Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Betegségek, oltások » Szénhidrát vagy a kalória a...

Szénhidrát vagy a kalória a fontosabb?

Figyelt kérdés
Adott egy 7 éves lány, aki sajnos hízásra hajlamosabb, és szeret enni is, de ezt én nem szeretném hogy elfajuljon. Próbálom neki beosztani az étkezést, el is fogadja édesség vissza van fogva nagyon. Szóval tudom hogy ilyen estben érdemes figyelni hogy mennyit fogyaszt egy nap. De mi a fontosabb amit figyelnem kellene a szénhidrát vagy a kalória? A gyerekeknek is van egy napi meghatározott ch és kalória bevitel, a szénhidrát tudom hogy rossz, de mint abból is van lassú és gyors felszivodasú ch. Pl a fehér liszt, fehér kenyér tudom hogy rossz ilyen téren, de a zabpehely? Az is magas ch és rost tartalmú de az lassú felszivodasú, és ajánlják is az étkezéshez. Lányomnak is szoktam adni általában reggelire, a fehér lisztet megprobalom minimálisra csökkenteni. De ahhoz hogy normál étkezést biztosítsak számára és tartsam a normál súlyát hogy ne hízzon, mert mint írtam szeret enni de természetesen ettől függetlenül nem kap felnőtt adagot meg nasit sem, nem tudom mit érdemesebb figyeli naponta a szénhidrát vagy a kalória napi bevitelét. Persze rengeteg gyümölcsöt zöldség féléket is kínálok neki, sportolni is járunk napi szinten. A cukrot azért nem említettem mert halistennek azt valahogy nem igényli. Azt azért megjegyeznem ha támadna valaki hogy nem fogyasztom a gyermekem csak szeretném megelőzni az elhizast mert sajnos a családban van több személy aki ugyanígy hizasra hajlamosabb. Jelenleg a korának megfelelő sulyhoz képest 2 kilóval több mint az átlag.

2021. ápr. 23. 06:36
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
66%

Kalóriától hízik, szénhidrátokra az egészsége miatt figyelj oda (zabpehely mehet, az jó).

Ezt találtam, ami esetleg segíthet eligazodni:

[link]

2021. ápr. 23. 06:50
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Nyilván fontos a szénhidrát, csak nem mindegy mennyit visz be belőle. kellenek összetett szénhidrátok, lassú felszívódású, azaz alacsony glikémiás indexűek és semmi baja sem lesz egészséges mértékben fogyasztva egy gyereknek némi finomított szénhidráttól sem.

A gond akkor van, amikor ezeket eszi többségében, tehát pékárú, krumpli, tészták, édességek, megfejelve némi virslivel meg hasonlóan "értékes" tápanyagokkal.

A fehérje i séppen olyan fontos, ahogy zsírok is kellenek, igaz, azok a legkisebb mértékben.

Szénhidrátot nagyon könnyű bevinni egésdzséges formában is, hiszen a gyümölcsök tökéltetes példák erre.

Az egyensúly a lényeg, meg hogy örömmel egyen, a legtöbb esetben amúgy a családi étlkezési szokásokba integrálódik a gyermek (meg a kivételek ugye, mikor nem). Így ha anya otthon tojást eszik zöldséggel, vagy zabkását, akkor egy idő után könnyen áll rá a gyerek, ellenben nehéz egy kakaós csigát majszolgatva közölni a gyerekkel, hogy egyen már egy natúr joghutrot és almát uzsira.

Szerintem mindent egyen egy gyerek, szemetet is néha, ha azt szereti (megszeretheti úgy is, ha otthon sosem látta, ha már közösségbe jár), a lényeg, hogy alapvetően kiegyensúlyozott legyen az étkezése és ha látszik, hogy valamit nagyon hanyagol, ami fontos lenne, törekedjen az ember, hogy kompenzálja más forrásból. itt például arra gondolok, ha mondjuk kategórikusan elutasítja a húst, akkor erőltetéás helyett fehérjedús egyéb élelmiszerekkel pótolni.

Ha hízásra hajlamos, akkor meg sok mozgás, kevés nasi és a finomított szénhidrátok visszafogása szokott segíteni egy egészséges gyerek esetében, meg hogy alapon próbálja az ember, amennyire lehet ebben a korban, tudatos, egészséges táplálkozási kialakítások szokásásra 8elsősorban példával) nevelni. leginkább ugye otthon, mert a közétkeztetés az olyan amilyen, nálunk speciel mázlista módon az is nagyon jó (mondjuk épp nem aktuális a pandémia miatt).

2021. ápr. 23. 06:51
 3/16 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a részletes válaszokat és a linket.

Természetesen a lisztet tésztát megpróbáltam helyettesíteni más fajta, tk liszt, illetve bulgur és társai de mivel a lányom eddig a fehér liszthez és a megszokott tészta feléhez volt hozzaszokva, ezeket az új ízeket nem fogadja el, inkább nem eszik. Így kap ugyanúgy tésztás ételt, lisztet de minimális mennyiségben, hogy vegyes étrendet biztosítsak neki. Halistennek a gyümölcs zöldség nem okoz neki problémát, így sokszor zöldséges a köret is. Az új ízeket persze úgy próbáltam hogy mi is azt ettük, nem csak neki adtam.

Nem tagadom, szokott enni ő is "értékes" tápanyagokat, mint virsli és társai, de ezek mellé nem fogyaszt kenyeret csak natúr a virsli pl. Ha megette az ebédet és még kérne de már sok lenne ha kapna, meg szoktuk beszélni hogy kicsit várni kell és később kap meg gyümölcsöt esetleg minimális nasinak pár szem kekszet szoktam adni és utána lesz vacsora. Próbálom nem túlzásba vinni, vacsi általában 6 körül szokott lenni, utána meg el szoktunk menni kicsit mozogni, sportolni, szaladgálni, majd fürdés fekvés. Estére nem adok már neki enni. Édesség az megint úgy van nálunk, hogy ha épp megkíván valamit nem tiltom, de itt úgy értem ha egy nap tízóraira nem gyümölcsöt akar enni vagy hasonlót hanem egy csokit vagy épp gabona pehely tejjel akkor odaadom neki, de ez nem minden napos, és nem mértéktelenül. Tudom nem jó dolog, de eddig úgy éreztem azért 1 db csokit vagy attól mert valami édes meg nem zárhatom ki 100% a gyerek etrendjeből.

2021. ápr. 23. 07:21
 4/16 anonim ***** válasza:
57%

Szóval ti rosszul étkeztek, rosszak a szokásaitok, valószínűleg neked is súlyproblémáid vannak és gyakorlatilag semmin nem akarsz változtatni drasztikusan, hisz ha nem eszi, akkor megtömöd a régivel....

Így nem lehet változtatni.

2021. ápr. 23. 07:47
 5/16 A kérdező kommentje:
Nem csak csupa egészséges ételt eszünk ez tény és való, nekem nincs súlyproblémám, jelenleg a gyermekem sem elhízott, csak hízásra hajlamosabb, és az túlzás egy kicsit hogy megtömöm mert egyáltalán nem tömöm a gyerekem. Attól mert nem tiltom el nem hiszem hogy kövér lesz, persze az lesz ha nem ismeri a határokat és ha én is les.arom mennyit eszik. Amint írtam az étrendünk változatos. Attól mert kap tésztát alkalmanként meg nem azt jelenti hogy azon élünk. Vagy ha heti egy alkalommal sütök valamit nem egy tepsivel eszik a gyerek és nem naponta. Csokoládé, édesség mint írtam ritka. Édesszájúnak nem mondanám, aminek kifejezetten örülök, de a szénhidrát fogyasztás miatt kértem a segítséget, ha nem vonom meg tőle mire figyeljek jobban. Nem az a célom hogy lefogyjon a gyerekem mert elhizva nincs, hanem hogy a szénhidrát fogyasztást minimalizáljam. Az hogy a gyerek ha épp tarhonyás hús az ebéd megeszik belőle egy kisebb mennyiséget szerintem nem tömöm vele. Ilyen esetben aznapra a többi étkezést próbálom úgy osztani minél kevesebb szénhidrátot tartalmazzon, joghurt, gyümölcs, sült vagy párolt zöldség, sonka, paradicsom, paprika stb.. Csak nem tudtam mire figyeljek jobban a szenhidratra vagy a kalóriára, ezzel kapcsolatban szólt a kérdésem. Inni csak vizet szokott semmi mást, és mint írtam sokat vagyunk a szabadban napközben is és este kimondottan sportolni járunk el, ezt betartjuk és nem hagyjuk ki akkor se ha esik ha fúj.
2021. ápr. 23. 08:13
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Vacsi után még sportolni viszed??

Ettől függetlenül úgy érzem túlzásba viszed

Én mondjuk születése óta adok neki egészséges dolgokat. 7 évesen már nehezebb változtatni.

Szerintem jarjin táncra úszásra vagy amit szeretne

Ebéd után ha éhes marad nem ehet meg egy gyümölcsöt? 🤦‍♀️

2021. ápr. 23. 08:13
 7/16 anonim ***** válasza:
75%

Hány centi, hány kiló?

6 utáni nem evés elég divatdiéta szagú. Csak akkor van értelme, ha 8-kor alszik. Ha több telik el, akkor kifejezetten káros. Főleg ha előtte még mozog is.

2021. ápr. 23. 08:19
 8/16 anonim ***** válasza:
78%

Adj neki egészséges alternatívákat, és járjatok példamutatással. Nem kell kalóriákat számolgatni, sem cht, elég zöldséget, gyümölcsöt adni, és nem tésztát enni minden nap.

Megértem a problémádat, nekem vannak/voltak súlyproblémáim, és sajnos már most látom hogy az éppen hozzátáplált gyerekem ugyanazt a patkány testalkatot örökölte, úgyhogy kizárólag a konyhai szokásoknál tudom a dolgot megfogni.

Mégis azt mondom, hogy ne pörögj ezen, ne legyen ez egy központi kérdés. Egészséges választék kell neki, amiből saját kedvére válogathat és ehet. Napi keksz, csoki nem kell.

Nálunk a kaja kérdés köré rendeződött gyerekkoromban az életünk, aminek a következménye a zugevés, binging és konstans szégyenérzet társult esetemben. A mai napig nem sikerült ettől megszabadulni.

2021. ápr. 23. 08:24
 9/16 A kérdező kommentje:

A sport ugy néz ki, vacsizunk olyan 6 körül, és olyan 7 fel 8ig szoktunk meg kint lenni, de ő kifejezetten szereti, szokta is kérdezni mikor mehetünk ki..

Ilyenkor játszunk, szaladgalunk kicsit, játékos feladatokat csinálunk. Ne egy durva izzasztó kemény sportra gondolj amikor a gyerek kikopi a tüdejét.

Az ebéd utáni éhen maradás nem azt jelenti hogy a gyerek éhen akar halni, mert nem evett ebédet, csak ha valami nagyon ízlik neki képes lenne több tányérral megenni és ezt nem engedem. Mivel evett kicsit várunk, nem órákat.. És kap gyümölcsöt zöldséget természetesen vagy mint írtam esetleg pár szem kekszet egy almát.. Nem eheztetem órákon át, de próbálom úgy alakítani hogy ne egyen természetesen egész nap. Ebéd után pedig sokszor még kérne de megiszik egy pohár vizet és hirtelen már nem is éhes, gondolom mert a víz is elteliti a gyomrát, így nem tartanám jó ötletnek hogy még kaját szedjek neki. Természetesen a tánc úszás sincs kizárva, járt is úszni, de most a fennálló helyzet miatt ez kimarad. Így azóta az úszást az esti sporttal pótoljuk. Nem vagyok egy hajcsar, amíg a gyerek is élvezi kijarunk, de ha nem akarja és látom hogy rosszul érzi magát vagy épp annyira fáradt hogy majd beesik az ágyba persze nem erőltetem. Addig csináljuk amíg szeretné és kedve van hozzá,de addig megyünk amikor lehet.

2021. ápr. 23. 08:30
 10/16 A kérdező kommentje:

129 cm és 28.5 kg.

A 6 utáni nem evés nálunk megszokott, alapból nem eszünk már este, nem kimondottan a diéta miatt. Így szoktuk meg. Persze a 6 óra nem törvényszerű volt hogy fél 7re került az asztalra a vacsi, nem csinálunk ügyet belőle. Normál esetben 9 körül ágyban van, és hamar el is alszik. Kimegyünk, majd utána már csak fürdik, és fekszik is le. Nyáron szokott tovább fentlenni de abban az esetben sem igényli az esti étkezést.

2021. ápr. 23. 08:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!