Gyerek mennyibe kerül havi szinten?
Arra gondolok ,hogy 12200 a családi potlék egy picurnál.
Ennyiből meglehet oldani ha nem flancolunk és nem a márkás ruhákat vesszük meg neki?
Persze inkább magamtól veszem el csak érdekelne ,hogy még is mennyire számoljak ,hogy mindene meglegyen neki?
Tehát pelenka stb minden ami kell kb mennyi összegből jön ki?
#35. Elég fura az elméleted. Azért az összevaterázok pár játékot meg a hegy FP játék között is van ám átmenet. És igen, Liberot adok a gyerekemre (akciósan meg kuponnal megvásárolva, meg egészségpénztári számlára), nincs ám aranyszállal hímezve, hogy flancolás legyen. Az megy hogy az ember elhordja a gyereket ringatóba flancolás. Hát, az eszem megáll. Heti 1 alkalom? Kemény. Ja, és bevallom - már máshol is leírtam - nem vettem eddig használtan ruhát a gyerekeknek. Magamnak se.
De én tényleg kíváncsi lennék, hogyan élsz, hogy ezek neked a flancolások.
:D
Egy babának nincsenek nagy igényei. A szülőknek változó igényei vannak. Nem lesz attól jobb vagy rosszabb szülő valaki, hogy milyen pelenka van a gyereken, vagy márkás, noname, új vagy használt ruha van rajta. Alapesetben egy csecsemő olcsó. Cici kell neki, ruha és pelenka. Ez azért nem egetrengető összeg, többé-kevésbé kijön a családiból.
Erre rá jönnek az anya igényei: ringató, játszóház stb. Erre szerintem nem a pár hónapos babának van igénye, ő bárhol, bármivel eljátszik (közösségbe mehet nem fizetős helyre is, barátokhoz). Mi is járunk ringatóra, baba-mama körre. Ezeket én igénylem, hogy a társadalom részének érezzem magam. Nem tartom flancolásnak, jó móka, és kell az én egyensúlyomhoz. De nem kötelező járni.
Aztán vannak az előre nem kalkulálható kiadások: tápszer, orvos, gyógytorna stb. Ha minden eshetőséggel számolni akarunk, akkor a világon nincs annyi pénz, amennyi kéne, legalábbis én még nem láttam annyit. Mégis itt van a fiam, hála Istennek, egészségesen.
A babakelengye más kérdés. Az is igényfüggő szerintem. Lehet venni mindenből újat, használtat, lehet kölcsönkapni is. Mi az utóbbi kategóriába tartozunk, sok gyerekes ismerősünk van, gyakorlatilag egy szekrényt és egy csörgőt vettünk a gyereknek, minden mást kaptunk. Bútorokkal kapcsolatban vegyészmérnök apám könyörgött, hogy ne újat vegyünk (pedig ő soha nem vesz használtat), mert káros anyagokkal vannak kezelve, jobb, ha már évek óta használatban van a cucc, alaposan kiszellőzött.
De az az igazság, hogy a nevelési elveken is sok múlik. Együttalvással, mosható pelenkával, hordozókendővel (babakocsi helyett) rengeteg költséget meg lehet spórolni, bár nem ajánlanám senkinek, hogy szükségből használja ezeket, mert nem lesz benne öröme. Szerintem ez olyan pároknak való, akik akkor is ezt tennék, ha lenne lehetőségük másra.
Túl sok játékra sincs szükség, a gyerek a kevesebb játékban jobban el tud merülni, több tere marad a kreativitásának. Az inkább a szülő igénye, hogy lássa a gyereket örülni az újabb játékszernek. Majdnem mindenkinek vannak olyan történetei gyerekkorából, hogy egy fadarabbal/kupakkal/ronggyal stb. milyen jól eljátszott, vagy egyenesen az volt a kedvenc játéka. Ilyeneken is felnőnek a gyerekek, szépen is fejlődnek, ezzel máris meg lehet spórolni egy csomó költséget legalább óvodáig.
Szóval összességében: függ a szülő igényeitől (én ide sorolnám még a cumit és a cumisüveget is abban az esetben, ha a baba kizárólag anyatejes és jól szopik), az egészségi állapottól (anya-baba tekintetében egyaránt) és a nevelési elvektől. Párezer forinttól a csillagos égig bármennyibe kerülhet egy baba.
A kérdező nem azt kérdezte, hogy mennyibe kerül egy gyerek, ha mindent kölcsönkapnak. Sőt abból, hogy "nem a márkás ruhákat vennénk meg neki" egyértelmű, hogy ők vennék a ruhákat. Így kizárt, hogy elég legyen a családi pótlék. Nem kell ahhoz flancolni, hogy havi 20-25 ezer elmenjen egy babára. Még jól meg is kell gondolni, hogy mit és hol veszel neki, sőt nagyrészt ennyiből is csak használt dolgokat lehet venni.
Persze, ha egy kisbaba anyatejes, soha nem beteg, mindent kölcsönkap másoktól és a nagyszülők minden hónapban 2 csomag pelenkával állítanak be, akkor még keresni is lehet egy gyereken. Akkor nem kell rá egy fillért sem költen. Ha előtte az anyuka nem dolgozott, csak az apuka, akkor máris keresnek a gyereken egy GYES-t, egy családi pótlékot és egy családi adókedvezményt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!