Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Betegségek, oltások » Szénhidrát vagy a kalória a...

Szénhidrát vagy a kalória a fontosabb?

Figyelt kérdés
Adott egy 7 éves lány, aki sajnos hízásra hajlamosabb, és szeret enni is, de ezt én nem szeretném hogy elfajuljon. Próbálom neki beosztani az étkezést, el is fogadja édesség vissza van fogva nagyon. Szóval tudom hogy ilyen estben érdemes figyelni hogy mennyit fogyaszt egy nap. De mi a fontosabb amit figyelnem kellene a szénhidrát vagy a kalória? A gyerekeknek is van egy napi meghatározott ch és kalória bevitel, a szénhidrát tudom hogy rossz, de mint abból is van lassú és gyors felszivodasú ch. Pl a fehér liszt, fehér kenyér tudom hogy rossz ilyen téren, de a zabpehely? Az is magas ch és rost tartalmú de az lassú felszivodasú, és ajánlják is az étkezéshez. Lányomnak is szoktam adni általában reggelire, a fehér lisztet megprobalom minimálisra csökkenteni. De ahhoz hogy normál étkezést biztosítsak számára és tartsam a normál súlyát hogy ne hízzon, mert mint írtam szeret enni de természetesen ettől függetlenül nem kap felnőtt adagot meg nasit sem, nem tudom mit érdemesebb figyeli naponta a szénhidrát vagy a kalória napi bevitelét. Persze rengeteg gyümölcsöt zöldség féléket is kínálok neki, sportolni is járunk napi szinten. A cukrot azért nem említettem mert halistennek azt valahogy nem igényli. Azt azért megjegyeznem ha támadna valaki hogy nem fogyasztom a gyermekem csak szeretném megelőzni az elhizast mert sajnos a családban van több személy aki ugyanígy hizasra hajlamosabb. Jelenleg a korának megfelelő sulyhoz képest 2 kilóval több mint az átlag.

2021. ápr. 23. 06:36
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
48%
Akkor nem csak hízásra hajlamos, hanem már feleslege van. 79 % percentilis az nem a normál kategória.
2021. ápr. 23. 09:53
 12/16 A kérdező kommentje:
Igen, voltunk státuszon, az orvos megerősített hogy a magassagahoz képest nem nagy a súlya, de kB 2 kiló feleslege van, ami még a + - határon belül van. Ami még nem vészes és nem is úgy néz ki hogy látványos, mert teljesen arányos a testalkata és az elhizast eloznenk meg. De egy szóval nem mondta az orvos hogy tiltsam el minden eddigitol, hanem hogy a mennyiségre figyeljünk. Elmondtam neki is egy átlagos etrendünket, és nem mondta hogy rossz lenne hanem hogy pont arra figyeljek hogy ne adjak többet a saját mennyiségétől akkor sem ha kéri mert akkor már könnyen fennáll a túletetés, és abból lenne az elhizás. Az osztályban vannak nagyobb súlyú gyerekek is, de azokat se mondanám kövérnek. Minden gyereknek más alkata és felépítése van, mind máshogy néz ki. És mint írtam nem a diéta a cél hanem az étkezésen belüli mennyiségek. Ezért is szeretnék jobban oda figyelni a ch és kalória bevitelére, ami mellé rendszeresen mozgunk.
2021. ápr. 23. 10:26
 13/16 anonim ***** válasza:
Mind a kettő fontos
2021. ápr. 23. 11:50
 14/16 A kérdező kommentje:
Igen, tudom hogy fontos, csak ugye mint írtam magas a szénhidrát tartalma a zabpehelynek is, amit szintén szeret a lányom, és kap is gyümölccsel persze ezt sem végtelen mennyiségben, de mégis magas a szénhidrat tartalma. És ezért voltam bizonytalan hogy attól mert magas nyugodtabban adható e neki mint a tészta krumpli félék mert nem egy és ugyanaz.
2021. ápr. 23. 11:58
 15/16 anonim ***** válasza:
53%
#14 a kalória a legfontosabb, ha a zabpehely 400kcalra jön ki, a krumpli meg mondjuk 250nek, akkor egyértelműen a krumpli a jobb
2021. ápr. 23. 12:52
 16/16 anonim válasza:
58%
A kalória többlet hízlal. A szénhidrátot maximalizálni kell, nem minimálizálni. Miért pont a ch-tól félsz? Miért nem a zsírtól?
2021. máj. 10. 00:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!