vagy nem! Ennyi!
A húgom Olaszországban él és szinte hónapok alatt megtanulta a nyelvet, van érzéke hozzá, DE hibásan beszélt és neki is meg kellett tanulnia a nyelvtant, azt nem érezni kell!
Az érzék az a tanulási képességre vonatkozik, van aki könnyen, van aki nehezen tanul!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!