Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Etetés időre? Ki hallott...

Etetés időre? Ki hallott ennél nagyobb baromságot?

Figyelt kérdés

Már vagy 15-20 éve mondják a pszichológusok, hogy helytelen volt a korábbi gyakorlat, amely szerint szigorú napirendje volt a babáknak: 3-4 óránként etették a gyereket az anyukák, inkább ordítva hagyták az éhes gyereket, "mert még nincs itt az ideje", ill. még az alvásból is felébresztették a babákat és tömték mert "itt az ideje".

Sajnálatttal látom ezen a fórumon is, hogy a mai "nagyokos" anyukák is még ezt az ósdi gyakorlatot követik. Miért? A mai pszichológusok már egyöntetűen ellenzik ezt az elavult módszert, de az anyukák azt hiszik, hogy mindenben okosabbak :)

Ki miért ragaszkodik az elavult gyermeknevelési módszerekhez?

2014. aug. 25. 18:59
1 2 3 4 5 6 7
 41/62 A kérdező kommentje:

37-es: "Tudod, van anyai ösztön, ami okosabbá tesz minket bármelyik pszichológusnál."

ÁÁÁÁÁÁÁÁ :) Az ösztön okosabbá tesz... Ez fájt! :))))

2014. aug. 26. 10:49
 42/62 A kérdező kommentje:

"Honnan tudhatná egy idegen, hogy az én gyerekemnek mi a jó"

Úgy, hogy azok nem idegenek, hanem tudományos szakemberek, akik az emberi lélek rejelmeivel foglalkoznak. Iszonyú buta vagy, ha azt feltételezed, hogy ők ülnek az íróasztal mellett és eldöntik hogy mi a jó. Több százezer gyermek szokásait vizsgálják, amíg leszűrnek belőle általános elveket. Pl. minden gyereknél van dackorszak, persze a gyerek vérmérsékletétől függően hevesebb vagy enyhébb. De ha nem lennének ezek a hülye idegenek (értsd: szakemberek), akkor tizedennyit nem tudnál a gyereknevelésről, azt sem tudnád, mik azok a dackorszakok, mindent saját magatokon kellene újra és újra kitapasztalni.

Ennyit a hülye idegenekről és a nagyon okos mindentsokkaljobbantudó anyukákról.

2014. aug. 26. 10:54
 43/62 anonim ***** válasza:
58%
Érdekes, hogy anyukák milliói évezredeken át mindenféle tudományos kimutatás nélkül is tudták táplálni a gyereküket, csak a maiak nem(tisztelet a kivételnek, és szerencsére azért még mindig ők vannak többen).
2014. aug. 26. 11:46
 44/62 anonim ***** válasza:
44%

Jaj, ha a butaság fájna. Ismered a Vida Ágit? Ő maga írta, hogy egy édesanyánál jobban senki nem ismerheti a gyerekét és senki nem tudhatja mi a jó neki. Ő aztán igazán elismert gyermekpszichológus. Szerintem te annyira félreértelmezed a kis agyacskáddal azt, amit a "szakemberek" írnak, hogy az már botrányos. Ők soha nem látták az én fiamat, nem ismerik őt. Vida Ági is azt írja, hogy minden baba más és minden anyukának magának kell kitapasztalni, hogy mi jó a saját gyerekének. Ergo, nem másra kell hallgatni. Ősi ösztön! Érted? Az állatok sem szakemberek segítségével nevelik a kicsinyeiket. Tudom, ösztönösen tudom, hogy mi kell a gyerekemnek. Ezért nem vallom azt sem, hogy hagyni kell bőgni a gyereket. Én mindig felveszem, mert egy gyerek okkal sír mindig. Ha csak anya kell neki, akkor is felveszem. Soha nem hagyom bőgni. Ösztönösen érzem, hogy így a helyes. Azt is érzem ösztönösen, hogy mikor mi a baja, mikor éhes. Tudom, hogy 4 óránként bőven elegendő enni adni neki, ha előtte jól lakott. Valakinél ez 3, de egyik baba sem eszik minden percben, mert azzal már valami baj van. Tudom, hogy kellenek a kicsi életébe szabályok és időpontok, mert ezek alapján fog majd eltájékozódni a világban. Olvastad Hadas Kriszta könyvét a Tökéletlen Anya naplóját? Ő is azt írta, hogy igenis kell a rend a baba életében, kellenek az időpontok, mert a gyerek sokkal nagyobb biztonságban érzi magát egy rutinos világban, mint abban, ahol minden kiszámíthatatlan. Ezt amúgy több, általad annyira kedvelt pszichológus is megerősítheti. Azt, hangsúlyozom, én sem kedvelem, mikor valaki felkelti éjjel is a gyereket enni, mert itt az idő, de az étkezésekben kell rendet csinálni. Legalább 3, de inkább 4 óra kell a pici gyomrának is ahhoz, hogy az előző ételeket feldolgozza.Minden baba így működik biológiailag. A baba egészsége érdekében is fontosak ezek a korlátozások. Persze, 1-2 órán belül ismét tud enni a gyerek, mert már nincs teli a hasa, de ez nagyon megterhelő. Kérdezz meg egy gyermekorvost! Mi már megfordultunk pár dokinál, mindegyik azt javasolta, hogy legalább 3 óra teljen el, hogy ne legyen túlterhelve a gyomor. A többi dolog, például fürdetés, altatási rend szépen lassan a mindennapi rutin részévé lesz. A rokonom gyerekei (2 és 4 évesek) soha nem alszanak nappal, mert nem voltak rászoktatva, az oviban és bölcsiben ezért rendszeresen gond van velük. Nincs napi rutin, nincs rendszer az életükben és fegyelmezetlen gyerekek ezért nagyon. Egy ünnepséget sem bír végig ülni a nagyobbik gyerek az oviban. Hangsúlyozom, nem begyepesedett módon, de kell tartani magunkat a rendhez, mind az étkezések mind a nap bármely eseménye kapcsán. Az ultramodern nevelési elvek miatt tart ott a világ ahol most, köszönhető ez a sok hülye pszichológusnak, akiknek persze jó biznisz az egész. Miért van annyi figyelemzavaros, hiperaktívnak mondott gyerek szerinted? Mert a sok liba anyuka elhiszi a pszichológusok maszlagját, mert azt hiszi, ez a helyes. Ne szabályozzunk semmit, egyen akkor a gyerek, amikor akar, csináljon azt, amit akar aztán majd 10 év múlva gyilkolássza az osztálytársait, mert neki azt is szabad.

Íme Hadas Kriszta véleménye: " A gyerek nem vekker. Ezt a mondatot több, mint két évvel ezelőtt, anyai bölcsességemen kevélyen kérődzve vetettem oda. Felejtsétek el, amit írtam. Akkor Zsiga még csak két hónapos volt, életfunkciói az eszik,alszik, nézeget tevékenységekre korlátozódtak. Könnyű volt ilyen lazán nagyképűnek lenni. Mindent visszavonok. A gyereknek igenis vekkernek kell lennie. Ha nem az, kezelhetetlen káosszá változik az életünk." Ezt tapasztaltam én is.A kezelhetetlen gyerek, meg olyan, mint a rokonok gyerekei, panasz lesz rá a bölcsiben, oviban, iskolában és a munkahelyen is. Ha most nem alakítod ki az étkezések rendjét, akkor a gyerek később azt és annyit eszik majd amennyit csak akar, csak úgy kedvtelésből is és majd viheted orvoshoz, hogy elhízott. Teljesen jól fejlődik az a gyerek is, hidd el, akinek nem adnak kaját a szájába az első kérésre.

2014. aug. 26. 11:49
 45/62 anonim ***** válasza:
49%

Te annyira buta vagy hogy azt szakemberek által kéne kezeltetni!

Bár ezen az sem segít!

Rengeteg anya megvan a nevetséges irományok nélkül és igen maga jön rá hogy mi a baj mert EZ A DOLGA! Nem az olvasgatás! Másokra hagyatkozni , idegen emberek írásai elég szánalmas és felelőtlenség. De ezt még a világba harsogni na az már no comment!

2014. aug. 26. 13:28
 46/62 anonim ***** válasza:
13-as voltam...a többi választ törölték...bár, trágárt nem írtam...
2014. aug. 26. 14:05
 47/62 anonim ***** válasza:
68%

Komolyan nem értem, miért kell sértegetni egymást!

Mindenki csinálja úgy, ahogy jónak látja.

És nehogy már baj legyen, hogy valaki elolvas egy-két könyvet a nevelésről vagy a gyerekek működéséről. Én olvastam többet is. Egyikből sem vettem át mindent. Mindben találtam megfontolásra méltó gondolatokat. És mindegyik után erősödött és kristályosodott, hogy én hogyan tudom jól csinálni. Ettől még nem nevelek könyvből. Ami meggyőződésem ellenére való, azt akkor sem tudnám átvenni, ha akarnám.

Jelentkezzen az, akinek soha nem volt szüksége egy kis megerősítésre a gyereknevelésével kapcsolatban. Az itteni kérdések nagy része is erről szól. A könyvek olvasása is.

És az mivel több, aki ide jön kérdezni, hogy mit csináljon a síró gyerekkel, mint az, aki elolvas egy könyvet, amiből kiderül, hogy nagyjából milyen problémái lehetnek egy babának?

2014. aug. 26. 14:24
 48/62 anonim ***** válasza:
0%
Én sem értem, miért nem törölték. Jeleztem én is, hogy borzalmasan provokatív. Nem csak maga a kérdés, hanem az, hogy a kérdező a kommentjeiben is sérteget mindenkit.
2014. aug. 26. 14:31
 49/62 anonim ***** válasza:
35%
48-as! Nem az a baj, hogy a kérdező olvas könyveket az anyaságról, hanem beállított ide, mint valaki, aki már mindent tud, mert ő az okos és bölcs pszichológusoktól tanult és eleve sértegette a kérdésében azokat az anyukákat, akik máshogy gondolkodnak. Én is olvasok könyveket, mert jó tudni, más hogyan gondolkodik az anyaságról, de nem viselkedek úgy, mint egy kismajom, hogy mindent elkezdek utánozni. Miért is tenném? Ahogy írtam, az én gyerekem igényeit nálam jobban senki nem ismeri. A kedves pszichológusok véleménye meg napról napra változik. Eddig az volt, hogy ne vedd fel a babát, ha sír, majd megnyugszik, most meg az a trend, hogy vedd fel, puszilgasd meg, mert így alakul ki a bizalom stb...Valamelyik baba biztos megnyugszik magától is, de az én gyerekem nem. Mindenki ismerje meg a saját gyerekét (ennek könyvek nélkül is mennie kell) és az igényei szerint alakítson ki egy napirendet, amibe minden belefér. Megkockáztatom a megvetést, de azt mondom, hogy az a napirend legyen olyan, amilyenben az anyának is jut egy kis idő a pihenésre. Nem kell háttérbe szorítani a baba igényeit, csupán annyi a teendő, hogy ezekre az igényekre alapozva alakítsunk ki egy napi rutint.
2014. aug. 26. 14:47
 50/62 anonim ***** válasza:

Így van, de szerintem mindenki ezt teszi. Csak egyik gyerekkel egyszerűbb, másikkal nehezebb. Egyik anyának egyszerűbb, másiknak nehezebb. (Nekem spec. nehezebb, mert bár gyerekkoromban szigorú napirendem volt, felnőttként képtelen vagyok normális rendszert tartani külső kényszer nélkül. Fel kellett kötnöm a gatyát, mikor felfedeztem, hogy fiam viszont mennyire igényli a kiszámítható rendszert - aminek viszont a szoptatás nem része, az az egyetlen, ami még mindig össze-vissza van.)

Igen, már maga a kérdés is provokatív, és a kérdező is minősíthetetlen stílusban válaszol. Ahogy a válaszolók is. Egyik sem menti fel a másikat.

A könyv téma pedig elég sarkosan került elő. Érthető a vita hevében, de próbáljuk már meg moderálni önmagunkat is. Ha belemegyünk a másik (nincs jobb szó rá) bunkó stílusába, az mindkettőnket minősít.

2014. aug. 26. 15:01
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!