Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mi az apa szerepe a baba...

Mi az apa szerepe a baba érkezése után?

Figyelt kérdés
Miben lehet segítségre? Az én férjem csak annyit segít, hogy néha ránéz a babára ( milyen szép baba..) és azzal el van intézve. Kérlek, írjátok le, milyen nehéz egy anyának egyedül, mert az én férjem nem hiszi nekem el, és már kivagyok...Ezért kapom a gyest..mondja. Talán ha ezt megmutatom, amit írtok, valamiben lesz segítségemre. Már gondolkoztam, hogy ráhagyom egy fél napra, de anyatejes a baba és nagyon kiegyensúlyozott, nem szeretném kizökkenteni ebből. Én maximálisan teljesítek, csak vágyom már egy kis kikapcsolódás után. 4 hónapos a baba egyébként.. Hogyan zajlik egy közös kikapcsolódás? Mert nálunk sehogy... A férjem egyedül kapcsolódik ki elég gyakran, amit ha szóvá teszek, csak a baj van belőle. Mit mondjak neki, mit tehetnék, hogy javuljon a helyzet? Köszönöm.
2008. aug. 2. 14:05
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
69%
Sajnos az apa egy ideig tényleg nem tudja kivenni a részét a babázásásból. Fürdessétek eggyütt a picit, kérd meg hogy bohóckodjon neki egy picit a babák amúgy is oda vannak apáért épp azért mert ritkábban látják mint anyát. Tegye néha ő is tisztába. És lassan ehet baba kajákat amit kanállal lehet adni ezt ő is nyugodtan megteheti. Menjetek 3-ban sétálni, stb. Sok sikert, boldog babázást!
2008. aug. 2. 14:21
 2/15 anonim ***** válasza:
87%
Nem irigyellek!Nagyon nehéz lehet így neked.Nálunk apuka az első fürdetés óta segít,mindig közösen csináljuk.Ha itthon van akkor mindig nála büfizik,majd gyakran el is alszik a mellkesán (bár én a kiságynak jobban örülnék,de gyakran nem akarja lerakni,mert imádja ahogy szuszog rajta ).Ha ébren van akkor beszél neki,nézegetik a virágokat,stb.Egyszóval lefoglalja.Ilyenkor én nyugodtan tudok tevéknykedni,mert tudom,hogy nem kell félbeszakítanom amit elkezdtem,ők meg jól elvannak.Néha elmegy vele sétálni is,illetve kiviszi magával aludni az árnyékba miközben a garázsban tevékenykedik.Ha felébred közben akkormegpróbálja visszaaltatni tologatással,ha nem működik akkor behozza nekem,mert éhes.Ők imádják egymást,nekem viszont ez nagyon jó érzés és sokkal könnyebb.4 hetesen ráhagytam pár órára,elötte lefejtem a tejet és azt adta neki.Mi a családot szoktuk látogatni,illetve a barátokat közösen (hármasban).Picúrkánk imád autózni,így van amikor elmegyünk vele miközben dolga van a közelben.Most voltunk a Balatonon (közel van).Árnyékban voltunk a picivel.5 hetes,így én még nem fürödhetek,de combig belementem és jól esett.A kocsiban meg meg lehet szoptatni a picit.Én szerintem depis lennék ha nem úgy állna hozzánk,mint a Te párod!Nagyon hálás vagyok neki,hogy ennyit segít,így megkönnyíti a dolgunkat.Így kiegyensúlyozott vagyok és nem egy lefáradt anyuka.Szerintem próbálkozzatok a büfizéssel eleinte,hogy akkor nála legyen,illetve a fürdésnél fogja a fejét,vagy adja oda neki az ujját,hadszorítsa fürdés közben.Az biztonságérzetet ad a picinek.Remélem változni fog a helyzet és felébred benne az apai ösztön!Addig meg kitartást Neked!Én el szoktam menni egyébként egyedül bevásárolni,miután evett a pici és tudom,hogy van minimum 2 órám míg újra éhes lesz.Jó egy kicsit kizökkenni az otthoni dolgokból,így a bevásárlást is élvezem.De mentünk már el ketten is apával evés után,mikor aludt a picúr és a mamiék vigyáztak rá.Az végképp jó érzés,mikor picit ismét ketten mentek valahova,mint nő és férfi,nem mint anya és apa.Amúgy hova jár egyedül kikapcsolódni a párod ahova Ti nem tudtok menni?Ha Ő is akarta a babát,akkor tudjon már lemondani dolgokról egy kis időre!Nem csak a Te gyereked.Így könnyű büszke apukának lenni,miközben szinte semmit nem foglalkozik a gyerekével!Viszont sokkal mélyebb lenne a kapcsolatuk és az érzelmeik ha Ő is dédelgetné néha (napi szinten)!Ha így folytatja akkor apát csak egy veletek együttélő személynek fogja tartani a gyerek!
2008. aug. 2. 14:44
 3/15 anonim ***** válasza:
77%

Szia!

Őszintén szólva kicsit furcsának találom ezt a dolgot...sok mindenben segíthetne. A szoptatásban nem, de ezenkívül...Egy kicsit éreznie kellene neki is, és tudnia mit tehet érted és a gyerekéért...

A közös fürdők és séták nagyon szép élmények lehetnek, amit a kicsik is élveznek. Tisztába is teheti helyetted, amikor te éppen mást csinálsz vagy egyszerűen csak pihensz. Van, hogy szopizás után odaadom a férjemnek a babát büfiztetni és ő teszi le aludni, mondjuk míg én lezuhanyzom. Gyakra játszik vele, beszél hozzá, képeket mutogat neki. A kisfiam nagyon szereti őt, öröm nézni őket, ahogy elvannak együtt. Ha nyűgös a baba és ráér a férjem egyszerűen a hasára fekteti és így nézi a tévét. Megnyugszik nála, a mellkasán, míg ilyenkor nálam mindig a cicit keresi, mert érzi a tej szagát.

Szóval, szerintem egy apának is foglalkoznia kell a gyerekével(természetesen, ha nem dolgozik reggeltől estig), főképp hogy ez mindenki örömére szolgál.

Nekem szerencsém van, a férjem imád játszani a fiúnkal, sosem kellett kérnem, hogy foglalkozzon vele. Ez nálunk annyira természetesen működik a kezdetektől, sajnálom hogy nincs mindenkinél így... Pedig lehetne...

Meglehet a férjed nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel. Beszéljetek róla, talán csak egy kis bátorításra van szüksége.

Sok szerencsét nektek, remélem előbb-utóbb a férjed is rájön milyen szép dolog gyereket nevelni...és több időt tölt el vele.

Minden jót!

2008. aug. 2. 14:50
 4/15 anonim ***** válasza:
77%

Nálunk az esti fürdetés az ővé. Ott én vagyok a "segédmunkás" :). Ha itthon van akkor ő büfizteti. Ilyenkor egyből letudom fejni a maradékot vagy más dolgot is el tudok intézni. Ha sokáig nem alszik, segít altatni. Szerintem mindkettőjüknek fontos, hogy a papa is kapcsolatban legyen a picivel .

Sétálni meg együtt szoktunk délutánonként. Ezeket a sétákat nagyon szeretem.

Szurkolok, hogy a párod másként álljon a dolgokhoz.

2008. aug. 2. 16:21
 5/15 anonim ***** válasza:
69%

Teljesen egyetértek az előttem válaszolókkal! Az első hetekig nem is fürdethettem, mert a férjem csinált mindent! Pelenkázás, köldök kezelés, fürdetés, büfizés. Nekem csak annyi dolgom volt, hogy pihenjek. még éjszaka is felkelt és szopi után kivette a kezemből, hogy én tudjak egy kicsit aludni. Most is tegnap fürdettem először a 10 hetes fiunkat! Tegnap ment el először a haverokkal biliárdozni! Szerintem nagyon szép, amikor a pici az apjával van, nálunk ráadásul még jobban meg is tudja nyugtatni, ha én már túl fáradt vagyok.

Sok sikert, remélem tudtunk segíteni!

2008. aug. 2. 18:12
 6/15 anonim ***** válasza:
69%
Szerintem is meg kellene beszélni, úgy, hogy lehiggasztod magad előtte, mert idegesen nem sok értelme van. Nálunk is nagy a szerelem a lányom és a férjem közt:-))
2008. aug. 2. 21:25
 7/15 anonim ***** válasza:
65%
Az én férjem sem volt kifejezetten a segítségemre a kicsi körül, nekem inkább lelkileg segített. Kérdeztem is a védőnőt, hogy normális e ez így. Azt a választ kaptam, hogy ne aggódjak, mert az apukák nagy részénél a baba 4-5 hós korára alakul ki az a kötődés, amit én is hiányoltam az elején. Mára már minden tökéletesen működik. Én nem erőltettem rá semmit, mert az csak viszályt szül szerintem. Ahogy olvasom itt nagyon sok a "szuper apuka", ami tényleg tök jó. Az enyém nem pelenkáz, nem fürdet, még csak nem is eteti a kicsit -"csak" a biztos hátteret teremti meg többek között - de bizton állíthatom, hogy nagyon jó édesapja a fiunknak. Lehet, hogy a Te férjednek is egy kicsit több időre van ehhez szüksége.
2008. aug. 2. 22:12
 8/15 anonim ***** válasza:
76%

SZia!

Nálunk is elhangzott ez párszor amit a férjed vall bár szerencsére a férjem belátta ez csak vicc... A babát közösen vállaltátok !Az,hogy te kapsz egy kis pénzt nem azt jelenti,hogy ki vagy fizetve ezzel a munkával.Igaz nekünk az a dolgunk,hogy maximálisan ellássuk a picit,de én pl erre azt mondtam a férjemnek,ha ezt a felfogást nem felejti gyorsan el-mint házastárs,akkor én egy éves korában vissza megyek dolgozni és a gyed sokszrosát fogom megkeresni,össze szedem magamat és elköltözöm!!És ez nem vicc,mert egy anyának a nap 24órájában helyt kell állnia és nem pihenhet akkor amikor jól esne csak mikor tud-vagy nem tud,amíg a férfi hazamegy azt csinál amit akar-na neeee,ez nem így működik.Ezek szerint egy nő legyen kiszolgáltatva a helyzetnek-ő meg dicsekedjen a gyerekével.Azért ez nem teljesen így működik.Igenis házastárs és társ lévén,azért vagytok egy pár ,hogy segítsétek a másikat.És legyen az egy büfiztetés vagy peluscsere vagy bár mi,de segítsen.Nekem tök sokat segít.Most,hogy gyermekágyas vagyok ,3hete császároztak és látta a khban is min megyek keresztül,hogy vérzek,hogy mekkora fájdalmaim vannak,sztem megérte,mert így tudja milyen áldozatot hoztam én is a szüléssel,nem beszélve a bőrömről,hogy teljesen tönkre ment a csíkoktól.Itthon mindenben segít egy szó nélkül.Leviszi a kutyámat-pedig nem szerette ezt csinálni,kitakarít,megfőz szval nem panaszkodhatom.MEg kell értenie,hogy neked most sok pihenés kell és segítenie kell-lelkileg is,mert ez csak ront a te teljesítményeden is és nyugalmadon,ami meg esetleg le is állíthatja a tejedet ha van.

2008. aug. 2. 22:25
 9/15 anonim ***** válasza:
33%
Nem tudom, hogy nálatok mi a "felállás", de ha a férjed mondjuk egész nap dolgozik nem biztos, hogy jó dolog rázúdítani a házimunkát és a gyerek körüli teendőket. Képzeld csak el, hogy hazaér este a munkából és nekiáll főzni, mosni, takarítani, vasalni stb. Aztán tisztába tesz, fürdet, etet, büfiztet. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne vegye ki a részét a gyermek körüli teendők sorából, de Te tudod, hogy milyen a férjed, mit vállal szívesen, meg erejétől, idejétől függően. Ha azt a sok mindent elvárod tőle, amit itt leírtak az előttem szólók, lehet, hogy a házasságotok látja a kárát. Meg kell találni azt az utat, ami mindkettőtök számára járható és ezt meg kell beszélnetek.
2008. aug. 2. 22:45
 10/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, igyekszem úgy tenni, ahogy sokan írtátok és most elolvassuk a férjemmel is :) A jobbakat kinyomtatom :)

puszi

2008. aug. 3. 11:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!